A visegrádi országok (V4) meghatározó szerepet játszhatnak az EU reformjában, többek között a térségünk gazdasági súlyát tekintve – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a lengyelországi Krasiczynben megtartott lengyel-magyar szabadegyetemen.

A lengyel és a magyar egyetemisták előtt tartott pódiumbeszélgetésen Kövér Lászlót és a lengyel szejm elnökét, Marek Kuchcinskit elsősorban az ő közéleti szerepvállalásuk indtítóokairól kérdezték, azokról a meghatározó emberformáló pillanatokról, amelyek életpályájukra kihatottak.

A két ország Európán belüli szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva, Kövér leszögezte: a V4 országai egyre nagyobb tekintélynek örvendenek, többek között azért, mert a migráció kérdésében "az idő a mi nézőpontunkat igazolta".

Fontosnak nevezte a V4-es összefogást. A közös platform kialakítására jelenleg a következő uniós keretköltségvetés folytatott vita ad újabb lehetőségeket – emelte ki.

Úgy látta: azon gazdasági teljesítményre is építve, amelyet a régió országai az utóbbi időben fel tudtak mutatni, a V4-ek meghatározó súllyal fognak rész venni az EU átalakításában, reformjában.

A visegrádi összetartozást fontosnak nevezte Marek Kuchcinski. "Ez egy racionális út, nincs ennél jobb" – jelentette ki a lengyel házelnök.

A lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által szervezett négynapos szabadegyetemen mintegy 150 magyar és lengyel egyetemista vesz részt. Előadást tartott többek között Szabó Dávid, a Századvég kutatási igazgatója, Nacsa Lőrinc képviselő és Kovács István történész, író, diplomata.

A szombat délutáni programon jelen voltak a magyar és a lengyel házelnök mellett az Országgyűlés alelnökei, Latorcai János és Lezsák Sándor, valamint a két ország több parlamenti képviselője. A küldöttségek részt vettek a Felczak Intézet nemzetközi tanácsülését előkészítő egyeztetésen, ennek során bemutatták a Magyarországon működő ikerintézmény, a Felczak Alapítvány programterveit is.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Abszolút biztos voltam abban, hogy a fékek és az ellensúlyok rendszerét a despota diktatúra kiépítésére kellett kiiktatni. Abban is biztos vagyok, hogy Venezuela sorsára jutunk hamarosan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.