Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust – értesült a Magyar Idők kedden. A kormánylap megkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, de a szervezet nem tudta megerősíteni az információt, mondván a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást. A politikus pont egy hete közölte Facebook-oldalán, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Magyar Idők: Gruevszki megkapta a menekültstátust

Fotó: YouTube

A lap internetes felületén azt közölte:

megkeresték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, ám a szervezet nem erősítette meg az információt.

A hivatal arra hivatkozott, hogy a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást – olvasható a Magyar Idők weboldalán.

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak

–  a Magyar Idők információ szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem részletes kivizsgálása után.

A lap szerint

a hatóság megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet.

A lap hozzáteszi:

A bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A macedón külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében.

A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson.

Leszögezte, hogy a magyar hatóságok ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki – mint a miniszter fogalmazott -

teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt

Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába – közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor kormányfőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel – mondta – sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársai "aktívan" részt vettek Gruevszki szöktetésében.

Forrás: MTI, Magyar Idők

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Szerintem gruevszki lesz az új menekültügyi államtitkár!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
Kíváncsi vagyok hogy a geci homo felcsutikusz , családegyesítés címén, mert feltételezem hogy a gruevszkinek van családja, mikor fogja kihozatni őket!!!
Kaylanola
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük = = > www.3xDate.top...
Kaylanola
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük = = > www.3xDate.top...
tudode
Nem az első, nem is az UTOLSÓ miniszterelnök, akinek FÉLNIE KELL!
.
Lehet ragozni: FÉL, FÉLNI FOG mindaz az első sorban VAGÁNYKODÓ, aki nem tud/tudott ELLENÁLLNI a kísértésnek.
.
Nekünk is van egy HASONSZŐRŰ, aki a mai napig képtelen ellenállni a KÍSÉRTÉSNEK!
.
Erről tanúbizonyságot is tett
.
----- Orbán Viktor tanúságtétele
https://www.youtube.com/watch?v=3_8Hgf1NL6c&t...
.
Nem tyámit, majd az ÚRNAK elszámol (lehet, hogy naponta is)!!!
bakcsubakka
@dr. prédikátor: Együtt fogják kezelni a letelepedési kötvényekre befizetett pénzeket arongáns tónival. Tiszta kezük !
bakcsubakka
@Eladott Ország: Nem volt választása ? Á dehogyis ! Ott lett volna a Duna !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok