A közép-európai régió erejének a hagyományos német-francia tengellyel szembeni felértékelődéséről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII., zárt ülésén Budapesten.

Orbán Fábry Sándorral viccelődött, és a közép-európai régió felértékelődéséről beszélt
Fotó: MTI

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy

a német-francia áruforgalom volumene és értéke csak az 50 százalékát éri el a V4-ek és Németország árukereskedelmi volumenének, "ami egy példátlan dolog", hiszen a legutóbbi időkig a francia-német gazdasági tengelyre épült az EU.

A kormányfő értékelése szerint ma a kereskedelmi volumen esetében a Közép-Európa-Németország tengely meghatározóbb, mint a német-francia gazdasági tengely.

"Abban a történelmi folyamatban éljük az életünket, amikor a német gazdasági erőhöz leginkább – hatalmilag és gazdaságilag is – meghatározó módon Közép-Európa fog csatlakozni" – mondta.

Mi leszünk az európai gazdasági növekedés motorja

Emlékeztetett: korábban is beszélt már arról, hogy a következő években Közép-Európa, benne a Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedés motorja.

Fontosnak nevezte, hogy a közép-európai együttműködésnek, a közös gazdasági, politikai tényezőként való fellépésnek a kulturális hátterét megteremtsék.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban arról is szólt, hogy

Közép-Európa geopolitikai felértékelődésének fontos momentuma lesz, amikor Montenegró, Macedónia és Szerbia csatlakozhat az EU-hoz. A Balkán újraegyesítését uniós, közép-európai és magyar érdeknek nevezte.

A magyar-horvát kapcsolatokról szólva a Mol problémájáról beszélt Orbán Viktor, kifejtve: eddig azt a stratégiát folytatta a miniszterelnöki tárgyalásokon, hogy a Mol-vitát Magyarország gazdasági és cégvitának, nem pedig kormányközi kérdésnek tekinti.

"Igyekeztem elmagyarázni nekik, hogy ha a Mol-problémát felemeljük a horvát-magyar államközi kapcsolatok szintjére, az a magyar állam részéről erőteljesebb fellépést fog indokolni és az mérhetetlenül le fogja rontani a horvát-magyar kapcsolatokat"

- mondta.

A vállalati szintű jogi konfliktust meg kell vizsgálni, amire a nemzetközi bíróságok alkalmasak, és a magyar kormány elfogadja azokat a döntéseket, amelyek ott születnek a helyzet rendezése érdekében – közölte Orbán Viktor.

"Ne emeljük a legmagasabb szintre (a vitát), még akkor sem, ha egyébként Magyarországon nem tudott módon a Molhoz kapcsolódó eljárások egy leágazásában egy olyan eljárás is meg van nyitva (...), amely egyébként a magyar gazdasági elit nagy részét személyében érinti. Mert a magyar gazdasági elit legkiemelkedőbb, nemzetközileg elismert szereplői a Mol felügyelőbizottságában vagy ilyen-olyan testületében ülnek és egy általános, velük szemben megnyitott eljárás is az asztalon van, csak nem halad előre"

- tette hozzá.

A kormányfő egyúttal közölte, hogy december elején hivatalos horvát-magyar államközi találkozóra utazik Horvátországba.

Reményét fejezte ki, hogy a horvátországi Szlavóniában és a magyarországi Dél-Baranyában nagy, határokon átnyúló gazdaságfejlesztési programot lehet majd folytatni.

Egy "helyi Fábryt" választottak a szlovének

Szlovéniáról Orbán Viktor azt mondta: először találkozik azzal, hogy

egy komikust, "a helyi Fábryt" választották meg egy ország miniszterelnökének.

Jelezte ugyanakkor, hogy a szlovén miniszterelnök hibátlanul áll helyt minden nemzetközi fórumon. Azt is megjegyezte viszont, hogy Marjan Sarec más vonalat visz migrációügyben, mint Magyarország, ő támogatja az ENSZ migrációs csomagját.

Kitért arra is, hogy a koperi kikötő fejlesztésében és az oda vezető vasút bővítésében való magyar részvételből – bár Magyarország szerette volna – nem lesz semmi. Ezért a magyar kormány a tengerhez való kijutás ügyében Kopert "zárójelbe teszi" és Triesztben keres kikötőszerzési és -beruházási tárgyalásokat.

Nyugaton bajt lát

Nyugat-Európára rátérve arról beszélt, hogy "Bécstől nyugatra a helyzet reménytelen demográfiai szempontból", ugyanis a multikulturalizmus elfogadásának következményei szinte

visszafordíthatatlan szociológiai folyamatokat indítottak el a Bécstől nyugatra eső nagyvárosokban.

