Magyarország és Szerbia szorosabb együttműködésre törekszik az oktatás, a kultúra és a sport területén a jövőben – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Belgrádban a magyar sajtónak, miután megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetővel.

Kásler a magyar kultúra Balkán felé való terjesztését tűzte ki célul
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kásler Miklós felhívta a figyelmet: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.

A politikus kiemelte, hogy a két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és

az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra. Belgrádi kérés az, hogy jelenjen meg Szerbia déli részén is a magyar kultúra, a magyar zene, a magyar színház

- mutatott rá a tárcavezető.

Örömmel nyugtázta, hogy a közelmúltban megjelent egy szerb-magyar középszótár, ami alapot adhat a könyvfordítások területén történő együttműködésnek, vagyis több szerb könyv magyar fordítása jelenthet meg, és növekedhet a magyar könyvek szerb nyelvű kiadásainak a száma is. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről.

Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszter, valamint Kásler Miklós arról is egyeztetett, hogy a közeljövőben

Belgrádban szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, a nándorfehérvári csata győztes hadvezérének, Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap emlékművet.

Ezen felül a magyar örökség védelme érdekében az aracsi pusztatemplom helyreállításáról esett szó. A templomegyüttes a középkori magyar egyházépítészet rendkívüli értéke – hangsúlyozta. "Abban maradtunk, hogy az épületegyüttes a rekonstrukció során megőrzi szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá alakítjuk" – tette hozzá.

Vanja Udovicic ifjúsági és sportminiszterrel a magyar sportviszonyokról és az együttműködési lehetőségekről esett szó. Kásler Miklós elmondta: a szerb tárcavezető nagyra becsüli, hogy Magyarországon bevezették az óvodától a felsőoktatásig terjedő szisztematikus testnevelést, hogy tornatermek épülnek, s hogy megváltoztak az iskolai étkeztetési szokások. A szerb miniszter – Kásler Miklós elmondása szerint – konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsport és a labdajátékok területén. A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben Szerbia lemaradt Magyarországhoz képest, de jövőre tíz stadiont újítanak fel és építenek fel, és ezek során támaszkodnának a magyar tapasztalatokra.

A Mladen Sarcevic oktatási miniszterrel folytatott tárgyaláson főként a felsőoktatási kapcsolatok kiszélesítéséről esett szó. Kásler Miklós támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért. Emellett kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Akkor én most két számot ajánlok Kásler figyelmébe!
A kórházak jelenlegi adósság állománya 51 milliárd forint.
A jövő évi költségvetésben a határon túliak támogatására 50 milliárd forint.
Ennyi!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Akkor én most két számot ajánlok Kásler figyelmébe!
A kórházak jelenlegi adósság állománya 51 milliárd forint.
A jövő évi költségvetésben a határon túliak támogatására 50 milliárd forint.
Ennyi!
csipetke
Remélem,majd ott is elmondja,hogy a Tízparancsolattal gyógyítani lehet,mert arrafelé még nem tudják,hogy mekkora észlényekből áll a magyar kormány...
verőce21
Nemcsak a magyar kultúra, a magyar befolyás is a Balkán felé terjeszkedne. És ez teljesen egybevág a Nagy Német Birodalmi terjeszkedéssel, amelyet már a '30-as években lehetett látni térképeken. Magyarország, mint a legjobb csatlós, ellátja a keleti tartományok megszervezését.
Nessy
@verőce21: Isten, Allah, és még ahány Istenség akad, irgalmazzon a Balkánnak!
papa.49
Megkérdezném én a szerb minisztert igaz-e amit a bolondkasler kihányt !!!
kisrigó
Az, az aracsi pusztatemplom, szakrális jellege! Ez ma a legfontosabb, meg az anyád csillagszórós, náthás 3,14csája, te elmebeteg! És ilyen "szakértő" vezetők ülnek a nyakunkon milliókért! Mikor lesz már ebben az országban értelmes vezető, mert amerre nézünk csak a kóklerség uralkodik!
nezelodo
Nem esetleg az országban meghonosodott balkáni kultúrát kellene visszaszorítani oda, ahonnan a nemzetvezető importálta?
lampa laz
8 évetekbe került ez a nem mindennapi teljesítmény, de vértizzadva, erős kitartással megmutattuk a nyugatnak, h végre elértük a balkáni szintet és ebben verhetetlenek vagyunk.
justhpeter
Szerintem a teljes kormánypárt egy balkáni csürhe. Ezzel a majom Káslerrel együtt. /Elnézést kérek az igazi majmoktól/
verőce21
@Nessy: (23:31) Majd a nagyköldökű kövér Buddha irgalmaz nekik.
Eladott Ország
Neked is kéne egy szobrot állítani a Balkánra f@szfej!
staro2
A Balkánról még Hunyadi is véres fejjel menekült.
Ezek a háborodottak meg oda tartanak.
Egyébként röhögnöm kellene a magyar-szerb stadionépítési versengésen de sajnos nem megy.
Lepényleső
Már régen túl vannak a Balkánon,hiszen Törökország nagyobb része Ázsiában van,nekik az a
követendő példa,amíg itt van egy fillérnyi préda?
human
Tehát a Balkán a cél. Ez olyan, mintha a gyereked azt mondaná:
"Ugye milyen ügyes vagyok, hogy az év elején célul kitűzött 2-es átlag osztályzatot elértem?"
human
Erről eszembe jutott egy vicc.
Két barát beszélget:
- Te Józsi. Azt tudod, hogy a feleséged megcsalt két másik férfival?
- Nagyszerű. Ezek szerint benne vagyok az első háromban.
Peller Anikó
Társadalmi méretű átbaszás következik:

Nekünk cigányoknak a családunk az első. A család támogatásait drasztikusan emeltük az elmút nyóc évben és most a vajda lehetőséget adott további támogatások emelésére, a köztulajdon jellegének további csökkentésére.

