A szerződések megkötésekor még 2023-as átadást ígért a kormányzat, de úgy tűnik, már a miniszterelnök is beletörődött, hogy a projekt átadása kitolódhat.

Nem lesz kész időre Paks 2

Fotó: atomeromu.hu

A paksi atomerőmű bővítésében részt vevő szakemberek köreiben egyre többször merül fel, hogy a blokkokat 2026-2027 helyett csak 2032-ben adják át – értesült a Népszava. A lap szerint nem csak a kivitelezők, de maga Orbán Viktor is egyre inkább hajlik a későbbi átadás felé: oroszországi látogatása során azt mondta, a határidők másodlagosak, és bár igyekeznek ezeket betartani, a beruházás rengeteg technikai kérdést vet fel, mint például a különböző szabványok, előírások, és az Unió Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlata. Korábban a kormányzat mindig azt hangsúlyozta, hogy a beruházás időre elkészül, most viszont a Népszava szerint inkább a minőségre fókuszálnak.

Négy éve, a magyar–orosz államközi szerződés aláírásának napjaiban a kormány az első blokk tekintetében még 2023-as átadást ígért, a megállapodásról szóló törvény ugyanakkor erre nem tartalmaz konkrét időpontot. Így az időpont egyre inkább kezdett kitolódni, tavaly év végén, amikor az EU minden engedélyt megadott a beruházáshoz, a kormányzat Brüsszelre mutogatva már 22 hónapos határidő-módosulásról beszélt, de miután Orbán is beismerte, hogy az átadás kitolódhat, Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a parlamentben azt mondta, hogy „igen, lehet csúszás”.

A Népszava forrásai szerint a legutóbbi Orbán–Putyin-találkozó központi témája is a csúszás volt, a 22 hónapos késést ugyanis mindkét fél megdöbbenéssel nyugtázta. A lap szerint a legnagyobb felelősség a kivitelező Roszatomot terheli, de 30 százaléknyi sara lehet a magyar állam tulajdonában lévő beruházónak, a Paks II Zrt.-nek, és kiveszi a részét az engedélyeket kiadó Országos Atomenergia Hivatal is.

(HVG)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
miért mi készült el ebben az országban bármikor bármi időre és tervezett költségben?z
papa.49
Meg a suskából is hiányzik vagy 170-200 milliárd !!!Akkor hogyan lenne kész, ez is olyan lesz mint a 44 főút építése, időnként eltűnnek a gépek, az emberek, egy, két hónap múlva folytatódik az ,,lázas semmittevés,, !!!
Willissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.