Miskolcon pénteken, Nyíregyházán szombaton lépett életbe a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata.

Továbbra is magas a légszennyezettség, már a fővárosban is egészségtelennek minősítették a levegő minőségét a magas szálló por (PM10) koncentráció miatt. Egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán.

Emellett tizenöt település levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott:

Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Miskolc, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém. A többi, mérőállomással megfigyelt térség levegőjében a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határérték közelében volt.

Kiemelték továbbá, hogy néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. A kisméretű aeroszol részecskékhez hasonlóan a nitrogén-dioxid is csökkentheti a tüdő védő funkcióját és elsősorban légzőszervi tüneteket okozhat.

Hivatalos: Budapesten is egészségtelen a levegő

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a helyes fűtési módok alkalmazása mellett részesítsék előnyben a tömegközlekedést. Az érzékeny lakosságcsoport számára az a tanács, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kültéren végzett aktív testmozgást, fizikai munkát.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el:

kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Miskolcon pénteken, Nyíregyházán szombaton lépett életbe a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata.

Puzsérnak igaza van?

Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltként többször hagnysúlyozta már, hogy a fővárosi levegő veszélyes az ott élőkre.  „Megpróbálom meggyőzni a budapestieket, hogy szavazzanak egy élhető és zöld Budapest víziójára” – mondta Puzsér. Azt is mondta, hogy egy olyan nagyvárost képzel el,

„amely nem az autók, hanem az emberek otthona, nem a polgárháború újabb színpada, hanem egy a mainál jobb minőségű élet tere”.

Cikk- ésc ímlapkép: Pixabay

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Pupuzsér mivel is jár be a Németvölgyi útról?...
Pálinkás Pál
Nos puzsér öcsém,ezzel még a maradék esélyedet is lenulláztad!!! tudomásul kell venni,a mai ember nincs meg kocsi nélkül...a zöldeknek meg ha nem tetszik,költözzenek hegyek közé!!!
/mellesleg az unio csinálja a faxnit a határértékekkel...elárulom a piros fokozat 10-szerese sem okoz problémát!!/ persze így jobban bele lehet ugatni az emberek életébe!!!
wagabund
persze hogy budapesten is egészségtelen a levegő...meg mindenhol...ez a taszító hangú személyiségzavaros puzsér soha nem fogja megoldani a tiszta levegőjű Budapestet,,, a saját életvitlére is alkalmatlan, nemhogy egy városéra..

Tarlós sem meri a füstölgő kéményeket ellenőriztetni, nemhogy egy ilyen csörgősipkás..
Nessy
Vágjanak ki még párezer fát, építsék be a budai hegyeket, természetesen ott is kivágni a fákat, a kilátás miatt, tünjenek el a Római parti fák, hogy védve legyen az árterületre épített sok milliós lakópark.
cikicakk55
Saját szememmel láttam egy 30 éves Budapesten élő ember tüdejéről készült röntgen képet és egy vidéken élő,70 éves férfiét,aki már fiatal kora óta dohányzott. Ledöbbentem,mert a 30 éves tüdeje semmivel nem volt tisztább mint az öreg dohányosé. Budapesten már régóta sokkal szennyezettebb a levegő,mint bár mely másik városban. Az utóbbi 9 évben a rengeteg kivágott fa, a rengeteg autó még jobban elősegíti a szmogot. Én nem szeretném,ha a gyermekemet a belvárosban kéne levegőztetnek. Az ott élő gyerekek már az anyaméhben is oxigén hiányos vért kapnak. Aztán születésük után már közvetlen szívják azt a poros,büdös levegőt. Nem tudom ott mennyi az átlagéletkor,de az biztos,hogy a légzőszervi betegségek magasan vezetnek a halál okok listáján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.