Szerinte látványos lesz, amikor a nyugat-európai nagyvárosokban megváltozik a politikai képviseletnek a szerkezete és a rendje.

Orbán Viktor végül az első világháború befejezésének százéves évfordulójával kapcsolatban megjegyezte, hogy az első világháborús emlékévfolyamot meghosszabbították két évvel, így az kitart a trianoni évfordulóig.

Erdélyről is szólott

A külhoni gazdaságfejlesztési programokat elemezve Erdélyről szólva kiemelte: nincs értelme olyan formában gazdasági programokat hirdetni, hogy utána retorzióval lecsap a megtámogatott vállalkozásokra a főhatalmat gyakorló állam. Ezért azt kérte és ezután is így tesz, hogy az adott területen a magyarokat képviselő pártok tárgyalják le a magyar gazdaságfejlesztési programok folytatásához elengedhetetlen egyetértést a többségi nemzettel.

Ez Romániában létrejött, szerencsénk is volt – fogalmazott Orbán Viktor, aki jelezte: német mintát vettek alapul. Rámutatott: így ma, nyilván nem zavartalanul, mert olyan nincs, de lényegében a többségi nemzet egyetértésével tudnak gazdaságfejlesztési programokat végrehajtani.

Ez jó ütemben halad, a számítások szerint minden egyes forint, amelyet határon túli gazdasági fejlesztési programokra külföldön költenek el, két forint GDP-növekedést eredményez. Szerinte jól állnak, de a román politikai instabilitással nagyon nem tudnak mit kezdeni. Az RMDSZ-re és a szövetséges magyar politikai szervezetek bölcsességére vannak utalva, mikor milyen megállapodásokat érdemes kötni, de ebbe soha nem szólnak bele.

Kitért arra is:

a román házelnök pártja a Magyarországgal szembeni uniós "kutyakomédia" alkalmával az Európai Parlamentben – bár képviselői a liberális európai pártfrakcióhoz tartoznak –, Magyarország mellett, a javaslat ellen szavaztak.

Ez olyan tény, amelyet figyelembe kell venni a kapcsolataink építésénél – mutatott rá Orbán Viktor, aki jelezte: amikor Romániát "suhintották meg" a héten egy parlamenti határozattal Brüsszelben, akkor a magyar kormánypárti képviselők mind Románia mellett szavaztak, azaz viszonozták a politikai támogatást, gesztust. "Úriember nem csibész, ezt az elvet követi a magyar kormány" – fogalmazott a kormányfő.

Az RMDSZ és a többi magyar párt együttműködése "a szokásos bokakocogtatások" mellett, de valahogy halad – értékelt Orbán Viktor.

Az EP-választás "összmagyar szavazás"

A jövő évi európai parlamenti választásokról szólva – utalva a változtatásokra, az uniós lakhellyel nem rendelkező polgárok szavazati jogának megteremtésére – kiemelte: az EP-választás nem pártválasztás, hanem összmagyar szavazás. Van bizonyos számú képviselőnk az Európai Néppártban és vannak a néppárthoz tartozó határon túli magyar szervezetek, akiknek a képviselőit érdekérvényesítés során össze lehet adni – mondta a kormányfő.

Kitért arra is, hogy a történelmi egyházakkal való együttműködés rendben van és nagyon régen volt akkora pénzügyi ereje Magyarországnak, hogy tartósan a magyar identitáspolitikát segítő támogatásokat tudjon nyújtani Erdélyben.

Az RMDSZ-t és a két másik magyar tömörülést arról tájékoztatta, hogy a magyar kormány szerdai ülésén tárgyalt a közbirtokosságok kérdéséről és készen áll a konzultációra.

Nem szívleli a szlovákiai Híd-pártot

A felvidékről szólva úgy fogalmazott: van egy tüske a körmük alatt, "egy Híd formájú tüske". Hozzátette: nem a konkrét mivoltában jelent problémát számukra a magyar-szlovák párt, problémájuk strukturális természetű. Orbán Viktor kiemelte:

a felvidéki vegyes párt létezése azt a kérdést veti fel, kell-e, hogy etnikai alapú pártok legyenek a régióban vagy az a célravezetőbb, ha vegyes pártokat hoznak létre.

Életveszélyes dolog a vegyes alapú politikai képviseletre áttérni, ez egy csapda, ebbe ne lépjenek bele! – javasolta a miniszterelnök.

