Elfogadta új stratégiáját Miskolcon megrendezett közgyűlésén a Magyar Űripari Klaszter csütörtökön. A cégbemutatóval, workshoppal egybekötött tanácskozás egyik célja, hogy az űripar iránt érdeklődő vállalatok megismerhessék azokat a terveket, amelyeken keresztül a nemzetközi űriparban meghatározó szerepet nyerhetnek.

A hazai űripar új fejezete kezdődött 2015-ben, amikor Magyarország az unió űrügynökségének (European Space Agency – ESA)tagja lett, ezzel új lehetőségek nyíltak az európai együttműködésekre, a lehetőségek hatékonyabb kihasználását szolgálja a kormány azon változtatása, amely a magyar űrügyeket a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) csoportosította át, és a teendők irányítását miniszteri biztosra bízta – mondta Ferencz Orsolya, a KKM űrkutatásért felelős miniszteri biztosa a rendezvény szünetében megtartott sajtótájékoztatón.

Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Úgy fogalmazott: az unió kiemelkedő szerepet szán az űriparnak, mint az ipar egyik legösszetettebb, és innovatívabb területének, az ESA-hoz való csatlakozás óta az uniós döntéshozók, valamint az űripari kis- és nagyvállalatok szervezetében a Hunspace is képviselteti magát.

Mint mondta: az űreszközök létrehozása egy állandó innovációs kihívás, ugyanakkor ezen a területen a legnagyobb a hozzáadott érték, itt a leggyorsabb a technikai fejlődés.

Az űripar szolgáltatásai között a távközlés, a navigáció és a Föld-megfigyelés áll az élen, de egyes szolgáltatások, mint a logisztika, a térinformatika központi szerepet játszanak az információs forradalomban is. Az űripar fogalma is változott az elmúlt évtizedben, míg korábban az ismeretszerzésen, az űrkutatáson volt a hangsúly addig ez mára áttevődött a szolgáltatások területére.

A tanácskozáson elhangzott: az űrügynökséghez történt csatlakozás után fontos feladat, hogy a klaszter a magyar kutatási, fejlesztési eredményeket többszörösére növelje. Ezt leginkább nemzetközi nagyprojektek elnyerésével, illetve azokban való részvétellel kívánja elérni a Hunspace. A klaszter emellett minél több hazai vállalatot vonna be űripari fejlesztésekbe.

Budapesten az elektronika és az informatika a fő terület, a másik űripari központban, Miskolcon pedig anyagtudományi, szerkezeti, és hőtani fejlesztések történnek. A Miskolci Egyetem az 1980-as évektől előbb az Interkozmosz, majd a NASA partnereként aktív szerepet vállalt az űr megismerésében.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A társulat már konkrét terven is dolgozik. Magyar űrhajó szállna le a Nyékládházi kavicsbánya felszínére.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Magyar Űripari Klaszter - hogy a kerek szoba melyik sarkába szarjak. Nem lenne jobb, hogy az eccerű ember is megértse, ez a gittegylet egy társulás. Magyar Űripari Társulás.
karma1
@simmering73: Ujabb csatorna az unios penzek elvezetesehez,...:o)))) Azert a "klaszter" (cluster) szora megtalalhattak volna a magyar forditast. Mar maga a "Magyar Űripari" kifejezes is eleg sarkanyos, az o esetukben a "cluster" viszont teljesen ertelmezhetetlen! Elso jelentese : furt (mint a szolofurt), de jelent gyulekezetet is, egybegyulteket, csoportban levoseget, vagy - gyuruk eseteben a "cluster" azt jelenti, hogy kozepen van egy nagyobb dragako, es korulotte egyenletesen sok kicsi...
Csak nem azt jelenti, hogy kozepen ul meszi lolo es korulotte a sok kisebb oligarcha, akik varjak a jutalomfalatokat a kozepen ulotol?
solidedge
A társulat már konkrét terven is dolgozik. Magyar űrhajó szállna le a Nyékládházi kavicsbánya felszínére.
Qqberci
"A hazai űripar új fejezete kezdődött 2015-ben"

A MASAT-1 2012 február 13-án állt pályára és 2015 január 9-ig működött, qrmánybiztosi segédlet nélkül.

