A munka törvénykönyvének módosításával kollektív szerződés megléte esetén a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslata alapján, írja az Indexre hivatkozva a 24.hu.

Drasztikusan szigorítják a túlóra-szabályokat

Ha nincs kollektív szerződés, akkor sem maradna a 250 órás évi túlórakeret, szintén 400 órára nőne.

A módosítás a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását, de 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatja meg a 48 órát.

A módosítás ellen több szakszervezet is tiltakozik, a Magyar Szakszervezeti Szövetség közelménye szerint amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadná, az azt is jelentené, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Már vissza küzdöttük magunkat a feudalizmusba, most haladunk tovább a rabszolgatartó társadalom felé?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Kezükben eddig országunk volt a szabad préda,most a lakói kerültek sorra,-nem előszörre?
Így szokott ez lenni,ha parazita kerül a szervezetbe,a legelejére,aztán hatol a mélybe?
vacsi
A lényegre még nem is figyeltetek fel: Amíg tisztességes Munka Törvénykönyve volt, a napi 8 óra utáni túlmunkát pótlékkal fizették ki. Azután jött a munkaidőkeret, mint nagy találmány, ilyenkor csak azokat az órákat fizetik pótlékkal, amik a munkaidőkeret fölött vannak. Ez jelenleg 250-300 óra évente. Ebből lesz 400, 3 évi munkaidőkeretre. Számoljatok!
1magyar
Azok akik még a Parlamentbe sem járnak be ha néha üléseznek törvénybe hozzák, hogy a valódi munkát végző emberekből hogy lehet még a szuszt is kipréselni.
H I H E T E T L E N !
Na de ha ezek a még dolgozó emberek lebetegednek (rokkant járadékra havi 30.ezer ft,ra sem engedik őket) kik fognak dolgozni baromagyak?
kereső
@vacsi: A tisztességes MT-ben is volt munkaidőkeret- ami nem ördögtől való/ 2-3 hónapos időtartamra, a folyamatos munkarendű munkahelyeknél!!!/-de nagyon szigorú szabályokat tartalmazott a betartásra,és a munkabér+pótlékok elszámolására. A módositás már elment a kizsákmányolás irányába-de még mindig lehetett kezelni-főleg,ha munkaügyi felügyelet toppon volt szakmailag. Na ez mára már elolvadt- nincs szakma. A mostani javaslat meg nem MT-hanem rabszolgatörvény lesz,ha ezt át tudják passzirozni.Persze sok kétségem nincs felőle,hiszen a fideszes"képviselők" megszavaznak mindent amit eléjük raknak.Nekik nem a fáj a fejük miatta.A szakszervezeti vezetők meg majd leülnek tárgyalni a kormánnyal- kapnak igéretet,amiből semmi nem lesz. ugyanúgy mint eddig.
vacsi
@kereső: Persze, hogy át tudják! Hány munkás ül a parlamentben?!
advocat
Mire jó a sztrájk? Tudjátok? No akkor...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.