A tudomány és az oktatás szabadságáért demonstráltak hallgatói csoportok szombaton Budapesten.

A tudományt és a szabad oktatást féltik a kormánytól a tüntetők

A szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem (CEU) Budapesten maradásáról, szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási "cenzúrát", valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója szerint Magyarország szégyene az egyetem elkergetése, a társadalmi nemek szak megszüntetése és az, hogy diákokat tanáraik feljelentésére hív fel a "szélsőjobboldali szennysajtó". Úgy fogalmazott: legfőbb ideje véget vetni "politikai gyöngeségünknek". Nemcsak az értelmiségiekért tüntetnek – emelte ki –, hanem a túlóra szabályozásának ürügyén meghozott "rabszolgatörvény" ellen. Hozzáfűzte: az egyetemi emberek szolidárisak a dolgozók szakszervezeteivel. Ez mutatja az irányt, amerre az ellenállásnak ki kell bontakoznia – mondta a filozófus.

Kövér-Van Til Ágnes, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának programvezetője azt mondta, a felsőoktatás nemcsak az elit és az értelmiség ügye, hanem az egész országé.

Hangsúlyozta: a gender szak betiltása csak egy újabb lépés a felsőoktatás 2010 óta tartó ostromában. A kormány ezzel elhallgattatja azokat a hangokat, amelyek megkérdezhetik, taníthatják, kutathatják, hogy miért olyan csekély a nők részvétele a politikai és gazdasági vezetésben, miért kapnak 33 százalékkal kevesebb bért ugyanazért a munkáért és miért nem ratifikálja Magyarország az erőszak megelőzésére az isztambuli egyezményt.

A tudományt és a szabad oktatást féltik a kormánytól a tüntetők

Molnár Via, a Corvinus diákja az egyetem tervezett átalakításáról azt mondta, hatvanról negyven százalékra csökkentenék az államilag finanszírozott helyek számát, tovább rontva a hozzáférést a felsőoktatáshoz és ez nem csak a hátrányos helyzetűeket érinti.

Szűcs Zoltán Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a CEU mindaddig megfelelt a magyar törvényeknek, amíg a rezsim át nem írta azokat, hogy ne feleljen meg neki. Úgy folytatta: a "szétverni tervezett" MTA-t is ez a rezsim alakította át alaposan.

Bognár Éva, a CEU dolgozói nevében arról beszélt, hogy az egyetemen "nem Soros Györgyök", hanem emberek vannak, és amikor a kormány egy tollvonással lehetetleníti el szakok, egyetemek munkáját, amikor újságokat "fojtanak meg", nemcsak intézmények, elvek, hanem emberek is "mennek a levesbe" az olcsó politikai haszonszerzés miatt.

A demonstráció résztvevői a Budapesti Corvinus Egyetemnél gyülekeztek, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi kara, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia épületének érintésével vonultak a Kossuth térre.

Amikor a tömeg eleje a Kossuth térre ért, a vége a Vigyázó Ferenc utca és az Akadémia utca sarkánál volt. A résztvevőknél magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "Egyetemet elűzni az fasizmus!" és "Miért féltek az oktatástól?". Többen azt skandálták, hogy "Szolidaritás! ", "Nem hagyjuk! ", "Szabad ország, szabad egyetem!".

A szervezők bejelentették, hogy a Kossuth téren maradnak december 1-jéig, amíg a kormánynak alá kellene írnia a CEU maradásáról szóló egyezményt, a téren előadásokat, órákat és beszélgetéseket tartanak.

