Minden tizenkettedik magyart érintett a Gulágra hurcolás a második világháború végén – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott központi megemlékezésen vasárnap Budapesten.

A Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja – Rétvári: minden tizenkettedik magyart érintett a Gulágra hurcolás

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél 2018. november 25-én. MTI/Illyés Tibor

Rétvári Bence az V. kerületi Honvéd téri Gulág-emlékműnél tartott rendezvényen azt mondta,

szinte minden családnak van olyan tagja, akit különösebb indok nélkül elvittek, mert "szükség volt a nagy hadizsákmányra nemcsak földi javakban, hanem emberekben is".

Úgy fogalmazott:

egy kollektív bosszúnak, egy 20. századi barbarizmusnak lehettek a szemtanúi azok, akik Közép-Európára tekintettek.

Bár az ágyútűz már nem hallatszott, jöttek a marhavagonok, és vitték az embereket kelet felé, a szibériai végtelen tajgára – tette hozzá.

Azt mondta, nem számított, hogy valaki tett-e valamit, valóban szövetségese volt-e a náci csapatoknak. Először az emberek nevét vizsgálták: akié németesen hangzott, azt elvitték, hiszen kollektív megtorlást hajtottak végre. Később viszont mindenkit elhurcoltak, még a kommunista párt néhány tagját is – idézte fel az államtitkár.

Rétvári Bence kijelentette:

végső soron Magyarország csak akkor lehetett újra szabad, amikor 1990-ben megtartották az első szabad választásokat.

Közölte, a "málenkij robotnak" már a neve is hazugság, hiszen a "kis munka" azt jelentette, hogy valakinek évekig idegen földön kellett dolgozni hidegben, kegyetlen bánásmód mellett, alultápláltan.

Ahhoz, hogy ennyi ember ilyen sokáig szenvedjen, két dolognak kellett egyszerre megvalósulnia: a kommunista barbárságnak és a nyugati világ közönyének

- hangoztatta az államtitkár, hozzátéve:

a kommunista eszme a politika elfogadott eszköztárába helyezte az erőszakot, a kényszert, a megfélemlítést, a gyilkosságot.

Rétvári Bence azt mondta,

Nyugaton minden bizonnyal tisztában voltak azzal, mi történt 800 ezer magyarral és sok millió más közép-európaival, a fejleményeket mégis eltűrték, nem léptek fel kellő hatékonysággal.

Kitért arra: egész Európában egyenlő méltósággal emlékeznek a holokauszt áldozataira, nagyon helyesen. Ugyanakkor Nyugat-Európának mintha nem fájna a Gulágra elhurcolt 800 ezer és a 200 ezer halálra éheztetett, dolgoztatott magyar, a rájuk való emlékezés mintha nem lenne ugyanolyan fontos.

Kijelentette,

Európa akkor fog egyesülni, ha a nyugati tagállamoknak ugyanúgy fáj majd a kommunista diktatúra számtalan áldozata.

Rétvári Bence felidézte, hogy néhány éve 2,5-3 esztendőn keresztül a Gulágra hurcoltakra emlékeztek. Célul tűzték ki, hogy minden olyan magyar településen, ahonnan akár egyetlen embert is elvittek, méltó emlékhelyet létesítenek. Hatszáz különböző pályázatot támogattak, amelyek keretében kisebb közösségek a maguk módján – akár zenével, színházzal, könyvvel, konferenciával – felidézték a Gulágot.

A történteknek két fontos tanulságuk is van – mondta az államtitkár. Hozzátette: Magyarország számára a tartós kibontakozás egyik legfontosabb kulcsa, hogy tartsa távol magát a birodalmaktól. Másrészt, csak az lehet igazi demokrata, aki antikommunista – hangoztatta.

A megemlékezésen, amelyen több túlélő is részt vett, a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekelt. A rendezvény végén meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én határozott úgy, hogy november 25-e legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ekkor léphetett ismét magyar földre azon politikai rabok első csoportja, akik túlélték a Gulág borzalmait.

A határozat szerint arról a mintegy 800 ezer magyarról van szó, akit 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak többéves kényszermunkára, illetve akit a második világháború után 5-25 esztendőre száműztek a Gulág rabtelepeire a "magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján".

Budapesten az V. kerületi Honvéd téren található a Gulág áldozatainak 1993-ban felállított emlékköve.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Rétvári minden 2. magyar érintett az agymenésben , a hazafias nemzetáruló , kitagadó , rühes fasiszta megosztó politikátoktól ami arról szól , hogy aki gazdag az fasza gyerek aki meg nem az dögöljön meg . Mocskos patkány .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szalai331
--=-Itt találsz meztelen nők a városodban : Huit.Re/Nok
Grafix69
Rétvári minden 2. magyar érintett az agymenésben , a hazafias nemzetáruló , kitagadó , rühes fasiszta megosztó politikátoktól ami arról szól , hogy aki gazdag az fasza gyerek aki meg nem az dögöljön meg . Mocskos patkány .
Clavigo
Az ügynök -akták megnyitásáról,,ha lehetne hallani valamit...besúgókól,,társadalmi kapcsolatokról...stb.stb.,,,,
nevemnick
,,...a kommunista eszme a politika elfogadott eszköztárába helyezte az erőszakot, a kényszert, a megfélemlítést, a gyilkosságot."

Érdekes, ez mintha...
kamazuka
itthon egész gulagok vannak létrehozva.
munka van csak fizetni nem akarnak érte.
majd 3 év múlva?
1 gulagon ennyi idő alatt ezrek pusztúltak bele
papa.49
Retekbence most köptétek magatokat szembe egy hatalmas turhával !!!
AKKOR MIÉRT NYALTOK AZ OROSZNAK EZER NYELVVEL ???
solidedge
Talán nem kellett volna ölni mennünk az oroszokhoz.
justhpeter
Nincs olyan hétvége, hogy ez a kleptokrata-parazita rendbe tartozó szégyenkeresztény ne pofázna valamit ?
staro2
@solidedge: Arról egy szó sem esik, hogy miért, hogyan kerültek Magyarországra anno az oroszok.Pár mondatot talán megért volna.
desiro
bence aki nagyon idióta, akkor miért is szopogatjátok az orosz medve cerkáját???
kereső
Újkori magyar történelmünk fájdalmas történései Trianon, málenykij robot. De miért csak az okozatot emlegetjük,és az okokkal miért nem foglakozunk? Na ezért itél bennünket a történelem ismétlésre,mint most is,mert nem tanulunk/tanultunk belőle.
Jennijina
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.