A Szülői Hang több mint ötezer szülő részvételével készített felmérése szerint a pedagógushiány már sok helyen a hatékony tanulás lehetőségét is megvonja a diákoktól. Matematika- és angoltanításban már kritikus a helyzet.

Tanárhiány: testnevelő helyettesít a matekórán

Fotó: Pixbay

A Szülői Hang Közösség online szülői felmérést készített a tanárhiányról és az azzal összefüggő problémákról, ezt a 24.hu ismertet. Bár az eredmények nem tekinthetőek országosan reprezentatívnak, az összesen 5281 kitöltő önkéntes részvételével lezajlott adatgyűjtés az eddigi legszélesebb körű ilyen jellegű felmérés, melyből a többi közt kiderül, hogy a  szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás. 

A tanárhiány legegyértelműbb jele az, amikor a tanóra érdemben nincs megtartva: ez jelentheti azt, hogy a tanóra elmarad, azt, hogy az órát helyettesítéssel megtartják ugyan, de az nem megfelelő. Ilyen esetekben elképzelhető, hogy a tanár beteg lett, vagy felmondott és éppen az utódját keresik.

Több oka lehet annak, hogy miért nincs érdemben megtartva az óra: lehetséges, hogy az iskola nem tud szakszerű helyettesítést biztosítani, de az is elképzelhető, hogy elvileg szakszerű helyettesítés zajlik (és így is van az óra elkönyvelve), a tanárnak azonban nincs kellő ideje, energiája felkészülni az órára. A gyerek és a szülő szempontjából azonban tulajdonképpen mindegy, mik az okok, hiszen az eredmény ugyanaz: nincs érdemi oktatás.

Általános iskolában egyértelműen a matematika és az angol nyelv a legkritikusabb terület: a tanárhiányt ilyen órákon a szülők 11,1, illetve 9 százaléka jelezte. Ebből a két tantárgyból a probléma a település méretétől függetlenül igen súlyos.

Különösen kiemelkedik a matematikatanárok hiánya a községekben: a 13,9 százalékos tanárhiány a legmagasabb érték az összes eset közül. Ezen kívül Budapesten különösen nagy a hiány informatikából és napközis pedagógusból (4,8, illetve 4,7%), valószínűleg a fővárosban ők sok más egyéb álláslehetőség közül is válogathatnak. A testnevelő tanárok különösen a kisebb városokból és községekből hiányoznak, a községekben pedig különösen nagy problémát jelent fizikatanárokat találni (5%).

A gimnáziumokban is jellemző, hogy matematikából és angol nyelvből kiugró a tanárhiány (12,5, illetve 11,1%), és látszik az is, hogy jelentős részben a tanárhiányt hosszabb távon sem sikerül rendezni (az extrém tanárhiány ezekből a tárgyakból eléri a 3 százalékot).

A szakképzésben még magasabb a tanárhiány matematikából és az angol nyelvből (15,6, illetve 13,8%), de emellett szakmai tárgyból és informatikából is hasonlóan gyakran tapasztalhatunk hiányt (14,8, illetve 13,2%).

Összességében az adatok a kormány állításaival szemben egyértelműen alátámasztják, hogy a súlyos országos tanárhiány éppúgy sújtja a nagyvárosokat, mint a kistelepüléseket.

(24.hu)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
@Shikari: Egy testnevelő annyira van képben a matekban, mintha a matektanárnak be kellene mutatni egy gerendára felugrást, esetleg cigánykereket!:))))))) Ha olyan magától értetődő lenne, akkor teljesen feleslegesek lennének a szaktanárok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Látom,,elvagy magaddal,,retardált. :))))
Eriksson
@Shikari: Igazad van bizony, én viszont ugyanezeknek a többgenerációsairól beszéltem.
kereső
@Shikari: én megtetettem ez ügyben,amit megtehetettem- de amikor is az egyenlő szavazat elvét felrúgva úgy szól a választási törvény,hogy a fideszre leadott szavazatok 1,3333-at érnek ,az enyém meg csak 0.6767-et a mandátum megállapitásnál, akkor veszett fejsze nyele.
Amúgy ez még a gránitszilárdságút IS sérti.
Nessy
@fideszes gyökér
: Lehet, hogy fideszéknek is testnevelő tanár tanította a matekot, azért lehet 49% = 2/3! Azaz 49 több, mint 51! Azért érettségi dolgozatban ne így számoljon a diák! ! Ez már politika, nem tudás!
Mint ahogy az unortodox statisztika sem a tényeket tükrözi!
Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika, kormánypropaganda!
nezelodo
Lehet, hogy a kormány úgy tudja, hogy túl sok a tanár. Valószínűleg ezért mondtak fel a Kövér hitbizományban működő iskolában a fideszffy hűbérúr falujában a takarítónőnek, az igazgató személyi sofőrjének, és az igazgatónak azonnal, a tantestületnek pedig a tanév végén életbelépő hatállyal.
Kerestem a hírt erről, végül is nem mindennapos eset, hogy a sajátjaik között kezdik a vérengzést, de volt már ilyen közel hetven éve, de sehol nem találtam semmit, így biztos sem a Soros nem ludas a dologban, sem a migrák, sem az ellenzék. Még a Lenci megyei lapja sem lelkendezett emiatt, sem a Magyar Idők sem írt róla, igaz most a pitypang sem virágzik, így arról sem írnak. A rettegtető tv-ből is kimaradt a nem mindenapi eset, lehet, hogy Bermuda háromszög lett a térség, és már a térképen sincs rajta dakotáéknál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.