Három projekt keretében összesen 9 milliárd forintot fordíthat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a felnőtt pszichiátriai ellátórendszer fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból – jelentették be kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A fejlesztések között létrejön egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai épület 2,7 milliárd forintból a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, valamint felújítják az intézet pszichológiai és addiktológiai osztályait is, illetve a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet krízisprevenciós és toxikológiai osztályai is megújulnak.

Kilencmilliárdból fejleszthetik a felnőtt pszichiátriai ellátórendszert

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A program további részében tizenhárom megyei kórház akut felnőtt pszichiátriai osztálya újul meg 2,3 milliárdból, valamint 4 milliárd forintból fejlesztik az ország harmincöt pszichiátriai gondozóját. Utóbbinál három helyszínen új gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó nappali terápiás részleg jön létre.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a fejlesztésekkel a hazai pszichiátriai ellátás a 21. századba léphet, amire már régen várt a szakma.

Mint mondta, több százezer ember lelki egészségéről és kezeléséről van szó, a pályázatokkal elnyert forrásokkal komoly támogatást adhatnak a pszichiátriai szakmának.

Hozzátette, 2010 óta folyik a szakmában annak átgondolása, hogy a lelki betegségekkel, a különböző pszichiátriai kórképekkel kapcsolatban milyen "korszakváltásra" van szükség, és ennek a szakmai diskurzusnak köszönhetően sikerült konszenzust elérni. Az EFOP-forrással komoly infrastrukturális és szakmai fejlesztés kezdődhet meg – emelte ki az államtitkár.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az EFOP 2014-2020 időszakban 952 milliárd forintból gazdálkodhat, amiből több mint 165 milliárd közvetlenül egészségügyi fejlesztésre fordítható.

Az egyik projekt keretében egy új, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai épületet alakítanak ki, ahol 30 ágyon a súlyos állapotban lévő, agresszív betegek ellátása folyik majd, a megfelelő biztonsági előírásoknak megfelelően. A fejlesztés magában foglalja az új épület megépítését, a bútorzat, az orvostechnikai eszközök, a biztonsági és informatikai berendezések beszerzését, valamint a szakszemélyzet képzését.

A 2200 négyzetméteres osztály kialakítása – az egyszemélyes kórtermekben – során lehetőség lesz a betegek 24 órás megfigyelésére, és a bútorzat, a könnyen átlátható terek, a mászásbiztos falak, a nem mozdítható tárgyak mind az önveszélyes betegek megfelelő ellátását teszik lehetővé.

A gondozóhálózat fejlesztéséhez kapcsolódóan Móron, Mátészalkán és Kisvárdán új pszichiátriai gondozó, míg Nagykanizsán, Siófokon, Veszprémben és Zalaegerszegen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó nappali terápiás részleg jön létre. Az épületek felújításán túl orvostechnikai és informatikai eszközbeszerzés is lesz.

A program harmadik elemeként 13 megyei kórház akut pszichiátriai osztálya újul meg azok komfortosabbá és biztonságosabbá tételével.

Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója kiemelte, hogy ebből a forrásból nemcsak a pszichiátriai szakellátás és a gondozóhálózat eszközparkja újul meg, hanem a munkaerő-utánpótlásra is hangsúlyt fektetnek.

Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke arról beszélt, hogy a pszichiátriai betegségek előfordulása elérte a népbetegség szintjét, az ellátórendszer – különösen az infrastruktúra – a kétezres évek közepére teljesítőképessége határára jutott.

Mint mondta, örülnek az ambuláns ellátás fejlesztésének is, hiszen a szakma eljutott oda, hogy lakosságközeli ellátási formában tudja gyógyítani a pácienseket. Megemlítette, hogy a pszichiátriai ellátás komoly humánerőforrás-hiánnyal küzd, és az intézmények üzemeltetése is forráshiányos.

Németh Attila, a Nyírő Gyula-OPAI főigazgató-főorvosa kiemelte, az utóbbi évtizedek legnagyobb szintű fejlesztése következhet, és nagy feladatot vállalt a kórház azzal, hogy itt kap helyet az emelt biztonsági pszichiátriai osztály az országban egyedüliként.

Mint mondta, erre az osztályra szükség van, hiszen vannak nagyon súlyos, agresszív állapotban lévő pszichiátriai betegek, akiket csak ilyen osztályon lehet biztonságosan kezelni, hogy se önmagukra, se betegtársaikra, se az őket gondozókra ne jelentsenek veszélyt. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy lehetőség lesz a több évtizedes addiktológiai és a húsz éve még korszerűnek számító pszichiátriai osztály felújítására, műszereinek korszerűsítésére is.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Brandywinna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.