Eurázsia építéséről, a közép-kelet-európai és balkáni országok, valamint Kína gazdasági közeledéséről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Budapesten megrendezett jegybankelnöki találkozón.

Eurázsia építéséről beszélt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 16+1 Jegybankelnöki Találkozón, a Magyar Nemzeti Bank első alkalommal megrendezett tanácskozásán a Bölcs Várban, az egykori budai Óvárosháza felújított épületében a budai Várban 2018. november 9-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Új, többpólusú gazdasági világrend van kialakulóban, az új erőközpontok között pedig Kína áll az első helyen

- mondta Orbán Viktor, aki a kelet-közép-európai régió országait is felemelkedő erőközpontnak nevezte, rámutatva: azok a következő 5-10 évben Európa gazdasági motorját adják.

A két felemelkedő központ gazdasági kapcsolatainak erősítését hangsúlyozva rámutatott: Kínához ideológiamentesen kell közelíteni, "el kell fogadni, hogy különbözőek vagyunk", különbözően irányítjuk országainkat. A feladat szerinte nem az ítélkezés, hanem a közös érdekek keresése.

Orbán Viktor méltatta a Magyarország és Kína között fennálló 70 éves diplomáciai kapcsolatot. Emellett az új korszak sikertörténetének nevezte a térség és Kína gazdasági kapcsolatát.

A tizenhat régiós ország és Kína első ízben megrendezett jegybanki konferenciájával kapcsolatban kijelentette: már nem elég befektetési és kereskedelmi téren keresni az együttműködést, azt a pénzügyek terén is meg kell tenni.

A balkáni országokról szólva közölte: azok gyors fejlődést mutatnak, a közép-európai országok pedig a leginkább elkötelezettek a régió uniós tagsága ügyében.

A kormányfő Kínát nem átmenetileg növekvő gazdaságú országnak, hanem "állócsillagnak" nevezte, amely hosszú ideig lesz a világgazdaság meghatározó szereplője, és amelynek valutájával is számolni kell.

Fel kell készülni arra, hogy a világkereskedelemben a dollár elveszítheti egyeduralmát – hangoztatta, de beszámolt arról is, hogy Magyarország a jövőben is tervezi, hogy jüanban bocsásson ki államkötvényeket.

Ha bocsátunk ki külföldön kötvényt, az a keleti irányba fog történni

- fogalmazott és elmondta: keresik a módját annak, hogy a kétoldalú kereskedelemben a jüan legyen az elszámoló pénz. Szerinte ebben inkább a lehetőséget, és nem a veszélyt kell látni.

Az új világrendben a tudásnak, a tehetségnek és a kreativitásnak kiemelkedő szerepe lesz – jelentette ki, hangsúlyozva: a szakemberekért folytatott egyre élesebb harcban Magyarország és a térség országai nem megvásárolni akarják a tudást, hanem létrehozni.

Célnak nevezte, hogy 2020-ra az ország a GDP 1,8 százalékát, vagyis mintegy 1000 milliárd forintot fordítson a kutatás-fejlesztés támogatására.

Orbán Viktor a jegybankok szerepének változásáról is beszélt az új világrendben, döntő jelentőségűnek ítélve a nemzeti bankok és a kormányok együttműködését. Kifejtette: a jegybankoknak a pénzügyi stabilitást kell megteremteniük, míg a kormányoknak a politikai stabilitást, így védhetők ki a válságok – mutatott rá. Azon véleményének is hangot adott, hogy a jegybankok erőteljesebben is bekapcsolódhatnának a gazdaság és a kereskedelem fejlesztésébe.

A miniszterelnök egy újabb gazdasági válság lehetőségére is ráirányította a figyelmet, mint mondta, az elemzésekben 70 százalékos arányban kerül elő egy, a 2008-asnál kisebb visszaesés lehetősége, ezért szerinte nem fordulhat elő, hogy egy kormánynak ne legyen terve egy ilyen helyzetre.

"Kereskedelmi háborúkról" is szólt, rámutatva: az Egyesült Államok a hegemón szerepének megőrzése érdekében törekszik a kereskedelmi viszonyok átalakítására. Kijelentette ugyanakkor: "ez a háború nem a mi háborúnk, de hatással van ránk", ezért egyszerre kell megtartanunk a jó kapcsolatainkat a különböző ellenérdekelt felekkel és képesnek lenni jó kapcsolatokat kiépíteni. Kínát, Németországot vagy az Egyesült Államokat egyszerre kell érdekeltté tenni országunk és a térség sikeressé tételében – hangsúlyozta.

A migrációról is szólt a kormányfő, hangsúlyozva: az át fogja alakítani az életünket.

Nyugat-Európa átalakulása szerinte megállíthatatlan, ezért, ha a gazdasági viszonyok kiegyenlítődnek, és fennmarad a szabad mozgás Európában, akkor Magyarország következő kormányainak is választ kell adniuk számos kérdésre ezzel kapcsolatban – vélekedett, és arról is szólt, hogy az afrikai és ázsiai demográfiai mutatók újabb és újabb migrációs hullámokat vetítenek előre.

