Az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekével – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter az osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatón szerdán Bécsben.

Szijjártó: az ENSZ globális migrációs csomagja Európa elárulása
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a migrációs csomag súlyos veszélyt jelent Európa számára, mert legalizálni akarják vele az illegális migrációt,

alapvető emberi jognak akarja beállítani azt, ezért a jövő évi ENSZ-közgyűlésen Magyarország nem fogja megszavazni a csomagot.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált az osztrák alkancellárnak, hogy Ausztria sem fogja elfogadni a csomagot.

Kitért arra is, hogy Magyarország a határvédelmet azt államok kötelességének tekinti, ezért ennek a jogosultságnak egy darabját sem adja fel, mert "azok akarják átvenni, akik szervezik a migrációt".

A Magyarország elleni támadás oka az, hogy az ország az európai fősodorral ellentétes állásponton van a migráció kérdésében

- folytatta a miniszter, majd megerősítette, hogy Magyarország nem lesz "bevándorlóország", és nem támogatja, hogy az európai kontinens népességének összetételét megváltoztassák, így a kormány a kötelező kvóták rendszerét visszautasítja.

A migrációt meg lehet állítani, s mi ezt be is bizonyítottuk Brüsszelnek – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az osztrák alkancellárt arra kérte, adjon segítséget, hogy a két ország között adott legyen a legális határátjárás lehetősége, lehetőleg minél sűrűbben működő határátkelőkön. Egyúttal arról biztosította az alkancellárt, hogy Magyarország megvédi az EU és a schengeni övezet külső határát.

Heinz-Christian Strache elmondta, hogy Magyarország 2015-ben példát mutatott, mert megóvta az Európai Unió és a schengeni külső határokat. Az alkancellár beszélt arról is, hogy

érvénytelennek tekintik a "Soros-Sargentini-jelentést", mert nem vették figyelembe a szavazásnál a tartózkodásokat. Meglátásuk szerint minden leadott szavazatot számolni kellett volna, ezért jogos Magyarország kritikai észrevétele.

Az alkancellár kiemelte, hogy az ENSZ migrációs csomagjának 23 pontjából Ausztria 17-tel tartalmilag nem ért egyet, ezért a csomagot nem fogja megszavazni , mert meg kell óvni Ausztriát a "rossz fejlődéstől".

Hozzátette, hogy a vita más országokban is elkezdődött, egyebek mellett Svájcban, Lengyelországban, Horvátországban, Japánban, Izraelben és Olaszországban. Nem szabad egybemosni az illegális migrációt a legális migrációval – szögezte le.

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy novemberben újabb fél évre meghosszabbították az osztrák határ őrizetét, különösen a soros osztrák uniós elnökség miatt. "Amíg nincsenek véglegesen biztosítva az EU határai, addig a mi határainkat nekünk kell védeni"

- mondta.

Kifejtette, hogy a burgenlandi határon lévő kis földutas határátkelők esetében a törvény sohasem biztosította a gépkocsik számára az áthajtást. Ugyanakkor arra kell törekedni, hogy mindkét fél számára jó megoldás szülessen – mondta az osztrák alkancellár.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Harcban állunk az ENSZ-szel, EU-val, a pápával, Romániával, Ukrajnával, tucatnyi országot utasítottunk rendre. Nagyságunknál fogva ennek semmi jelentősége. Talán elolvassák Szíjjártó nyilatkozatait, megmosolyogják a kis Paprika Jancsit és teszik a dolgukat tovább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.