Az elmúlt években példaértékűvé vált a 16+1-es Kína és Kelet-Közép-Európa (KKE) közötti együttműködés – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a csoport jegybankelnökeinek találkozóján pénteken Budapesten.

Matolcsy: példaértékű a Kína és Kelet-Közép-Európa közötti együttműködés

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 16+1 Jegybankelnöki Találkozón, a Magyar Nemzeti Bank első alkalommal megrendezett tanácskozásán a Bölcs Várban, az egykori budai Óvárosháza felújított épületében a budai Várban 2018. november 9-én. A háttérben Anna Trzecinska, a lengyel jegybank igazgatóhelyettese. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett: a 16+1-es együttműködés 2011-ben indult, részét képezi a Selyemút-kezdeményezésnek, amely az Európa és Kína közötti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza az oktatás, a kutatás, a kultúra, a tudásmegosztás területén.

A 16+1-es együttműködésnek kiemelt területe a pénzügyi infrastruktúra kifejlesztése. Kína bizonyította, hogy vezető szerepet játszik a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésében, érdemes a kínai tapasztalatokból tanulni

- szögezte le.

Matolcsy György szerint fontos a legutóbbi pénzügyi-gazdasági válság tanulságait is levonni. Helytelen volt az a feltételezés, hogy válság nem következhet be újra. Egy másik fontos tanulságnak nevezte, hogy minden kormány és központi bank felkészüljön a szűk esztendőkre is. Jól fel kell készülni egy olyan jövőre, amiben előfordulnak a pénzügyi-gazdasági válságok – közölte.

További lényeges elemnek nevezte, hogy az új "közellenség" az államadósság lett az infláció után, Magyarország 2010-óta több mint 10 százalékponttal csökkentette a GDP-arányos államadósságát. Az államadósság magas szintje ellen folytatni kell a küzdelmet – jelentette ki. Minden országnak szüksége van a kiegyensúlyozott költségvetésre, mert az hozzájárul az államadósság szintjéhez, és befolyásolja a gazdaság sérülékenységét. A régió és Magyarország kiváló eredményeket ért el ebben – húzta alá.

Magyarországon 2002 és 2010 között a gazdaságpolitikai katasztrófákból katalógust lehetne összeállítani, fontos megszabadulni a súlyos hibák és téves döntések árnyékától

- mondta.

Rámutatott arra is, hogy szükséges a jól működő stratégiai szövetség a nemzeti bankok és a kormány között, Magyarországon ez megvan. A legfontosabb tényező, ami a pénzügyi válság elkerülését segíti, a politikai stabilitás – mutatott rá.

Ji Kang, a kínai jegybank (People's Bank of China – PBOC) kormányzója a 16+1 országok első jegybankelnöki találkozóján tartott előadásában elmondta: a két régió között évente 10 százalék felett nő a kereskedelmi forgalom, tavaly 68 milliárd dollárt tett ki. A növekedés minden más bilaterális kereskedelmi kapcsolatnál gyorsabb.

Közölte:

Kína már 10 milliárd dollár értékben fektetett be a térségben, a régiós országok pedig 1,5 milliárd dollár befektetést eszközöltek Kínában.

A siker alapelvei közül kiemelte a nemzetközi szabályok követését, a piaci elvek tiszteletben tartását és a támogató szakpolitikai döntéseket. A pénzügyi együttműködés elmélyítésén dolgoznak, és az információáramlást is szeretnék elmélyíteni az együttműködés keretében – jelezte.

A pénzügyi szolgáltatások szorosabbra fűzését illetően kiemelte, a kínai Eximbank 3 milliárd dollár hitelt nyújtott, és létrehozták a KKE-alapot. Nemcsak a kétoldalú, hanem többoldalú kapcsolatokban is részt vesznek a pénzintézeteik – mondta.

A Kína-KKE együttműködés a fintech területére is kiterjed, bővül a mesterséges intelligencián (AI), a big datán, vagy a felhőszolgáltatásokon alapuló alkalmazások köre. Hatalmas potenciál van a fintech területén a Kína-KKE együttműködésben

- mondta.

A kereskedelmi háborúnak, vagy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésének jelentős elbizonytalanító hatása van a nemzetközi kereskedelemre, a Kína-KKE együttműködés ezt a bizonytalanságot is csökkentheti – állapította meg.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Még mindig hátra felé mutogat! 2002-2010 közt. Akkor b.meg legalább épült ez-az. Túléltünk aegy világcsődöt,aránylag simán.Igaz,IMF kölcsönnel,de azok legalább ellenőrizték,hogy hová költik az adott kölcsönt. Na ezért nem tetszik Orbánnak az IMF. Mi volt a legelső megmozdulásuk a kormányra kerülés után? Lenyúlták a 3000 milliárd manyup pénzt.Az Európa Unió öntötte az országba a pénzt,ahhoz képest teljesen lerohadt az ország,viszont épült jó sok stadion,ami azóta is kong az ürességtől.Sőt építettek az Ukránoknak,Románoknak,Szerbeknek is,de nem csak stadiont,hanem templomokat is. mennyivel is lett túlárazva a vizes VB? mennyibe került az üresen pöfögő kisvasút? Miért van tök sötét Vásárhelyen éjjel?,pedig Tiborcz jó drágán mérte a villanypóznák építését. Ha leesik a kapukulcsom csak másnap reggel találom meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@kokopelli: Mint amit Orbán az oroszokal MŰVEL!!
Patmarissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...
papa.49
@Clavigo: Még a dumája is olyan blöff,blöff, mint mikor a csatorna böfög )))))))))))
tulipan
Mi vaaan? Akkoe egy-egy céget nyomozói munkába kerül 1.2 hónapon belül megtalálni???
Ennek meg, mi értelme van???

https://www.hrportal.hu/hr/2500-ceg-koltozik-...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.