Alig tapasztalható javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az idén – ismerteti a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya jelentésében, amely a tárca honlapján olvasható.

Az első háromnegyed évben az ellenőrzött 10 701 munkáltató 74,3 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök, ez mindössze 2,6 százalékpontos javulás az előző év azonos időszakához képest.

Az ellenőrök 267 esetben, összesen 85,59 millió forint bírságot szabtak ki az év első kilenc hónapjában.

Veszélyben vannak a magyar munkások

Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél 223 873 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 66 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot. Ez szinte megegyezik az egy évvel korábban mért 66,1 százalékos aránnyal – derül ki a jelentésből.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 28,6 százalékának súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Ez az arány némi javulás a 2017. január-szeptemberi időszakban mért 29,4 százalékhoz képest.

Az ellenőrzések elsősorban az építőipar, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a gépipar területére irányultak, ahol a munkavállalók egészsége, biztonsága gyakrabban kerül veszélybe, és az esetek is súlyosabbak. Az összes intézkedés 54,3 százaléka munkavédelmi, 34,5 százaléka munkabiztonsági, 11,2 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt – ismertették.

A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások 10,3 százaléka a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából, 9,5 százalékuk pedig villamosbiztonsági hiányosságokból adódott. Intézkedniük kellett az ellenőröknek még be- és leesési veszélyből és a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése miatt is, az összes eljárás 6,6 százaléka, illetve 6,0 százaléka volt ilyen.

Az év első kilenc hónapjában a munkavédelmi hatóság 27 esetben szabott ki eljárási bírságot és 75 esetben közigazgatási bírságot, 2,18 millió forint, illetve 1,986 millió forint értékben – tették hozzá.

(MTI)

Fotó: pixabay.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Veszélyben!
Mikor a menekülési útvonalhoz kártýát kell használni egy müanyag flakonöntő üzemben.
Ugyanebben az üzemben nincs rendes páraelszívó. A levegőben müanyagpor van folyamatosan.
Munkavedelem? Ugyan már.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
De a csúti cigány strómanjának mindent szabad! Meghalt egy munkás Mészáros egyik építkezésén, nem engedik eljárni a hatóságokat.Meghalt egy magyarországi munkás az új komáromi Duna-híd építkezésénél – adta hírül a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A haláleset szlovák oldalon történt, de mivel a híd kivitelezését száz százalékban magyar, tehát külföldi vállalkozó végzi, a szlovák munkavédelmi felügyeletnek nincs joghatósága eljárni, és az esetleges szabálytalanságokért büntetést kiszabni. mno.hu/hatarontul/meghalt-egy-munkas-meszaros-egyik-epitkezesen-nem-engedik-oda-a-hatosagokat-2442995
Tiadams
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Ugyan az a = = > > www.3xDate.top
SAti
@emerencia: Munka ellenőrzéssel soha nem találkoztam úgy értettem, hogy az ott eltöltött 12 évem alatt nálunk sosem volt munkaellenőrzés. Csak mikor súlyosabb baleset történt a munkáltatók figyelmeztettek, hogy majd biztos lesz nagy munkaügyi ellenőrzés a baleset miatt de valamiért sosem jöttek. A helyi munkavédelmes is akit a gyártás, produkció küldött ki mellénk csak azzal foglalkozott, hogy legyen rajtunk sisak meg védőcipő. Amelyik munkavédelmes még újonc volt és szabálykövető próbált lenni és mert szólni a munkások védelmébe érdekes módon másnapra lecserélték.
emerencia
@SAti: Azért nem láttad mert csak lepapírozták. Biztos vagyok benne, hogy minden tökéletes volt a dokumentumokban. Valójában a kutyát nem érdekli a dolgozók testi épsége, egészsége. Megszokták, hogy ha valamelyik kiesik a sorból, van mááááááásik... Az alacsony létszám miatt lestrapált embereknek elég csak azt mantrázni, hogy nincs megfelelő mennyiségű munkaerő, akkor is, ha lenne bőven munkavállaló, csak egy kicsivel kellene őket jobban emberszámba venni. Ha Magyarországon is hasonlóak lennének a hatóságok mint pl. Szlovákiában vagy Németországban, nem lenne ennyi munkában és balesetben megroggyant ember.
SAti
@emerencia: A véleményeddel teljesen egyetértek. Sőt a tegnap elfelejtettem írni, hogy volt olyan munkavédelmes is kinek jeleztem, hogy kéne valamit tenni, szólni a munkások védelmébe az itt lévő állaptokról de ez volt a válasza: Leszarom mi van veletek nekem csak az a lényeg, hogy Karácsonykor legyen csomag a gyerekeimnek a fa alatt.
emerencia
@SAti: Legalább őszinte volt, igaz alkalmatlan a munkára mármint normális körülmények között de a magyar rögvalóságban ez a "normális". Nem véletlen, hogy nagyon sok életerős fiatal nem akar itthon olyan helyen dolgozni amit előszeretettel neveznek könnyű fizikai munkának. Külföldön sem egyszerű, idővel ott is jelentkeznek az ismételt terhelés miatti tünetek de ott legalább meg vannak érte fizetve és jobb az orvosi ellátás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.