A jegybank és a kormány együttműködésének lehetőségéről szólva zárta szavait. Ha Eurázsiát komolyan meg "akarjuk építeni", ahhoz szerinte világméretű hálózatba kell kötni Közép-Európát, a Balkánt és Kínát, amely jelentős infrastrukturális fejlesztéseket, így tőkét igényel. A jegybankoknak szerinte nagyobb szerepet kell vállalniuk ezen tőke előteremtésében, de olyan programokhoz is segítséget kell nyújtaniuk, amely a vállalkozásokat fejleszti, de szerinte a jegybank az oktatásban is nagyobb szerepet vállalhat.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Csutigörény te ebben a játékban csak porszem vagy kisebb mint a bolha faszán a pattanás, úgy hogy neked KUSS VAN !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
emerencia
„Az állam határai nincsenek tisztán meghatározva, de megközelítőleg a kontinentális Európa és a mai Oroszország területét fedi le.”

Bővebben: hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%A1zsia_(1984)
papa.49
Csutigörény te ebben a játékban csak porszem vagy kisebb mint a bolha faszán a pattanás, úgy hogy neked KUSS VAN !!!
lampa laz
Újabb kötvénybiznisz van a láthatáron...

"Ha bocsátunk ki külföldön kötvényt, az a keleti irányba fog történni"... a letelepedési zöme is arrafelé ment.
Clavigo
Idióta... A szaros Várkert bazárt is vagy öcccör adtad át...
papa.49
@Clavigo: Oszt. még mindig NINCS KÉSZ !!!
csak úgy....
na faxa! pár éven belül, lesz magyarországnak egy ülö buthája ...
simmering73
More. Hagyjuk már ezt a keleti f@szságot. Onnan gyüttél, oszt mire jutottunk.Nézz végig az országon. Romhalmaz.
csak úgy....
"A kormányfő Kínát nem átmenetileg növekvő gazdaságú országnak, hanem "állócsillagnak" nevezte, amely hosszú ideig lesz a világgazdaság meghatározó szereplője, és amelynek valutájával is számolni kell."
csillagom,te ezzel a dumáddal ,nyugat felé mindent sikeresen elvágtál, európa szerencséje,hogy te,- csak egy ici-pici országban egy buta és rosszindulatu paprika jancsi ...
tudode
Ma már nem lehet KOMOLYAN VENNI ezt pályatévesztett európai állampolgárt, hiszen ÁLLAMELMÉLETTEL szeretett "volna" foglalkozni 30 évvel ez előtt, amikor már BEVALLÁSA SZERINT? repülőgéppel repkedett a VIDI meccsekre, már akkor, amikor az apukája LEGYŐZTE (,4,40-nél):
.
www.youtube.com/watch?v=U5q-AmbOU6A&t=197s
.
Összekeveri a szezont a fazonjával akkor, amikor MEG AKARJA ÚJÍTANI az EU-t, tetsúlya arányában már a 4,618 milliárd lélekszámú EURÁZSIA építésén ábrándozik, miután az 500 milliós EU-t asziszi már bevette!
.

