A Lehet Más a Politika (LMP) a légszennyezettség csökkentése érdekében lépéseket vár a kormánytól, emellett közérdekű adatigényléssel és saját mérésekkel lép fel a probléma ellen.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon "drámaiak" a légszennyezettségi adatok, és emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen.

Az LMP saját maga mérné a légszennyezettséget

Ungár Péter LMP-s képviselő napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 13-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

A WHO adatai szerint Magyarország a légszennyezettség szerinti rangsorban jelenleg hátulról a 17., míg Kína például csak a hetedik. Az Európai Unióban Budapesten a legkisebb négyzetméter-arányosan az egy főre jutó zöldfelület, Erzsébetvárosban például csak 0,3 négyzetméter zöldfelület jut egy lakosra – ismertette az ellenzéki politikus.

Szerinte a légszennyezettséget a zöldfelületek növelésével lehetne csökkenteni, a Fidesz "budapesti része" azonban ezzel ellentétes lépéseket tesz. Gondoljunk csak az Orczy-kertre vagy a Városligetre – tette hozzá.

Az LMP amellett, hogy felszólítja a kormányt, tegyen lépéseket a légszennyezettség csökkentésére, írásbeli kérdéssel és közérdekű adatigényléssel fordult az érintett minisztériumokhoz és kormányhivatalokhoz. Terveik szerint saját légszennyezettségi vizsgálatokat végeznek majd, mert a hivatalok nem publikálnak adatokat a problémáról – mondta Ungár Péter, jelezve: parlamenti úton kezdeményezik, hogy a kormány számoljon be a légszennyezettség miatti kötelezettségszegési eljárás állásáról.

Ungár Péter a tisztifőorvostól azt kéri, hogy beszéljen felettesével, Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével, hogy mit lehetne tenni a légszennyezettség ellen.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az van, hogy a magyar települések többsége szennyezve fűt, ( Pet palackok, olajos rongy-fa, műanyag,gumi stb) a helységek több mint fele közepes vagy súlyos lakossági fűtésből származó légszennyezéssel írható le. A középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló: az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik. Ez van, éljen a rezsicsöki! Nem beszélve arról, hogy kinek a regnálása alatt tették(szik) egyre nehezebben elérhetővé pl. a napelemek általános használatát, kik lopták el az EU-tól elvileg magánépületek szigetelésére kapott pénzt... és még napestig lehetne sorolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zeta
A légszennyezettséget mérhetnének a munkavédelem részéről is a gyárakban! Ott ahol állítólag minden rendben van, de itt, ott mégis érdekes röntgenfelveteleket produkálnak , "tiszta"légterű gyárakban!
wagabund
..."Az LMP saját maga mérné a légszennyezettséget..."

És? akkor mijalófasz történik? he?..kezdjék a mérést Budán...éjjel, ha szabad kérnem..

ja, hogy éjjel aludni teccenek? ...megasztán elzavarák ezt a díszes kompániát?...hát igen...szar az élet...

csak szólok, hogy a légszennyezettség-méréshez nem elegendő Ungár orra, műszer is ajánlatos, meg dokumentálni is kellene, megasztán rendőri kíséret sem ártana.. biztos, ami biztos...menekülve nem lehet mérni...főleg faluvégen...ott nemcsak a kutyák, a vasvillák is üldöznék őket...
Eladott Ország
Az van, hogy a magyar települések többsége szennyezve fűt, ( Pet palackok, olajos rongy-fa, műanyag,gumi stb) a helységek több mint fele közepes vagy súlyos lakossági fűtésből származó légszennyezéssel írható le. A középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló: az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik. Ez van, éljen a rezsicsöki! Nem beszélve arról, hogy kinek a regnálása alatt tették(szik) egyre nehezebben elérhetővé pl. a napelemek általános használatát, kik lopták el az EU-tól elvileg magánépületek szigetelésére kapott pénzt... és még napestig lehetne sorolni.
Czibor32
=-Talál Meztelen Lányok a tied környéken itt van : Huit.Re/Lanyok
Cieranna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Ugyan az a = = > > www.3xDate.top
Eladott Ország
Egy vezető fideszes politikus (L Simon László műszaki seggfej) )azt tudta mondani, hogy azért nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze-vissza fúj. Nem úgy mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták. Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem-kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének. Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina-építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már zárják be őket.
wagabund
ma reggel pechemre belefutottam egy riportba, amiben Ungárt a légszennyezettség-mérésről kérdezték...párás lett a szemem, mert pont úgy makogott a nagy semmiről, mint én, amikor olyan tételt húztam, amit nem tudtam..