Szerbiában "példátlan történetet" építenek hosszú évek óta, a szerb-magyar kapcsolatokat próbálják kiemelt stratégiai szintre emelni. A kormányfő méltatta a magyar és a szerb elnök történelmi megbékélés irányába tett gesztusait. Ez kinyitott jó néhány ajtót és jól közlekednek rajta – mutatott rá. Boldogok lehetnénk, ha a szerb jogi szabályozás általános lenne a teljes Kárpát-medencében, a kulturális autonómia lényegében megvalósult – közölte Orbán Viktor.

Ukrajnáról szólva azt mondta: nehéz történet, és bár nem szereti más államok választott vezetőit dehonesztáló jelzőkkel illetni, de az az igazság, hogy "az ukránokkal nem boldogulunk". Kiemelte: az, hogy "megállapodunk hétfőn, és kedden azt állítják, semmilyen megállapodás nem történt", praxisában a párját ritkítja. Nincs meg a szavahihetőségnek az a bázisa, hogy komolyan vegyék a tárgyalásokat – mondta Orbán Viktor.

Rámutatott: az újabb és újabb tervezett javaslatok egyre rosszabb és rosszabb helyzetet idéznek elő, a titkosszolgálatok nyílt bevetése magyar és feltételezett kettős állampolgárok ellen végképp túl van azon a tűréshatáron, amelyet a Kárpát-medencében általánosan elfogadtak.

Egy dolgot tud tenni Magyarország, ezt megtette és egyre erőteljesebben meg is lépi, világossá teszi, hogy Ukrajnából, ha egyáltalán vezet út a NATO-ba és az unióba, akkor az csak Magyarországon, Budapesten keresztül vezet – rögzítette.

Miután jövőre elnökválasztás lesz, megkezdik a kapcsolatok kiépítését azokkal, akik szerepet játszhatnak a voksolás után, azaz elkezdenek készülni a választás utáni korszakra – jelezte Orbán Viktor.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Szlovénia egy komikust választott. Mi egy folyamatosan leépülő despotát.
Cseréljünk. Mi fogunk jobb üzletet kötni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Esetleg amire szegődött még mindig zéró?
.
www.youtube.com/watch?v=eQNl_xAyYOc
.
Remélhetőleg nem törött el a KÜL-LŐJE!
.
namihami
Szlovénia egy komikust választott. Mi egy folyamatosan leépülő despotát.
Cseréljünk. Mi fogunk jobb üzletet kötni.
nezelodo
Na Fábry, érdemes a szekerét tolni a vezérnek, mi? Látod kinevezett Fekete Péternek, alighanem jobb lesz megpróbálni az egyre gyarapodó londoni magyarságnak beadni az olcsó poénjaidat! Alighanem ott igazán szükséged lenne rá, hogy hangfelvételről játszd be a vastapsot! (Ez egyébként szakállas trükk, már Göbbels is élt vele)
RonaGyuri
ez a retardált barom már megint a német vs. közép-európai ellentétről zagyvál!!! =))
Tegyük hozzá ezzel a németek elmeháborodottságát hirdeti, hogy magukban háborúznak!
RonaGyuri
Már megint nem tudja mit beszél

Nem, most nem a szokásos sületlenségekre gondolok, hanem arra, hogy úgy idéz, ami árulkodik a valódi énjéről

Mottó:
„Expressz-együttes: Tamburmajor
Az én szerelmem egy tamburmajor
Hűséges ember, nem széltoló.
Minden szavát elhiszem néki,
Mert jól tudom, hogy úriember nem csibész”

