Magyarország és Szerbia szorosabb együttműködésre törekszik az oktatás, a kultúra és a sport területén a jövőben – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Belgrádban a magyar sajtónak, miután megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetővel.

Kásler a magyar kultúra Balkán felé való terjesztését tűzte ki célul
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kásler Miklós felhívta a figyelmet: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.

A politikus kiemelte, hogy a két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és

az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra. Belgrádi kérés az, hogy jelenjen meg Szerbia déli részén is a magyar kultúra, a magyar zene, a magyar színház

- mutatott rá a tárcavezető.

Örömmel nyugtázta, hogy a közelmúltban megjelent egy szerb-magyar középszótár, ami alapot adhat a könyvfordítások területén történő együttműködésnek, vagyis több szerb könyv magyar fordítása jelenthet meg, és növekedhet a magyar könyvek szerb nyelvű kiadásainak a száma is. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről.

Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszter, valamint Kásler Miklós arról is egyeztetett, hogy a közeljövőben

Belgrádban szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, a nándorfehérvári csata győztes hadvezérének, Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap emlékművet.

Ezen felül a magyar örökség védelme érdekében az aracsi pusztatemplom helyreállításáról esett szó. A templomegyüttes a középkori magyar egyházépítészet rendkívüli értéke – hangsúlyozta. "Abban maradtunk, hogy az épületegyüttes a rekonstrukció során megőrzi szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá alakítjuk" – tette hozzá.

Vanja Udovicic ifjúsági és sportminiszterrel a magyar sportviszonyokról és az együttműködési lehetőségekről esett szó. Kásler Miklós elmondta: a szerb tárcavezető nagyra becsüli, hogy Magyarországon bevezették az óvodától a felsőoktatásig terjedő szisztematikus testnevelést, hogy tornatermek épülnek, s hogy megváltoztak az iskolai étkeztetési szokások. A szerb miniszter – Kásler Miklós elmondása szerint – konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsport és a labdajátékok területén. A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben Szerbia lemaradt Magyarországhoz képest, de jövőre tíz stadiont újítanak fel és építenek fel, és ezek során támaszkodnának a magyar tapasztalatokra.

A Mladen Sarcevic oktatási miniszterrel folytatott tárgyaláson főként a felsőoktatási kapcsolatok kiszélesítéséről esett szó. Kásler Miklós támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért. Emellett kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Akkor én most két számot ajánlok Kásler figyelmébe!
A kórházak jelenlegi adósság állománya 51 milliárd forint.
A jövő évi költségvetésben a határon túliak támogatására 50 milliárd forint.
Ennyi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
5 év múlva majd arról szólnak a hírek, hogy a balkáni országok gazdasági növekedése nagyobb, mint Magyarországé. Másnap majd bejelentik, hogy Magyarország vezetése bölcsen rájött, hogy nekünk a Szahara gazdasági közösségéhez kell közelednünk, ahol a magyar teljesítmény még éppen példaértékűnek számít.
Julieska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
simmering73
Nem kell arra terjeszkedni, pupák. A balkáni kultúra már itt van.
volvós
CSak tudnám, ha ez a vén köcsög egy JÓ orvos lett volna, miért állt be segget nyalni a FITYESZ-KDNP soraiba ...a kórházban már mindenkit kinyalt ???
tulipan
@durbincs: Há, mi van már megint Te narancsos seggnyaló, te hafaroknyi hulla Sügér: ! Hülyegyerek vagy? Már meg, hirdeted a rokonságoda ist? Te egy HiREDETŐS STRICi VAGY?
Tán talán bányaló vizelet van neked helyén eszednek? Kevés a fidesses júdáspénz már? Kiegészíve a nő rokonaidnak bájaik árulása lett van több suska? Pitesti cigánysor dísze.
Bolond fejed,de bajnak nem érdekes ,le van szarva ! Tünj el a francba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.