Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

A miniszter kiemelte: emellett Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpátalján élő 150 ezer magyarra.

Az ukrán parlament döntése értelmében szerda reggel tíz ukrajnai megyében lép életbe a hadiállapot, de Kárpátalja nincs ezen megyék között – közölte.

Szijjártó: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuveneritása mellett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a külügyminisztériumban 2018. november 27-én.

Fotó, címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Mint mondta, mindig rossz hír, ha egy szomszédos országban hadiállapotot hirdetnek, és minden országnak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy a szomszédságában lévő országok stabilak, erősek legyenek, és nyugodtak legyenek ott a körülmények.

Rossz hír nekünk, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolata nem a megoldás, a megnyugvás irányába halad – mutatott rá.

Szijjártó Péter felidézte: amikor szerte Ukrajnában sorozásokra került sor a kelet-ukrajnai konfliktus miatt, Brenzovics László KMKSZ-elnök kérésére tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel, aki megígérte, hogy a kárpátaljai magyarságot nem sorozzák be aránytalanul az ukrán hadseregbe, és a helyi magyarok vezetői szerint ezt az ígéretet Ukrajna betartja.

Megjegyezte: a kárpátaljai magyarok vezetőivel naponta kétszer egyeztetnek, hogy folyamatosan értékeljék a helyzetet.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyvnek van esélye kivezetni ebből a súlyos helyzetből, mégpedig annak, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek működését.

Ez a mechanizmus az egyetlen, amely esélyt kínál, hogy Oroszország és Ukrajna között a helyzetet tárgyalásos úton rendezni lehessen, és Magyarország ehhez minden lehetséges támogatást megad – jelentette ki.

Azt mondta, Magyarország érdekével ellentétes lenne a helyzet tovább eszkalálódása, ezért Kárpátalja, Magyarország és a régió biztonságának érdekében támogatnak minden lehetőséget, amely a helyzet nyugvópontra jutását segíti tárgyalásos úton.

Az ukrán parlament hétfő este fogadta el a tíz déli megyében a hadiállapot – az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája – bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet, miután vasárnap a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták őket arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón kérdésre arra is kitért, hogy a parlament előtt lévő munkaerő-szabályozási javaslat arról szól, hogy önkéntes alapon több túlórát lehet vállalni, és ha valaki többet szeretne dolgozni több fizetésért, annak ezt lehetővé kell tenni.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadsanca
Petike! Nem vetted még észre, hogy az ukránok lesz@rnak bennünket? Te kinek a seggét nyalod? Egyáltalán van még mit nyalni? Csak jó tanács. Ne szólj bele, mert még mi is ráb@szunk!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Akkor miért ESIK EGYBE a határon a rendvédelmiek "gyakorlatozása" ÉPPEN MOST, hogy Ukrajnában elrendelték a HADIÁLLAPOTOT, mert Vlagyimirnak megtetszett egy, két csatahajó, amely nem BABZSÚR
.
------. Ne ijedjen meg, csak gyakorlatoznak a hátáron a katonák és a rendőrök
.
propeller.hu/itthon/3386964-ne-ijedjen-meg-csak-gyakorlatoznak-hataron-katonak-rendorok
.
Arról nem is szólva, hogy nálunk még nincs HADIÁLLAPOT, csak TÖMEGES földi kutya elleni rendkívüli valami, akkor, amikor "csak" azok járnak erre, akik VÉLETLENÜL ELTÉVEDTEK.
.
"Erős" ország gyenge külütyére jobban tette volna ebben a helyzetben, ha "csuti"-ban marad!
ferenczalai33
[----Itt találsz meztelen lányok a városodban : tress.is/lanyok
papa.49
Szargyártó ezért a kijelentésedért túlórázni fogsz legalább 400 órát a Putyin dácsájába térdepelve !!!
Brandywinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
vadsanca
Petike! Nem vetted még észre, hogy az ukránok lesz@rnak bennünket? Te kinek a seggét nyalod? Egyáltalán van még mit nyalni? Csak jó tanács. Ne szólj bele, mert még mi is ráb@szunk!
papa.49
@m73: Nem ő dönt hanem a LÓKUPEC !!!
Grafix69
Bírom ezt a hintapolitikát , igazi magyar mentalitás , eredeti magyar Hungarikum . A múlt hónapokban még beleavatkoztak az ukrán belpolitikába (magyar állampolgárságot osztogattak kint suttyomban ) KIbaszkodták az ukrán nagyköveteket , vagy legalább is akarták . Közben csókolgatják az oroszok faszát ( orosz fegyverkereskedőket az USA helyett az oroszoknak adnak ) és van pofája azt állítani ,hogy kiállnak az Ukrán független állam mellett . Fogadni mernék , ha az oroszok bevonulnak Ukrajnába , akkor már mást fog hazudni a sok pávatáncos.
dr. prédikátor
Zselés kaka dú! Mé nem anyáddal szórakozol egy kicsit???
volvós
@dr. prédikátor: 05:47

Azt már únja, a fiúkkal kezd...vagy folytat

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.