.
solidedge
Kínában egy városnegyedben élnek annyian mint Magyarországon. Így elképzelem hazánk súlyát a kínai kereskedelemben.
kereső
@lampa laz: nincs ha! Már bocsájtottak ki deviza kötvényt-jüanban.
justhpeter
Ez mind primitív hadova. Mint a Budapest-Belgrád vasútvonal, amiből még egy talpfát sem tettek le.
ittott
már azt is MI (Mészáros és tsai) építjük? lesz mit lenyúlni.
menekült
@justhpeter: És a 6,2 milliárd forintból már költik, vagy el is költötték az idei évre a költségvetésben előirányzott fél milliárdot. A kínaiaktól viszont egy szó garancia nincs, hogy használni is fogják.
ittott
@menekült: már készül az új hajtány
cikicakk55
Szerintetek hisz még valaki ennek a Paprika Jancsinak? Nyal Amerikának, a Törököknek, az EU-nak,Putyinnak,Kínának.Most már legalább értem miért mozog állandóan a nyelve a szájában jobbra balra. Annyira rákattant már a nyalásra,hogy akkor is azt csinálja,ha nincs előtte egy segg sem.
Kellymela
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
justhpeter
@ittott: Ja ! Nekünk nem kell a távol-keleti kínai, nekünk saját nemzeti kínaink Úgy hívják hogí Mészáros. Ócó és @ar, de a mienk.
Rockxy
Nem fasza, hogy ennyire haverkodunk a kínaiakkal, szerintem jobban járnánk, ha a zorbán hadat üzenne nekik.
csak úgy....
@cikicakk55: már miért ne hinnének ? azért marha sok pénzt áldozott a kormány a migráncs és soros gyurka félökre ! a fidesznek ök a hátterük, a tibi ,akarom mondani,hogy laci barátom,na meg a durbincs...,a szellemileg fogyatékosok...
RonaGyuri
na ezt nem kétlem, ez a gátlástalan tróger még távolabb akarja taszítani az országot Európától!
cikicakk55
Tibi,vagy laci,meg Durbincs csepp a tengerben! Ők megtehetik,hogy hisznek a mesében,mert a csuti törpe hangjára alszanak el és kelnek fel. Soha nem szavaztam a Fideszre,de nem is bántam meg.Azt inkább sajnálom,de nagyon,hogy nincs az egész országban egy parlamentre alkalmas politikusi gárda. Jelenleg minden ellenzék egy nagy kalap sz.t ér. Jó,a Fidesznél azért még mindegyik csak jobb lehet,de nem hosszú távra. bebizonyították a választások előtt,hogy a biztos párt pénz többet ér nekik mint az ország boldogulása. Most már csak abban bízhatunk,hogy az EU kivágja a Fideszt,megszüntetik a pénz beáramlását és az eddig hű és odaadó alattvalókról majd kiderül,hogy nem is Orbánt istenítették,hanem a hatalmát és az azzal járó anyagi előnyöket. Lehet,hogy majd Orbán is mondhatja,hogy " Te is fiam Brutus"
lampa laz
@csak úgy...: (17:11) ezen jót vigyorogtam, mert elképzeltem ezt a dagadt dögöt, mint egy ülő butha a rács mögött...
Gauntlet
Hát már Ady is megmondta: menjünk vissza Ázsiába! :(
csak úgy....
@lampa laz: pedig nem viccnek szántam,ott van,pld. németh sziszi...szerintem az is tisztára butha és annyira,hogy át is vállalná a föszerepet...
csak úgy....
ezek, már a lovat is kilopták a magyarok alól , Tiborcz dalarára kíváncsi leszek a XXI. sz.i Bánk Bán ból...
karma1
@csak úgy...: 17.11 Remelem, , RACS mogott ulo Buddhara gondolsz?...:o))))
karma1
@solidedge: DDDDD Az egesz orszagunk csak abbol megelne, ha megszerezhetnenk az evopalcika kizarolagos gyartasi jogat...:o)))) Mast a mai tudasszint es infrastruktura nelkul ugyse tudnank csinalni...
staro2
Óceánia most ellenség vagy szövetséges???
1magyar
Jó lenne már vigyázni az államkötvényekkel, majd még lassacskán elkel Mo.!
kulabombaafityiszre
@staro2: ma, 07:21
Most egyenlőre azt mesélték el viktátornak az 1984-ből,hogy eurázsia a szövetséges.
Ezt is csak azért nem felejtette el,mert leírták neki.
Eriksson
@karma1: 05:57 Szegénykém annyira butha... Oszt ő akar influencer lenni. :)))
Eladott Ország
Meg sem próbálom megfejteni ezt az újabb dakotakeresztényvadmagyar ökörséget, miszerint Sanghaj a legmagyarabb kínai város, mintha egy szó nem esett volna ezúttal a Budapest-Belgrád vasútvonal művésznéven ismert nagysikerű kínai beruházásról. Miért nem?tételezzük fel, hogy a Bank of China elnökének gazsulálás nem azt jelenti, hogy megint valami 600 évre titkosított hitel-kölcsön felvételről van szó. Tételezzük fel, hogy a felcsúti királyság nemzetgazdasági érdeke, a diplomáciai béke fenntartása és törleszkedés egy kommunista diktarúrához. De attól szerintem nem nagyon szabadna eltekintenie egy ilyen nem leszünk gyarmat típusú dörzsölt zseninek, mint Orbán, hogy a gyors növekedésen alapuló gazdasági rendszer kifutóban van Kínában, hogy lassan már nem lesz elég olcsó kínai összeszerelőüzemeket működtetniük, hogy a kommunista diktatúra központosítási törekvései a gazdaságban hosszú távon semmi jót nem hoznak, és hogy aktuálisan a kínai gazdaság bajban van. A fényes jövőn és a magyar Sanghajon túl akkor pillanatnyilag mi a helyzet ezzel a Budapest-Belgrád vasúti csodával? Pláne, hogy a távolságokat leküzdöttük, az üveggyolyó meg a zsebünkben van. Miért volt erre szükség? Miért kell nekünk kínai hitelből, kínai cégek profitját növelve, vasutat építeni a semmiből a semmibe a magyar adófizetők pénzén Kínának? Gondolom, nem arról van szó, hogy ilyen módon háláljuk meg a drága kommunista elvtársaknak, hogy olyan nagy számban vásároltak letelepedési kötvényeket Rogántól? Aminek a levét ugyanazok a hülyére vett magyar emberek isszák meg, akikre – nemzeti konzultáció nélkül – rálőcsölték egy a büdös életben meg nem épülő térülő szájbatekert vasútvonal költségeit.
Patmarissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.