Jogerősen elutasította a Fővárosi Törvényszék a budapesti Dózsa György úton történt halálos baleset gyanúsítottjának enyhébb szabályok szerinti bűnügyi felügyeletére és óvadék megállapítására irányuló védői indítványt.

A törvényszék október 16-án közölte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság

enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében.

Akkor azt írták: M. R. továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezután még bántalmazott is. 2017. május 15-én pedig a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva közlekedett, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A balesetben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek. Kitértek arra is:

a gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással.

A törvényszék szombaton azt írta:

az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a kényszerintézkedés általános feltételei a gyanúsított vonatkozásában fennállnak. Helyesen hivatkozott arra is, hogy a kihallgatása után újabb, szabadságvesztéssel büntetendő, szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult.

Akárcsak arra, hogy tekintettel a gyanúsított többszörösen büntetett előéletére és életvezetésére megalapozottan feltételezhető, hogy ha szabadlábon marad, újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Nem enyhítenek a Dózsa Görgy úti halálos baleset gyanúsítottjának felügyeletén

A másodfokú bíróság álláspontja szerint azonban a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére az elsőfokú végzés rendelkezései még az óvadék alkalmazásával sem alkalmasak. Az elsőfokú végzésben meghatározott területen belül ugyanis a gyanúsított szabadon mozoghat és a jogkövetés saját elhatározásán alapul, ami az eljárás eddigi adatai alapján kétséges. A törvényszék szerint tévedett az elsőfokú bíróság, amikor a vádlott önkéntes és a jövőre vonatkozó jogkövetését arra is alapozta, hogy az utóbbi hónapokban nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a szabályokat megszegte volna.

A törvényszék szerint az a tény, hogy a gyanúsított korábban a házi őrizet szabályait megszegte – ami miatt rendbírságot szabtak ki vele szemben – további kétségeket vet fel az önkéntes jogkövetését illetően.

A másodfokú bíróság rögzítette azt is, hogy bár az elsőfokú bíróság utal a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék megállapítására, annak összege tekintetében nem vizsgálódott, a gyanúsított vagyoni helyzetét nem tárta fel és nem támasztotta alá. Így nem volt abban a helyzetben, hogy megalapozottan döntsön, milyen összegű óvadék letétele mellett alkalmazható enyhébb magatartási szabály.

A törvényszék mindezekre tekintettel megváltoztatta az elsőfokú bíróság 7,5 millió forint óvadékot és enyhébb bűnügyi felügyeletet elrendelő végzését, és elutasította a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére, valamint óvadék megállapítására és enyhébb magatartási szabályok előírására vonatkozó indítványát. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
@rokker33: Ez a görény nem milliomos fia hanem Kubatov jobbkeze benne volt a kecskeméti maffiaperben is vádlottként és a fidesz ölelő karjaiban tobzódik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
nem szabad összevetni, de a 17 halottas buszvezető szabadlábon van...csak szóltam..sőt jogsit is kapott...aztán a bíróság előtt sem jelent meg...sőt, már nem is emlékszik semmire..

akkorezmosthogyisvan?
Patmarissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...
egyember
Nap-mint-nap olvasom, hogy ez meg az, az ilyen meg más fokú bíróság TÉVEDETT. Ez -sz.v.sz.- nagyon kínos. Két megoldást látok: Bízzák a pápára, vagy viktorra az ilyen problémás ügyeket. Ők tévedhetetlenek , habár, tudtommal a pápa csak vallási, egyházi témákban. Így egyetlen megoldásként viktor marad. Sajnos, róla tudjuk, hogy a "kényes" ügyekben nem illetékes. Talán nem utasít el minden ilyen ügyet (fide$$ érintettel kapcsolatban biztosan nem).
Reméljük, hogy az (i)gazság-szolgáltatásban (is) két hét alatt rend lesz.
wagabund
@Ó-buda: első ránézésre igen. De van akinek aranyat ér...sőt...
Virág Árpád
A balesetben ketten meghaltak. Az autót ő vbezette, tehát?! Vizsgálati fogság: 72 óra, majd 30 napra hosszabbítom... aztán előzetes letartóztatás... S ez még így nagyon keorrekt! Lehetne gyorsított eljárás keretében is ítéletet hozni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.