Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint annak ellenére szavaz újra az Európai Parlament szakbizottsága a humanitárius vízumról, hogy egyszer már szabályszerű voksoláson leszavazták az ötletet, így ez az ügy "elbukott".

Kovács István szerdán az M1 aktuális csatornán "érdekesnek" nevezte, hogy a Sargentini-jelentés elfogadtatása érdekében átértelmezték a házszabályt és nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, amikor pedig nem tetsző eredmény született, akkor újra szavaztatnak.

A humanitárius vízumról elmondta, hogy a külképviseleteken lehetne igényelni, a migránsokat pedig arra jogosítaná fel, hogy beléphessenek az Európai Unió területére és ott adják be a menedékkérelmüket.

Ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy mire elbírálják a kérelmet, a bevándorló "felszívódik" – tette hozzá az igazgató.

Kovács István szerint jobb megoldás lenne valami olyasmi, amit Orbán Viktor miniszterelnök is javasolt 2016-ban, miszerint az unió területén kívül kellene hotspotokat vagy menekültügyi központokat létrehozni, és ezekben döntenének arról, ki jöhet Európába.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.