Olyan projekt nem lehetne, hogy a felcsúti törpöt kilövik a Marsra?...
tudode
Sokat akar a szarka, de vajon bírja a "répája" akkor, amikor a közutak legtöbbjén roncserbit lehet játszadozni, már ami a Földi izét illeti, pl. a 160 km-es sebesség valahogy nem akar összejönni, mivel pártunk- és kormány KIEMELT BERUHÁZÁSKÉNT stadionerdőket littyent a Földre sebet ejtve azon, és már a ZÜRBE kívákozunk (nem elírás ebben a ZÜRÜS, KATYVASZ országban):
.
---- Mikor fogunk itthon százhatvannal vonatozni?
.
index.hu/belfold/2017/01/31/mikor_fogunk_itthon_szazhatvannal_vonatozni/
.
"""Frissítés: Van, ahol 60 km/óra sebességért is összetennék a kezüket
Mátészalkai olvasónk írja a cikkünkre, hogy náluk nem az a probléma, hogy nem megy a vonat 120-al vagy 160-al, hanem az, hogy sok helyen 30 és 45 km/óra átlagsebességgel zötykölődik. Néhány utazási idő a keleti végeken: Zajta-Fehérgyarmat - 25 km, 50 perc alatt (30 km/h), Mátészalka-Nyíregyháza - 58 km, 108 perc alatt (32 km/h), Mátészalka-Debrecen - 78 km 105 perc alatt (45 km/h). Erre nehéz mit mondani.""""
.
Ha passzra verte volna EZEKET az ÚRHATNÁM SZOLGÁKAT, már akkor nagyon, nagyon késő lenne, mert előről kell kezdeni mindent, ha kihevertük EZEKET a nagyzoló izéket!

.

.
tudode
Még annyit? Agygyógyászt igényel az ilyen módon működő elme, aki
.
---- Orbán már nem az innovációban látja a jövőt
444.hu/2016/04/26/orban-mar-nem-az-innovacioban-latja-a-jovot
.
És akkor mégis, v mégse, v mi a turulmadár van?
F_Viktor
@karma1: Írod:
"Azert a "klaszter" (cluster) szora megtalalhattak volna a magyar forditast."

Első hozzászólásban @simmering73: is nevükben a klasztert kritizálja, s megválaszolja dilemmádat, hogy társulás akar lenni ez a valószínűleg közpénzek szipolyázására létrehozott orbáni gittegylet.

Mert: Igen, dolgoznak magyarok a NASA és a ESA égisze alatt, magyar emberek (Bay Zoltán csapata) hajtották végre Európában elsőként a Hold-radar kísérletet, a KFKI mérnökei mikrometeorit-csapdái kerültek az űrbe.
A Pille dózismérő a KFKI Atomenergiakutató Intézet fejlesztette, ez olyan sikeres volt, hogy az oroszok, a NASA és a ESA is használták programjaikban az űrben.
A Vega program keretében (a Halley-üstökös vizsgálata) a napszél analizátor, és az alkalmazott tv rendszer vezérlő elektronikája szintén magyar tervezés volt.
A MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben alkották meg a Cassini-Huygens program Huygens leszállóegység fedélzetén elhelyezett mágnesességmérő és a plazmaspektrométer kalibrálórendszerét.
A Rosetta küldetése sem maradt ki magyar szellemi termék nélkül. A leszállóegység elektronikáját és szoftverét az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az SGF Kft. tervezte meg, energiaellátó rendszerét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoportja fejlesztette. Két mérőműszert készítésében a MTA EK-ja is részt vett.
Mindenki hallott a BME-en megalkotott Masat-1 műholdról, amely 3 hét helyett majdnem 3 évig üzemelt és küldte a Földre a képeket.
A Nemzetközi Űrállomáson mai nap is üzemel a MTA Energiatudományi Kutatóközpontban megalkotott TRITEL dózismérő rendszer.

