A Párbeszéd felszólítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a Gruevszki-ügy miatt adja be lemondását, és az Országgyűlés hétfői ülésén ezt jelentse is be.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap Budapesten, a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, öt napja nem tudni, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök miért, milyen körülmények között jött Magyarországra, és a magyar kormány miért "asszisztál" a meneküléséhez.

Párbeszéd: Szijjártó Péternek le kell mondania a Gruevszki-ügy miatt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a keresztényüldözéssel foglalkozó prágai konferencián 2018. november 16-án

Fotó, címlapi kép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Nem tudni azt sem, hogy a kormány miért nem teljesíti a hazai és nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit, és miért nem szolgáltatja ki a volt macedón miniszterelnököt Észak-Macedóniának, hogy megkezdje börtönbüntetését – tette hozzá.

Emlékeztetett, egy 1969-es törvény erejű rendelet értelmében Magyarországnak kötelessége kiadnia egy elítélt vagy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt Macedóniának. Magyarország a saját törvényeit sem tartja be, mert Gruevszki útlevél nélkül érkezett az országba – fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Barabás Richárd szerint a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor miniszterelnököt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel – mondta – sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai "aktívan" részt vettek Gruevszki szöktetésében.

Szijjártó Péter vagy nem tudta, mi zajlik a saját "apparátusában", vagy megsértett számos nemzetközi és hazai törvényt, és hozzájárult egy elítélt bűnöző Magyarországra csempészéséhez – mondta, kijelentve: bármelyik lehetőség is igaz, egy ilyen ember nem képviselheti Magyarország külkapcsolatait.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt miniszterelnök később bejelentette, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mackoka46
Miért mondana le az aldiktátor helyettes ? Kell a pénz rázni a zakót.
Jozefina
Tán embercsempészés közreműködésének gyanúja miatt fel kéne jelenteni őket!!!??
Nessy
Mikor mondott le egyetlen politikus is kis hazánkban, bár mekkora baromságot követett is el? Sőt, esetenként "feljebb bukott"!
Eladott Ország
Sürgősen el kellene kezdeni töprengeni a nemzetközileg is elfogadható válaszokon, lesznek kérdések, mert lehetséges, hogy a boldog karácsonyt most kevés lesz. A Deutsche Welle összerakta a pontos menetrendet, hogyan utazott Gruevszki.
index.hu/kulfold/2018/11/16/a_deutsche_welle_osszerakta_a_pontos_menetrendet_hogyan_utazott_gruevszki/
Eriksson
@Eladott Ország: Ezt a cikket meg kell mutatnom @nemfideszes:-nek.
volvós
Ne csak mondjon le, hanem fizesse vissza a 200 milliós házat az államkasszába, és elvenni a mentelmi jogát aztán a sok sok hazaárulós büneiért ítéljék el letöltendőre, a Csillagban a köcsögök közé, hogy tanulja meg mire való a szája és az ánusza...
papa.49
@Eladott Ország: A szargyártó soha nem fog ezért lemondani, egyébként se a saját szakállára cselekedett, hanem a csutigörény utasítására !!!
Ehhez a szargyártó kurvára kevés, se esze, se tehetsége nincs hozzá, a belépési engedélyt meg a fazékfej állította ki !!!
kokopelli
@papa.49: ...netán ha lemond és elmegy gályázni,akkor a palotája rezsiét ki tudja fizetni?
A részletekre nem is merek gondolni! Van még wagonkirakás is...? Esetleg közmunka? :-(
Macskaszem
Nincs olyan dolog, amiért bármelyik fidesznyik lemondana. Gátlástalanok, pofátlanok, arrogáns, pökhendi erkölcsi nullák
Qqberci
Csak nem fogja önként otthagyni a húsosfazekat?...
Lepényleső
Talán az eddigi munkássága nem indokolná? De ők csak nagyokat álmodnak,s megtehetnek
bármit amit akarnak? Vége,hogy mikor lesz hosszan tartó álmuknak? Amíg hagyjuk,még
egyenes ágú utódjaik számára örökölhetőek is lesznek rangjuk?
solidedge
Bolond lenne lemondani. Ekkora húsos tálból még még magyar nem lakmározott.
csipetke
Ha a gerincesek rendjébe tartozna,akkor lemondana.De a magyar zseléipar fellendítője valami más fajt képvisel,akik gerinctelenek.
cikicakk55
Miért mondana már le? A főnöke havonta teszi,sőt mondhatni hetente ugyan azt amiért Gruevszkit elítélték két évre. Ráadásul Ő 10 év alatt követte el azt,amit Orbán havonta 2-3x megtesz. Holló a hollónak,tartja a közmondás. Amennyiben kiadja,akkor esetleg bilit is boríthat az ürge Orbán ellen,amit már lehet,hogy Polt sem tudna elsikálni,mert az már határon túli bűncselekménynek minősül,így Polt már nem számítana.
Cieranna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Ugyan az a = = > > www.3xDate.top
nemfideszes
Egy következmények nélküli, minden jogállamiságot nélkülöző országban?! Ugyan kérem...
Czibor32
=--Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Desischado
@bakcsubakka: Ez jó! Te Timur Lenknek hívod a szamarad?! (visít a röhögéstől) Ha ezt tudná, neked annyi lenne! (még mindig vihog)
szargyáró meg bolond lesz lemondani, akkor hogyan lophatna tovább?
Yoda69
Diktaturaban ismeretlen szo, hogy lemondani.
Itt az elzavaras mukodik csak.
human
Szijjártónak csak akkor kell lemondania, ha a macedón miniszterelnök szökésében a kormány tudta nélkül vettek részt magyar hivatalnokok. Ugyanis ez Szijjártó felelőssége. Ha viszont Orbán utasítására a kormány szervezte meg a szöktetést akkor Szijjártónak nem kell lemondania. A felelősség Orbáné. Ebben az esetben viszont Orbán mondhatja, hogy a politikája része, hogy korrupt politikusoknak ad menedéket Magyarországon.
Borsodi
Orbánnak is már rég le kellett volna mondani,mindennek ő a tánca farka.Szíjártó egy jól fizetett bábu a sok közül.
human
@Borsodi: A vicces az, hogy bár valóban Orbán rohasztotta meg az országot, de valójában Polt Péter és ügyészei a kucsfigurák abban, hogy Orbán teljhatalmat szerzett és nem a börtönben rohad sikkasztásért.
tulipan
@desiro: NEM SZABAD PESSZIMISTÁNAK LENNI!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.