Jogerősen elutasította a Fővárosi Törvényszék a budapesti Dózsa György úton történt halálos baleset gyanúsítottjának enyhébb szabályok szerinti bűnügyi felügyeletére és óvadék megállapítására irányuló védői indítványt.

A törvényszék október 16-án közölte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság

enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében.

Akkor azt írták: M. R. továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezután még bántalmazott is. 2017. május 15-én pedig a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva közlekedett, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A balesetben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek. Kitértek arra is:

a gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15-ét megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással.

A törvényszék szombaton azt írta:

az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a kényszerintézkedés általános feltételei a gyanúsított vonatkozásában fennállnak. Helyesen hivatkozott arra is, hogy a kihallgatása után újabb, szabadságvesztéssel büntetendő, szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult.

Akárcsak arra, hogy tekintettel a gyanúsított többszörösen büntetett előéletére és életvezetésére megalapozottan feltételezhető, hogy ha szabadlábon marad, újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Nem enyhítenek a Dózsa Görgy úti halálos baleset gyanúsítottjának felügyeletén

A másodfokú bíróság álláspontja szerint azonban a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére az elsőfokú végzés rendelkezései még az óvadék alkalmazásával sem alkalmasak. Az elsőfokú végzésben meghatározott területen belül ugyanis a gyanúsított szabadon mozoghat és a jogkövetés saját elhatározásán alapul, ami az eljárás eddigi adatai alapján kétséges. A törvényszék szerint tévedett az elsőfokú bíróság, amikor a vádlott önkéntes és a jövőre vonatkozó jogkövetését arra is alapozta, hogy az utóbbi hónapokban nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a szabályokat megszegte volna.

A törvényszék szerint az a tény, hogy a gyanúsított korábban a házi őrizet szabályait megszegte – ami miatt rendbírságot szabtak ki vele szemben – további kétségeket vet fel az önkéntes jogkövetését illetően.

A másodfokú bíróság rögzítette azt is, hogy bár az elsőfokú bíróság utal a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék megállapítására, annak összege tekintetében nem vizsgálódott, a gyanúsított vagyoni helyzetét nem tárta fel és nem támasztotta alá. Így nem volt abban a helyzetben, hogy megalapozottan döntsön, milyen összegű óvadék letétele mellett alkalmazható enyhébb magatartási szabály.

A törvényszék mindezekre tekintettel megváltoztatta az elsőfokú bíróság 7,5 millió forint óvadékot és enyhébb bűnügyi felügyeletet elrendelő végzését, és elutasította a védőnek a bűnügyi felügyelet megszüntetésére, valamint óvadék megállapítására és enyhébb magatartási szabályok előírására vonatkozó indítványát. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Az efféle patkány miért nincs még sitten?A tv-ben láttam,egy koksszal felfújt gusztustalan táposcsirke,aki láthatólag rohadtul el volt szállva önnön nagyságától.Ha ráadásul tényleg fideszes,akkor meg csak egy féreg...Egy kisfiú az apja nélkül fog felnőni egy ilyen görény miatt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
nem szabad összevetni, de a 17 halottas buszvezető szabadlábon van...csak szóltam..sőt jogsit is kapott...aztán a bíróság előtt sem jelent meg...sőt, már nem is emlékszik semmire..

akkorezmosthogyisvan?
Patmarissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
egyember
Nap-mint-nap olvasom, hogy ez meg az, az ilyen meg más fokú bíróság TÉVEDETT. Ez -sz.v.sz.- nagyon kínos. Két megoldást látok: Bízzák a pápára, vagy viktorra az ilyen problémás ügyeket. Ők tévedhetetlenek , habár, tudtommal a pápa csak vallási, egyházi témákban. Így egyetlen megoldásként viktor marad. Sajnos, róla tudjuk, hogy a "kényes" ügyekben nem illetékes. Talán nem utasít el minden ilyen ügyet (fide$$ érintettel kapcsolatban biztosan nem).
Reméljük, hogy az (i)gazság-szolgáltatásban (is) két hét alatt rend lesz.
wagabund
@Ó-buda: első ránézésre igen. De van akinek aranyat ér...sőt...
Virág Árpád
A balesetben ketten meghaltak. Az autót ő vbezette, tehát?! Vizsgálati fogság: 72 óra, majd 30 napra hosszabbítom... aztán előzetes letartóztatás... S ez még így nagyon keorrekt! Lehetne gyorsított eljárás keretében is ítéletet hozni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.