keményen érezhető volt a felkészületlensége e tárgyból..
wagabund
@Eladott Ország: igazad van, nincs is vita ebből...az a szakemberek problémája, hogy egyre nehezebb kezelni az óriási hőerőműveket...teljesen mindegy, hogy mivel fűtik a gőz-előállítókat..

az erőművi szakemberek rémálma, amikor teljesen elveszik a terhelést...nekik az maga a borzalom...ráadásul nagyon-nagyon sok energia pocsékba vész..aztán, ha lemegy a Nap, vagy megáll a szél pihenni, akkor viszont padlógáz, ami a csövön kifér..a szénerőműveknél ez horror..

persze ez nem változtat a napelemek, és szélturbinák jelentőségén..(szükségességén)
Eladott Ország
@wagabund: Ungár Péter is annyira ért hozzá, min L Simon László. Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó…
m.blog.hu/te/tenytar/image/tumblr_ncjxmbe8bj1tqypyno1_500.gif
wagabund
@Eladott Ország: ez nagyon aranyos...körülbelül ez a valóság...
wagabund
@Eladott Ország: szívdobogva várom, milyen eredményre jut az lmp ezzel a méréssel...
asszem infarktus lesz belőle, mert jön a mikulás, a karácsony, az újév, az ajándékok bontogatása, a végtelen halászlevek, rántotthúsok zabálása bájgli hegyek alatt ülve...ki fog e pár hónapban mérni? senki...

aztán majd január végén írnak valami kamu jegyzőkönyvet...
Eladott Ország
@wagabund: Mérni nem kell, csak számolni számolatlanul a közpénzt. Már az unokák stafírungra valóját gyűjtik, a gyerekeké már rendben. Hiába első a család, elvégre a családok éve van.
wagabund
@Eladott Ország: itt nálunk ez úgy van(alsóbb népek), hogy kocsma után első a család...

:-)
Eladott Ország
@Zeta: november 18., 14:32; A légszennyezettséget elsősorban a lakások fűtése okozza. Például Borsodban is jelentős a légszennyezettség, annak ellenére, hogy "kivégezték/lerohasztották" állami szinten a kohászatot Miskolcon és Ózdon is, holott a miskolci (diósgyőri) kohászati üzemből ( LKM ) még Svédországba és több Nyugat-Európai országba is szállítottak acélt, kohászati termékeket.
Zeta
@Eladott Ország: tudod, ha így megy a "munkavédelem" nem lesz kinel fűtenie! A vállalatok nem tesznek semmit a dolgozók érdekében.
Tudom, merþ látom, hogy mivel fűtenek " jobb" helyeken. Sajnos tudnék "mesélni".
Diósgyőr- a 70 es évek végén, a 80 as évek elején modernizálták, építették. Ott voltam. Bajon kiknek állt érdekében a leállítása?
Ettől független a NÖMOV gyárak kiherélése, azokat a 80 as évek végén modernizálták. Azok dem voltak veszteségesek, mind eladva.
Eladott Ország
@Zeta: Gondolom azon iparágak, mely útban voltak a nyugatiaknak a csatlakozáskor, gazdasági függetlenség, piac, munkaerő stb. szempontból meg kellett szüntetni. Így például, kohászat, cementgyár, cukor-feldolgozóipar és a többi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.