Most megkérdezzük a magyarokat levélben (nemzethi konzuláció), hogy akarják-e a családunk további támogatását az utolsó fillérig, ugye igen.
papa.49
Komolyan nem értem ezeket a vadbarom fütyiszeket, akkor ha ennyire a határon túliak a kedvesek nekik KÖLTÖZZENEK ODA ÉS OTT HAZUDJANAK SZAKMÁNYBAN !!!
sokanvagyunk
Nem csak kultúrában törekszünk arrafelé.
csak úgy....
@papa.49: Kénytelenek a Balkán felé,no meg keletre nyitni , nincs már nyugati ország,aki szóban állna velük!
volvós
Kóser Papa !! Imkább a 10 parancsolat 7.-ik parancsát terjesszed a fideszesek körében !!!
Baromarcú köcsög !!
kereső
Költözzetek már át Erdélybe,Kárpátaljára,Vajdaságba-minket meg hagyjatok békén.Mi csak azért kellünk,hogy oda megtermeljük a jövedelmet, no meg a focinak.Szakadna már rátok az ég is!
papa.49
@csak úgy...: El kéne már hajtani ezt a csürhét !!!
csak úgy....
@papa.49: Ha már elég gazdagok lettek,mennek ezek maguktól...
papa.49
@csak úgy...: Na de addigra az ország nagyobb fele éhen hal !!!
kokopelli
@papa.49: Nem olyan egyszerű"!A narancsosok minden olyan "magyart" fideszhez szá-
molnak,aki nem az ellenzékre szavazott! Ők is tudják,hogy ez nem igaz!Itthon nem megy
a verbung tovább,marad a fogalom nélküli "déli nemzetek" hülyítése! Amennyiben pénzt
is visz magával a "Vajda" úgy örülnek odalent!Semmit nem fognak ígérni az adományért,
de azt be fogják tartani!..ha nem lesz lóvé,akkor szállítanak "alföldi délibábot" és "tihanyi
echó"-t!...(
csak úgy....
@papa.49: Ezt próbáld megértetni a shikari félékkel ! Nem fognak hinni neked.
tudode
Az EU "vásott kölkének" LÉT A TÉT a külhoni magyarokkal való CICÓZÁS, pláne azok után, hogy a VELE EGYÜTT bújócskát játszó "bukósisa.koSS" barátja egy gépkocsi mutyi miatt KÉT ÉVRE ÍTÉLTETETT, hazájában!
.
Ajaj fekete vonat! Vajon hány élete van a rendszerváltás óta FIFTI-FIFTI uralkodó mininek annak tudatában, hogy ez már NEM EMÚTNYOCÉV, se nem KETTŐEZERTÍZELŐTTI baromodásért kell MAJDAN felelnie!
.
Az gáz, hogy egy JOG-ÁSZ be tud palizni egy professzort, hiszen LEIZÉLI a "csuti" a külhoniakat, csak a voksukra utazik EZERREL, MILLIÁRDOKKAL!
.
Qvára kilóg a dakotaló patája, a világháló aszongya:
.
Orbán határon túli magyarság
.
Nagyjából 196 000 találat (0,38 másodperc)
.
www.google.hu/search?ei=1U75W_i5ArCNmgWm94eYAw&q=Orb%C3%A1n+hat%C3%A1ron+t%C3%BAli+magyars%C3%A1g&oq=Orb%C3%A1n+hat%C3%A1ron+t%C3%BAli+magyars%C3%A1g&gs_l=psy-ab.3...75502.78213..78682...0.0..0.132.1032.6j4...0...1..gws-wiz...33i22i29i30.ZLK_7Z4zO1g
-------------------------------------------------------------
.
???
mackoka46
Volt szerencsém képen látni kásler Úr körmeit.
kereső
@mackoka46: tényleg? És nem hánytad el magad?-merthogy Kásler úr orvos(bár fene tudja,lehet,hogy csak doktor)-és onkológus professzor, és a kézmosás apostola!
papa.49
@csak úgy...: Azok mennek a segg után amit nyalni lehet, el nem maradnának tőle !!!
papa.49
@kereső: @mackoka46: Én őszintén mondom nem tartom nagyra a ipsét, nem tudom az okátde valahogy nekem nem egy ,,nagy tudású orvos prof,,. képe jön le róla !!!
csak úgy....
@mackoka46: Mesélj! :) Biztosan jódos még alulról...
human
5 év múlva majd arról szólnak a hírek, hogy a balkáni országok gazdasági növekedése nagyobb, mint Magyarországé. Másnap majd bejelentik, hogy Magyarország vezetése bölcsen rájött, hogy nekünk a Szahara gazdasági közösségéhez kell közelednünk, ahol a magyar teljesítmény még éppen példaértékűnek számít.
Julieska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
simmering73
Nem kell arra terjeszkedni, pupák. A balkáni kultúra már itt van.
volvós
CSak tudnám, ha ez a vén köcsög egy JÓ orvos lett volna, miért állt be segget nyalni a FITYESZ-KDNP soraiba ...a kórházban már mindenkit kinyalt ???
tulipan
@durbincs: Há, mi van már megint Te narancsos seggnyaló, te hafaroknyi hulla Sügér: ! Hülyegyerek vagy? Már meg, hirdeted a rokonságoda ist? Te egy HiREDETŐS STRICi VAGY?
Tán talán bányaló vizelet van neked helyén eszednek? Kevés a fidesses júdáspénz már? Kiegészíve a nő rokonaidnak bájaik árulása lett van több suska? Pitesti cigánysor dísze.
Bolond fejed,de bajnak nem érdekes ,le van szarva ! Tünj el a francba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.