Tehát van Magyarországon szellemi kapacitás az űriparhoz, de nem hallottam, nem olvastam, hogy ez a központízalt "klaszter" pl. az egyetemeken, a MTA-n rendelkezésre álló, gyakorlott koponyákat akarná "egységbe tömöríteni".
Valószínűleg éppen tőlük lesz a kutatási pénz megvonva.
Yoda69
Inkabb azt mondjak meg mikor kuldunk magyart a Holdra es a Marsra. Az elso utas lehet orbanviktor.
Nessy
Felcsúton a stadion mellé megépíti Lőrinc barát az első magyar űrállomást. Apró probléma lesz csak, hogy a liftek nem működnek!
papa.49
Megelőztetek, nekem is ez jutott eszembe, persze először egy emberszabásút kéne kilőni a Marsra, pl. a csutigörényt !!!
RonaGyuri
Miiiiiiiiiii vaaaaaaaaaaaaaaaaaaan??? Ezek nem normálisak!!!
"megismerhessék azokat a terveket, amelyeken keresztül a nemzetközi űriparban meghatározó szerepet nyerhetnek." ??? MEGHATÁROZÓ SZEREP???
karma1
@F_Viktor: Ha valaki, akkor en tudom, hogy letezik erre Magyarorszagon megfelelo hatter-kepzettseg (legalabbis volt) mar ezelott 25 evvel is, azota dolgozik egy rokonom a NASA-nak , maganvallalkozo mernokkent.
Nem kell ehhez egy gittegyletet kitalalni, a burokrata legfeljebb csak a sajat fizetesi cedulajat tudja megkulonboztetni a papirhalmok kozott, szoval a francba ezzel a penzkoltessel.
Es mit gondolnak ezek a csokott agyuak vegulis? HOgyha trump - na persze meg az elozo kormanyok is - semmit sem mondtak el meg a sajat nepuknek sem azokrol a dolgokrol, hogy jelenleg hol tart az urkutatas, akkor majd pont ezeknek az auslandereknek fogjak elsuttogni a legbelsobb titkokat?
Jo lenne tudni, milyen szert tolnak ezek a szar alakok az arcukba, hogy ilyen gondolataik jonnek elo?
karma1
@F_Viktor: Hidd el, tudom, mit jelent a klaszter, csak azt nem tudom, miert nem mertek leforditani magyarra azt, hogy "tarsulas"? Igy egy fokkal jobban lehet kodositeni a szerencsetlen Mari neninek meg a Pista bacsinak, akik lehet, hogy total analfabetak?
papa.49
@karma1: Egy újabb PÉNZ KIFIZETŐ HELY semmi egyéb !!!
cikicakk55
Ne bassssz... már! Egy normálisan működő egészségügyet,vagy iskolát nem tudnak megoldani,nem hogy az Űripart! Maradnának inkább a földön és itt tennének rendet a Kárpát medencében. Hány embert fizetnek az " Űriparban "és havonta mennyiért? Nem kéne a csillagos ég helyett a kórházakat és a dolgozóit inkább megfigyelni és kifizetni. Oda menjenek be és töltsenek el pár napot egyszerű TB-s betegként,ne a világűrbe.
szalai25
=---Itt találsz meztelen lányok a városodban : My.Su/Lanyok
Tracyotta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
qxy
@szalai25: @Tracyotta: Nem értem tényleg. ennyire dugni akartok vagy sticik vagytok.
Na meg azt sem értem hogy ezt itt lehet? szexet hirdetni?

Netán azért szabad mert aki ezt kiszűrné az is hirdet,
aztakurvaszarokbele. Mi van itt?
karma1
@Qqberci: Miert akarod szennyezni azt a szerencsetlen Marsot? Nem tehet az semmirol sem,... Inkbb egy tuti kis feketelyukat keresne'k az egesz bagazsnak,...:o))))
karma1
@qxy: Ez a soknevu buzi, aki meg magyarul sem kepes egy tomondatot sem osszehozni, tutira a modi engedelyevel jon be erre az oldalra...
Elmehet az osszes neve'n a kurva anyjaba, mig finom urino vagyok...:o((((
Nem veletlenul latod PIROSSAL es felkialtojellel a "Not secure" megjegyzest a kereso sorban, ahova az URL-t kell begepelni,...:o(((
qxy
@karma1: Na akkor le is kurvázom minden cikkben az tuti.
karma1
@qxy: Baratom, semmi bajod nem lesz belole!...:o))))
Sámannus
Lehetne a NASA mintájára MÁSA. Hangzatosabb is meg a nagy kórmányosok is jobban boldogulnának vele, egy egy raport alkalmával félszavakból is jobban értenék egymást.
Sámannus
Hamarosan stadion csészealjak fedik el a napot előlünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.