Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szerint a területükön lévő szakmákban az országos átlagnál is rosszabb a helyzet munkaerő utánpótlásban, a létszámhiány mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újonnan munkába állók nem rendelkeznek megfelelő szaktudással, szakirányú képzettséggel.

Senki nem akar szakképzett tetőfedő lenni Magyarországon?

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy mintegy tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappali rendszerben, a fiatalok csak átképzésen, betanításon sajátíthatták el a szakmát. Bádogost kevés iskola képez, és csak néhány tanulót vesznek fel, az oktatás meghirdetése sem folyamatos.

A szövetség szerint a tetőfedő szakma erősen összemosódik az ács szakmával, holott az ács szerkezetépítő jellegű, míg a tetőfedő a fedéssel és az alatta lévő szigeteléssel foglalkozik.

Az érdekképviselet arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaerő gondot megfelelő stratégia mentén minél előbb orvosolni kellene, hiszen az új lakások építése mellett a magyar lakosság több évtizedes elmaradásban van a lakások felújításával, évente közel 400 ezer lakást kellene renoválni, ehhez képest évente a harmadát újítják fel.

A szövetség közölte, azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a szülőket, gyerekeket az általuk képviselt szakmák értékéről, presztízséről, emellett segítik a fiatal szakmunkások felkészülését a különböző szakmai versenyekre.

A Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát kétévente, most 27. alkalommal rendezik a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát november 13-16. között Lettország fővárosában. A héten a magyar csapatok felkészülése is a finisébe ért, az ÉMSZ összefogásában Magyarország három – tetőfedő, építmény-szigetelő és bádogos – versenyszámban is képviselteti magát – írják a közleményben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Ez van, ha a szakember nincs megbecsülve, ha a munkának nincs becsülete.
Pontosabban, ez nincs. :(
ila51
Itt is tetőfelújítás lenne , épp ma jött az email a közösképviselettől , hogy elhúzódik , ki tudja meddig , mert a munkákat sorra visszamondják
wagabund
Nyári melegben, tavaszi metsző hidegben igencsak szemét munka...tűzveszélyes is, aztán le is lehet esni, sokat kell guggolni, térdelni...ráadásul nem is akarnak fizetni...

ahogy elnézem a légi felvételeket, gyönyörű tetők vannak mindenhol az európai városokban(is)..
Amerikában, Kanadában meg pláne...csak ott a (jó)tetőfedő bőven jól él, és nem szégyelli a családja, hogy az apa tetőt fed...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.