(MTI)

Fotók: MTI/Balogh Zoltán 

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Úgy gondolom, hogy kifogytunk, már régen kifogytunk a lehetőségekből ott, ahol egy kormány ilyen nyíltan és szégyen nélkül munkálkodik azon, hogy – miközben a félművelt miniszterelnök bűnöző haverjait és üzlettársait a saját maga által meghozott törvények lehányása árán is oltalmazza – ellehetetlenítsen és kiűzzön az országból bármilyen oktatási intézményt.
Ott, ahol a fidesz évtizedes távlatban is páratlan gyűlölködésbe hergelte a magyar társadalmat, és a miniszterelnöktől a legutolsó mezei képviselőig úgy viselkednek közben, mint a sértett primadonnák, vagy ami még rosszabb, mint a legalja kategóriás trollok, ahol gyakorlatilag évek óta nincsen politikai párbeszéd, kommunikáció, vita, csak személyeskedések, lejáratások, sorosozás, vélt és valós ellenségekkel hadakozás, és ahol mindennek a tetejébe kormányzati eszközökkel harcolnak a tudás ellen, ott nem sok lehetőség maradt, és már régen nem hiszem, hogy békésen rendezni lehetne közös dolgainkat. Mert akár hiszik az elvtársak, akár nem, vannak közös dolgaink, és hosszú távon nem fog az mégsem menni, hogy aki nem velünk van, azt kitagadjuk a nemzetből, aki meg velünk van, annak a szájába rágjuk, hogy mit gondoljon, és miben higgyen azzal szemben, amit a szemével lát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
A Rendszer, a -ner- minden réteget megfogott. Mindet. Így, vagy úgy... ki van ez találva nagyon. Az egyik a másik ellen, az egyiknek nem érdeke, vagy a másik nyomorúsága a harmadikra fogva, bűnbakok és ellentétek, megosztások, hűbéresek és megijesztettek, és minimum egzisztenciaféltők, vagy végleg lecsúszottak... - de ezeknek meg semmi eszközük se maradt, bár tul-képpen senkinek sincs - . Az "összefogás-"? az lerágott csont. Nincs megoldás. Meg kell várni, amíg saját magától összedől minden.

Vagy valami csoda folytán a nyugdíjas, a diák, a közalkalmazott meg a hajléktalan, az ápoló, az orvos, meg a tudós és a pedagógus, meg a kormányhivatalnok egyszerre mondja, hogy eddig, és ne tovább! Mégpedig úgy, hogy nem figyeli melyik a fidesznyik és melyik a liberális... De csodák ritkán vannak, ilyesmi sci-fit pedig kitalálni se lehet :)))))
Eladott Ország
@JAJMÁR: Pedig el fog jönni ez az idő, hamarosan, hogy a nyugdíjas, a diák, a közalkalmazott meg a hajléktalan, az ápoló, az orvos, meg a tudós és a pedagógus, meg a kormányhivatalnok egyszerre mondja, hogy eddig, és ne tovább! A permanens hazudozás, és hogy belerúgunk szinte valamennyi társadalmi rétegbe nem tartható sokáig. Az egész NER rendszert a bűnöző csúti cigány tartja, csak ezt a szarházi mocskot kell kilőni és összedől az egész rakás szar!
tulipan
@Marigrinna: Inkább 2-t, az Anyádat és a húgodat!
tulipan
@verőce21: Miért? Létezhet fontosabb az EBBER tanulmányozáásnál???
Aki Én
@verőce21: Először is, nem csak a genderről szól.
Másodszor pedig, ha csak arról szólna, akkor demokratikus jogállamban, sőt, kereszténydemokráciában bármikor kénye-kedve szerint dönthet a kormány egyetemek megszüntetéséről? Olyanról, amire igény van? Miért nem erről nemzeti konzultál?
Ha ez így rendben van szerintetek, akkor baj van az értékrendetekkel és a fogalmaitokkal.
verőce21
Micsoda örömmel mehettek tüntetni ezek a diákok! Van fontosabb, mint a Soros-alapítványok támogatása? @tulipan: Eszembe jutott erről, mikor '48-ban a Magyar Kommunista Párt, mint egy hatalmas boa, kitátotta a száját és lenyelte a szociáldemokrata házinyulat. Az "egyesülésről" az öreg, megszeppent Népszava ezzel a címszóval adott hírt: "Boldogan és felszabadult lélekkel egyesülünk a másik munkáspárttal!"
Szomorú lehetne amit írsz, ha nem lenne nevetséges. @Aki Én:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.