Már a derék index.hu-nak is feltűnt, hogy Őfenesége nincs magánál mikor tegnap közétette a „Orbán: Úriember nem csibész, ezt az elvet követi a magyar kormány A kormányfő két nagyívű beszédet is mondott ma. V4-ek, összefogás, Európa, foci.” cikket.
Ahogy mondani szokás Őfeneségéből most is valóban nagy ívben folyt a tömény hülyeség. Hogy mást ne említsek lényegében a németeket tudathasadásosnak titulálta, mikor „A közép-európai régió erejének a hagyományos német-francia tengellyel szembeni felértékelődéséről beszélt ”!
Azonban az igazi elmebaj a címben kifejtett mondat „Úriember nem csibész, ezt az elvet követi a magyar kormány”. Ami túl azon az apróságon, hogy neki és bandájának sanda gyanúja sem lehet arról, hogy mit jelenet az úriemberség, igencsak árulkodó, hogy az idézet az egykori Express együttes Tamburmajor –dalából van!!!
A hozzá, hozzájuk hasonló műveletlen bunkóknak.
Egyébként igencsak aktuálisnak érzem esetében, a közép-európai (német) költőóriás Heinrich Heine „Der Tambourmajor
Das ist der alte Tambourmajor,
Wie ist er jetzt herunter!
Zur Kaiserzeit stand er in Flor,
Da war er glücklich und munter.
…..” versét!
justhpeter
Van olyan ember - Kósán, Rogánon és Németh Szilárdon kívül - aki ezt a tömény sületlenséget beveszi ?
Miniszterelnök úrnak el kellene gondolkodnia egy új grazi "feltöltődésen", mielőtt egyedüli Napoleonnak képzelné magát.
Összefoglalva: Orbán mára az ország szégyene.
staro2
Orvos mikor látta?
Komolyan, érdekelne egy független elmeorvos értékelése a beszédről, még akkor is ha tudom, hogy a birkanyáj szája íze szerint beszélt.
csipetke
Orbán háttal ül a mozinak,már megint,sokadjára.Aszongya:-"nyugaton nagy bajt lát".Ez a baj,ő maga,másrészt itthon kéne szétnézni,ha bajt akar látni.Elég baj az nekünk,hogy egy elmebeteg a miniszterelnök,aki ismét 1-1 milliárdot osztott szét külföldi focicsapatoknak(tegnapi hírek szerint).
Itthon a bilibe lóg a kezünk,ez meg a magyar közpénzt osztogatja külföldön.
Aztán:- "Mi leszünk az európai gazdasági növekedés motorja".Hát,ezen már röhögni se tudok,ez annyi baromságot hord össze.Ha az EU.ban olvassák ezt a sok f@szságot,ott vajon mit szólnak hozzá?
laszlobihari
@RonaGyuri: "úriember nem csibész”, valóban! csikket szív ha nincs egész! ez egy szarrágó hazug banda, ideje lenne, hogy már csak emlékeinkben(lázálmainkban) éljen!
Eriksson
@Shikari: 06:01
Ez a cikk is azt bizonyítja, hogy ilyen racionálisan gondolkodó vezetője talán még soha nem volt Magyarországnak.
Bárki, bármit mond.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 06:01
Gyagyás román cigány,ha te mondod biztos igaz.
Nagyon adok a véleményedre.Haha.
kulabombaafityiszre
Addig keménykedik a 150 centis kis csüngőhasu,míg kirrobant egy helyi háborút,
putyinka rendelésére.Remélem az ide írogató fideszes fasszopók az elsősorban harcolnak majd.
Bár amilyen jellemesek inkább nem,csak az uszítás,meg a feltétlen cumizás megy nekik.
kereső
"Egy dolgot tud tenni Magyarország, ezt megtette és egyre erőteljesebben meg is lépi, világossá teszi, hogy Ukrajnából, ha egyáltalán vezet út a NATO-ba és az unióba, akkor az csak Magyarországon, Budapesten keresztül vezet – rögzítette.

