Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud – figyelmeztetett a köztársasági elnök a klímaváltozásról tartott előadásában a Nyíregyházi Egyetemen pénteken.

Áder János Nyíregyházán aggódott a Föld jövőjéért
Fotó: Balázs Attila/MTI

Áder János emlékeztetett,

hatvanöt évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott. Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet "kamataiból" élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az "alaptőkét" fogyasztja az ember, "így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk"

- tette hozzá.

Az intézmény Bessenyei-aulájában, többségében egyetemi hallgatók előtt tartott előadásában az államfő arról beszélt, az energiafogyasztás növekedése háromszorosan haladja meg az amúgy is drámai mértékű népességnövekedést, a vízfelhasználás pedig kétszer olyan gyorsan nő, mint az emberiség lélekszáma. A vízfelhasználás gyors növekedése ellenére

nem lehet annyi édesvizet előállítani, amennyi megfelelő módon biztosítaná a népesség ellátását, illetve a mezőgazdasági és az ipari igényeket is ki tudná elégíteni

- fogalmazott.

Az egyik nagy problémának nevezte a népességrobbanást, az emiatt erősödő urbanizációt, amely egyre növeli az energiafelhasználást. Egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés – fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából. A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, amely nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét – fűzte hozzá.

A grafikonokkal, bejátszásokkal és videókkal illusztrált prezentációjában az államfő a Föld hőmérséklet-változásaival kapcsolatban azt mondta, az elmúlt ezer évben egy "lehűlési időszakban" volt a bolygó, amely nagyjából a 19. század közepéig tartott. A lehűlés tendenciája az elmúlt közel kétszáz évben megtört, azóta a földfelszín hőmérséklete radikálisan és folyamatosan nő.

Nyilvánvaló, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése és a hőmérséklet növekedése között ok-okozati összefüggés van, 1,5 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedést pedig – a tudomány szerint – már veszélyes átlépni

- emlékeztetett a köztársasági elnök.

Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági fejlődés, a "termeld ki, használd és dobd el" szemlélet miatt hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a világban.

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát – jelentette ki az államfő. Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki az egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz "drámája" is.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Figyelj, bajszos-szar! Mondd meg a cimborádnak, hogy kevesebb fát kell kivágni, kevesebb természetvédelmi területet kell művelésbe vonni, meg egyáltalán, kevesebbet kell lopni és akkor megelőzhető a baj...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Na és véletlenül nem aggódott az általuk elnyomott népért?
Sámannus
@simmering73: Leül horgász sámlijára, és egy békaember rakja neki a halat a horogra.
tudode
Na EZ is azon aggodalmaskodik, amelyet a JOG-ÁSZ diplomájával úgy ugat, mint a kutya a holdat.
.
És a NEMZET EGYSÉGE "oké" úgy ahogy egy NER-katonától kitelik!
kisrigó
@Qqberci: Korábban túlzásnak éreztem a ráragasztott "bajszos szar " jelzőt, de egyre inkább rászolgál! Nagy ívben tesz a valódi problémákra, papol a természetvédelemről, de csak a "haver" utasítása szerint cselekszik. Hiteltelen, súlytalan csinovnyik, sokba kerül nekünk ő is!
Eladott Ország
Szépen megcsinált világban élhetünk.
Nem lesz semmi baj velünk, ha jók leszünk.
Minden úgy ki van találva,
A zakó belefér a kabátba.
Az ég kék, zöld a fű.
Ez így gömbölyű.
www.youtube.com/watch?v=-K8MK0Alr5A
wagabund
@solidedge: 17.44...érdekes meglátás, de van benne valami...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.