A Fidesz szerint a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) összehívása is azt bizonyítja, hogy a kormány kiáll a világ magyarságáért.

Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010 óta nemzetpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, aminek köszönhetően lélekben, gazdaságilag és kulturálisan is fejlődik a magyarság, és bebizonyosodott, hogy képes a megújulása.

Fidesz: a kormány kiáll a világ magyarságáért

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka felszólal egyes törvények külügyi igazgatási tárgyú módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 31-én

Fotó, címoldali kép: MTI/Soós Lajos

A kormánynak a nemzetet a magyarok közössége jelenti határokon innen és túl, és hisznek a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásában – fogalmazott a képviselő.

Kiemelte, szeretnék elérni, hogy aki magyarnak született, az a határ túloldalán is magyarnak érezhesse magát, magyarul beszélhessen, magyarul tanulhasson és megélhesse azt, hogy a magyar nemzet része. Ezt szolgálja a kettős állampolgárság, a nemzetpolitikai intézményrendszer, a külhoni magyar közösségek, az oktatás, a kulturális intézmények és a külhoni magyar családok támogatása – mondta Zsigmond Barna Pál, hozzátéve, a programokat folytatják, mert azokkal az egész nemzet, így Magyarország is erősödik.

Emlékeztetett: 2010 után megalapították a Magyar Diaszpóra Tanácsot, és újra ülésezik a Máért is, amit a Gyurcsány-kormány megszüntetett.

Közismerten a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben, ezért nagyon fontos, hogy a diaszpóra magyarsága is kiállt az ott élők mellett – utalt a képviselő arra, hogy a diaszpóratanács egyik kiemelt témája idén Kárpátalja helyzete.

Közölte, a diaszpóra magyarságát támogatja a Julianus-, a Kőrösi Csoma Sándor- és a Mikes Kelemen-program; ezek "magyar innovációk".

Zsigmond Barna Pál szólt arról is, hogy már egymillió új magyar állampolgár van az új állampolgársági törvénynek köszönhetően, a kormány számára pedig egyértelmű, hogy akinek magyar állampolgársága van, annak szavazati joga is van.

Egy új jogszabálytervezetnek köszönhetően részt vehetnek majd az európai parlamenti választásokon is azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek lakóhellyel az Európai Unióban – mondta el.

Hangsúlyozta, a kormány szerint az együttműködés többet hoz, mint az ellenségeskedés, ennek jegyében pedig sikerült a szerbekkel, szlovákokkal, szlovénekkel és horvátokkal új kapcsolatokat létesíteni, és bizalmi alapokra helyezni a kétoldalú viszonyt.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Éééés a politikai bűnözőkért is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
És ez a mostani "" kiállás"" mennyibe fog fájni az adófizetőknek?
Yoda69
Elobb a magyarorszagi magyarsagert kellene kiallnotok te kocsog geci!

De amikor evente 3000 csaladot raktok az utcara, bunozokke alazzatok a hajlektalanokat, eluldozitek az orszagbol a fiatalokat, gazdasagilag tonkreteszitek az orszagot es moralisan pedig annak lakoit, akkor ez nem mas, mint NEMZET ES HAZAARULAS.

Erted?
dr. prédikátor
A szemét anyádat te geci!!! Mé nem az itthoni magyarok érdekeiért áll ki ???
solidedge
Az ausztráliai, amerikai magyarnak gondolom óriási szüksége van arra, hogy kiálljon Orbán értük. Szerintem Orbán kijelentésén éppen halálra röhögik magukat.
Sulinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.