A Tárki Társadalmi Riportban megjelent tanulmány szerint amíg a magyar jövedelem fele a nyugat-európai átlagnak, addig nem is áll meg a kivándorlás.

A Tárki Társadalmi Riportban jelent meg Hárs Ágnes tanulmánya nemrég, amely az elvándorlásról szól – szemlézte a tanulmányt a hvg.hu.

A cikk szerint a diplomás magyarok 8 százaléka már külföldön él, az uniós országok közül itt a legnagyobb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők elvándorlási aránya.

A diplomás magyarok 8 százaléka már külföldön él, és nem áll le a kivándorlás

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"A diplomások aránya jóval meghaladja az átlagot is: a Hárs Ágnes által jegyzett tanulmány szerint amíg 2017-ben az aktív korú lakosság 5,2 százaléka volt elvándorló.

Ezzel Magyarország – Szlovákiához, Lengyelországhoz és Észtországhoz hasonlóan – a mérsékelt kivándorló országok közé tartozik. A csúcstartó Románia, ahol a 20-64 évesek 16,6 százaléka élt tavaly külföldön.

A fő probléma hazánkban tehát az, hogy a képzettebbek hagyják el az országot. Rajtuk kívül még a fiatalok és a vállalkozók távozása szembetűnő, amíg az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők elvándorlási aránya elmarad a többi országétól" – olvasható a cikkben.

A kutató úgy becsülte, hogy az elvándoroltak létszáma tavaly már meghaladta a 300 ezret, 2010 óta pedig évenként legalább 1 százalékkal nőtt a kivándorlás mértéke. emellett 2010 és 2016 között a fogalalkoztatottak 2 százaléka lépett ki munkahelyéről, hogy külföldön vállaljon munkát. A visszatérőket is figyelembe véve a kutató szerint évente a foglalkoztatottak nettó 1 százaléka vállalt külföldön munkát. 

A kivándorlás leginkább a vendéglátást, az építőipart, az egészségügyet és a feldolgozóipart érintette. 

A tanulmány szerzője, Hárs Ágnes szerint az elvándorlás tartós jelenlétével számolni kell, ez pedig részben azzal is magyarázható, hogy jelentősek a bérkülönbségek (Nyugat-Európa és Magyarország között). Magyarország ráadásul az egyik legelmaradottabbnak számít bérszinten, mivel "a jövedelem alig haladja meg a nyugat-európai országok átlagának a felét. Hiába látszik az elmúlt években szerény javulás, ez folyamatosan ösztönözheti a magyar elvándorlást" – jegyzi meg a cikk szerint tanulmány szerzője.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
@Jozefina: Hagyd el, legalább ŐK, akik kimennek, megmentenek valamit az itteni TUDÁSBÓL, mert, ha ezek még lenyomják az országot, akárcssk néhány évig is, az itt maradókból teljesen KIÍRTJÁK! Maradnak majd, a Shikari/Durbincs-féle, tök ostoba állatok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
Rém eszerű! Jó lenne már felzárkózni, azon kisnépek sorába, akik nem tátják a szájukat, a egy külföldivel szóba kell állniuk! Könyebb szakmai téren boldugulni ha nem valamely nyelv nyelvtanán gondolkozol, amikor bemutatsz valamit!
1magyar
@kereső: Igen de bolond lenni itthon 150 ezerért dolgozni ha külföldön kap 1 millát is.Tehát a diplomásaink elmennek - jogosan.
kereső
@1magyar: én azt mondanám,hogy a SAJNOS!!! a diplomásaink IS elmennek. Mi lesz ezzel az országgal, ha az ész ! elmegy?És az észen nem csak a diplomásokat értem, hanem azokat a szakmunkásokat IS!,akik mesterei a szakmájuknak-vagy azzá lesznek.
Borsodi
A fidesz nem a diplomásokat támogatja,a buta emberekre támaszkodik akiket az orruknál fogva tud vezetni.Mély szegénységben tartani az ország bizonyos részét,és gyártani a hülyéket akik erősítik a fideszt.
www.youtube.com/watch?v=omG7wj4u6K4&t=4s
www.youtube.com/watch?v=xoafiJYEghY&t=34s
Desischado
A tudás hatalom. Ha egy országnak elvész az esze, akkor annak az országnak jövője sem lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.