A harmadik negyedévben (a szezonálisan és munkanap tényezővel igazított adatok szerint) 5%-kal bővült a magyar gazdaság. A kiigazítatlan GDP-növekedés 4,8% volt, az erre vonatkozó piaci konszenzus 4,3% volt.

Az adat nagy pozitív meglepetést jelent, a magyar gazdasági növekedés szemlátomást egyelőre nem követi a lassuló európai trendet – írja a Portfolio a KSH adati alapján.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva

- jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP a kiegyensúlyozott adatok szerint.

Az EU statisztikai hivatala az Eurostat által figyelt adat, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott mutató tizennégy éve 2004 harmadik negyedévében mutatott legutóbb a mostanihoz fogható 5,0 százalékos GDP-növekedést.

A negyedéves indexek hat éve töretlen gazdasági növekedést mutatnak egyetlen megingással 2016 első negyedévében.

A gazdasági teljesítmény az első három negyedévben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint.

Az első fél évben is 4,7 százalékkal volt nagyobb a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbinál, a második negyedévben 4,9 százalékos, az első negyedévben 4,5 százalékos volt a gazdasági növekedés.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte:

a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás járult hozzá a növekedéshez, de az építőipar és a mezőgazdaság is jelentős teljesítményt nyújtott.

A harmadik negyedévi GDP részletes adatait december 5-én közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: MTI, Portfolio

Címlapi kép: Pixabay cco

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Shikari: Te érted ezt a hírt? Tudod a helyén értelmezni? Hidd el, mindenki boldog lenne, ha ez így lenne igaz, és a gazdaság stabil lábakon állna.
Ráadásul a német gazdaság gyengül és még sehol az USA által emlegetett vám. Szerinted kit fog először érzékenyen érinteni? És nem említi a szűnni nem akaró kivándorlást.
A KSH ezt pont neked adja elő. De hát jónak mondom... :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
"En csak annak a statisztikanak hiszek, amit en hamisitok" Churchill
Aki Én
@kokopelli: Én erre azt mondom, hogy a luk legaljáról könnyebb emelkedést mutatni, mint a luk széléről. Ráadásul ma megint megugrott a hitelfelvevők, hitelekből élők száma. Ez sem jót, sem büszkélkedésre okot nem mutat.
Én ebben egy biztosat látok, nevezetesen a szocializmusban megszokott sikerpropagandát.
Egyébként ha ez most siker, akkor miért nem volt siker 2007 előtt, amikor erősebbek voltunk és stabilabbak? 2007 és 2010 közötti időt nem számolva (gazdasági világválság) sokkal megbízhatóbbak voltak a mutatóink. 2010 után többször zuhant mélypontra, de még mindig messze a 2007 előtti állapot. És az okok... Egyik fő ok az építőipar, ami véges. Másik az autóipar, ami megint csak bizonytalan, különösen az USA tervezett vámszabályai miatt. Ha a németek megsínylik, akkor mi is. Tehát nem stabil sajnos.
Egyébként a fideszen kívül mindenki egyetért abban ,hogy ez így bizonytalan és instabil.
Eladott Ország
Itt ebben a lángoktól és migránsoktól és Sorosoktól ölelt kis földi paradicsomban ellenben dübörög a gazdaság a magyar jólét, mint az angolai elefántcsorda, a munkaerőpiac és minden.
A Felcsút-Moszkva-Peking tengely örökre elássa az Európai Uniót.Mert itt, a nagyfene magyar Magyarországon az a helyzet, hogy a fedezet és nyakló nélküli ígérgetések és válogatott pénzszórások mögött egy uniós támogatások hiányában gazdasági növekedést produkálni képtelen, bezárkozó, kirekesztő, összeráncolt homlokú társadalom húzódik. Ahol lassan minden ötödik gyerek külföldön születik meg, ahol a kivándorlók jelentős része nem akar visszajönni, és ahol a külföldi munkavállalók száma lassan meghaladja a versenyszférában foglalkoztatott, adót fizető állampolgárok számát.
Eladott Ország
KSH: "erősödött a magyar gazdaság". Igen, pártutasításra!
Amyranna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.