Növelni kell a társadalom érzékenységét és befogadási hajlandóságát a fogyatékkal élő emberek iránt – hangoztatta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Zalaapátiban.

Az államtitkár a "Boróka Otthon kiváltása" elnevezésű projekt indítóján azt mondta: az ország 22 intézményének átalakítása van folyamatban, hogy a fogyatékkal élőket 12 személyes lakóotthonokban helyezhessék el. Az új lakóotthonok építésére összesen 16 milliárd forintot fordítanak.

Súlyos örökségnek nevezte, hogy a kommunista rendszer idején a fogyatékkal élők ügyét igyekeztek "elrejteni" a társadalom elől, a fogyatékkal élő embereket pedig általában a települések szélére, leromlott kastélyépületekbe, egykori kolostorokba "száműzték".

A lakóotthonok építésével ugyan falak épülnek, de ezzel egy időben a kormányzat igyekszik lebontani azokat a falakat, amelyek a fogyatékkal élőket elválasztják a társadalom nagyobbik részétől – emelte ki.

Zalaapátiban a helyi önkormányzat biztosított telkeket, hogy megépüljön öt, egyenként kétszáz négyzetméter alapterületű, 12 ember befogadására alkalmas lakóotthon.

A község lakói ismerik és már elfogadták a Boróka Otthon főleg pszichoszociális fogyatékossággal élő lakóit, a volt rendházat pedig, ahol eddig laktak, szintén felújítják, nappali ellátást, foglalkoztatást és munkalehetőséget nyújtó szociális szolgáltató központtá alakítják át. A 760 millió forintos beruházáshoz az unió 630 millió forinttal, míg a kormányzat 130 millió forinttal járul hozzá.

Zala megyében 11 településen 23 ingatlan bevonásával több mint 2,7 milliárd forint értékben terveznek hasonló fejlesztést, jelenleg 9 településen 16 lakóotthon és három szociális szolgáltató központ építése folyik.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.