Miután jövőre elnökválasztás lesz, megkezdik a kapcsolatok kiépítését azokkal, akik szerepet játszhatnak a voksolás után, azaz elkezdenek készülni a választás utáni korszakra – jelezte Orbán Viktor."
A magyar kormány miért avatkozik be egy független! ország belügyeibe? Miért nem tartja tiszteletben az ország szuverenitását? Miért akar a "saját" szája ize szerinti kormányt Ukrajnában?Putyinnak az tetszene?
Ami meg a Szlovén kormányfőre tett megjegyzést illeti, nem lennék meglepve,ha emiatt újabb diplomáciai botrány törne ki.Ilyet "felelős" kormányfő nem engedhet meg magának!!Ez botrányos!
papa.49
Ez a szellemileg leépült vadbarom vagdalkozik Európában, már magáévá tette a Für Lajos ,,körkörös,, védelmi tervét !!! Viszont az Unió tagállamainak magukat megvédeni a ,,ZSEBNAPOLEONTÓL,, !!!
Gauntlet
Pedig kéne egy közös csomag, mert ez mindenkit érint. a görögök meg az olaszok biztos nem örülnek hogy értük senki nem tesz semmit, csak a sumákolás megy :(
Eladott Ország
Egyszóval kell a hit mindehhez, mert másként nem tudna működni a dolog. Tessék csak megnézni a hitében megingott macedónokat, cseheket, lengyeleket, románokat, spanyolokat és még hosszan sorolhatnám a hitevesztett országokat. Szerencsére jó példa is akad, ahol nem inog meg a nép feltétlen hite. A jó példa neve: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Nincs ezen mit csodálkozni, Jézus is megszaporította a kenyeret meg a halat. Igaz, belőle csak egy volt az emberiség történetében, ezekből a csodatévőkből meg Dunát lehet rekeszteni...
Edmond Dantes
Ez a beszéd kiválóan jellemzi Orbánt. Kiálltunk a románok mellett,mert ők is mellénk álltak,"Úriember nem csibész",mondta, pont ő!!! Nem a tartalom a lényeg,hanem az,hogy úriember nem csibész.Ilyen szöveget a felcsúti kocsma úri emberei mondanak a harmadik féldeci után.Nem szívleli a szlovákiai Híd pártot!Hát tényleg felháborító az,hogy ott a szlovákokkal együtt élő normális magyarok hajlandók nem gyűlölködni,nem követik Orbán uszító kívánságait,hanem egy vegyes pártban akarják a közös problémáikat megoldani.Ők legalább próbálkoznak!!!.Orbán nem erre a normális együttélésre óhajtja kiképezni a szlovákiai magyarokat,tessék gyűlölködni,majd aztán ő rendet tesz.Az ukrán helyzet a legjellemzőbb az orbáni politikára,ami a valóban problémás oktatási nyelvtörvény miatt lett kiélezve.Az ukránok diplomatikusan minden érintett tudomására hozták,hogy kimondottan az orosz terjeszkedés miatt voltak kénytelenek ezt meghozni,az uniós országok számára pedig kiskapukat nyitottak.Ennek megfelelően egyeztettek a románokkal,a lengyelekkel meg a többiekkel,semmi problémájuk,csendben lerendezték a kérdést.Ez a csendes megoldás Orbán számára elfogadhatatlan,ő akkor is harsogva megvédi a kárpátaljai magyarokat,ha azok bele is gebednek.Az ő élete a harc,főleg akkor,ha más bőrét kockáztatja.Az az érzésem,hogy ebben a kérdésben is az Ukrajnával szemben agresszív Putyin parancsát hajtja végre,jóllehet,nekünk inkább a szomszédos Ukrajnával lennének közös érdekeink,nem az oroszokkal.Ezt az embert csak beszéltetni kell,az a végére mindig komplett elmekórtani jelentéssé és jellemanalízissé kerekedik.
csak úgy....
@Shikari: cs.tibi laci ,te épp olyan oktondi pocok vagy,mint régen. :(
csipetke
@namihami: 21:55 Kár volt orbánnak Fábryval előhozakodni,mert ez utóbbi baromi jó abban,amit csinál,ellentétben orbánnal,akitől csapnivalóbb vezetője nem volt ennek az országnak.
kokopelli
@papa.49: Be kellene tennie az adatokat,amiről ezt a sok baromságot
összetaknyozta!Igaz,hogy amikor KISZ tagként a nagy SzÚ-t látta elől,
akkor is fordítva ült a lovon!EU motorja? Csak nem "Dongó"-ja? A szegé-
nyes BMW mellett az tényleg ütős! B@ßki ez már tényleg abban a stádi-
umban van!Minden út Graz-ba vezet!
Carlicota
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
balos
Pedig a fábrybunkó pont a te retorikádat nyomja,csak "nemzetibben" (bunkobban)!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 13:39
Tudjuk a román cigánytábornál a kukorica földön kipottyantott shikari.
Szerncsétlen,hazátlan,seggnyaló,a mindenkori hatalomhoz dörgőző,jellemtelen geci vagy
Szűletési helyednek a kukoricaföld románia van megadva.
Román percemberke vagy,abból is a debil fajta.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 20:42
Ezt csinálták annó a nácik is aztán a végén vinnyogtak,mint a sarokba szorított patkány.
Nos az,hogy patkány vagy,méghozzá pofátlan ingyenélő román patkány megvan.
Eljön a vinnyogásod is nemsokára.
Menjél szopd le valamelyik fideszes apádat,aztán tente,kis idióta.
Clavigo
@Shikari: Te tényleg egy román vándorcigány vagy ???:))))))
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 20:51
Nálad ez a csomagoltatási kényszer valami pszichiátriai eredetü betegség?
Szedjed a gyógyszered rendesen,mert még megint elmégy szopófantomkodni.
kulabombaafityiszre
@Clavigo: ma, 20:57
Á nem.Ő egy igazi magyar-----nak képzeli magát,pedig csak egy romániából idevándorolt
koszos cigány.Az a patkányfajta.Büdös,próbálna harapni,de fogatlan,esze meg nincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.