Az Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb mértékű adóteher-csökkentés, a majdnem egy százalékpontos mérséklést 2016-ról 2017-re sikerült elérni úgy, hogy közben az unióban jelentősen nőtt az átlagos közteher – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a GDP-arányos adóterhelés a 2016-os 39,3 százalék után tavaly 38,4 százalékra csökkent. Ez az eredmény azért is kiemelkedő, mert míg az úgynevezett adócentralizációs ráta Magyarországon jelentősen csökkent, addig az Európai Unióban 39,9 százalékról 40,2 százalékra nőtt – részletezte az államtitkár.

Államtitkár: Magyarország az EU legnagyobb adócsökkentője lett

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Izer Norbert felidézte: 2017-ben a 9 százalékos mértékű társasági adóval nemcsak a nemzetközi befektető cégek fókuszába került Magyarország, hanem összességében 150 milliárd forintot hagyott mintegy 580 ezer hazai vállalkozásnál.

A kkv-knak is jelentős megtakarítást hozott a múlt év, hiszen két százalékponttal (16-ról 14 százalékra) csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa, és ekkor duplázódott meg (12 millió forintra emelkedve) a kisadózók tételes adójának (kata) bevételi határa is.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2017-ben radikálisan, öt százalékponttal csökkent – sorolta az államtitkár.

A kormány adópolitikájának a fókuszában az adócsökkentés és az egyszerűsítés áll; szemben az uniós trenddel, az adócsökkentések folytatódnak – nyomatékosította Izer Norbert. A szocho mértéke már csak 19,5 százalék, 2019 júliusától további két százalékponttal lehet kevesebb. A kiva kulcsa is alacsonyabb lett, 2018-ra 13 százalékra csökkent – tette hozzá.

Magyarország tehát meg tudja tartani előkelő helyét az EU rangsorban – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, néhány éven belül legalább ilyen jó eredményeket szeretnének elérni az adózással kapcsolatos adminisztráció csökkentésében is.

A leggyorsabb és leghatékonyabb eredmény szerinte az adószakma bevonásával érhető el. A Pénzügyminisztérium ezért már ősszel összehívta az első adótanácskozást a legnagyobb ügyfélkörrel és szakmai tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek és szervezetek részvételével.

Az egyszerűsítést célul tűző fórumra jövőre komoly munka vár, 2021-ig ugyanis a felére szeretnék csökkenteni azt az időt, amit egy vállalkozás az adózással kapcsolatos adminisztrációra fordít – szögezte le Izer Norbert.

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ízeltlábú majom hol a picsába, az embereket kurvára nem érdekli hogy a cégek adója EGY % csökken mikor az árak vágtáznak felfelé !!!
Akkor örömködj baromarcú ha a keresetet terhelő rengeteg mindenféle adó, járulék, csökken !!!
EZ ÍGY CSUPÁN HAZUGSÁG !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kamazuka
jövedelmeken kívüki adóterhek?
Na?
Ugye?
papa.49
Ízeltlábú majom hol a picsába, az embereket kurvára nem érdekli hogy a cégek adója EGY % csökken mikor az árak vágtáznak felfelé !!!
Akkor örömködj baromarcú ha a keresetet terhelő rengeteg mindenféle adó, járulék, csökken !!!
EZ ÍGY CSUPÁN HAZUGSÁG !!!
mackoka46
Itt a pénzromlással, és az 1 ft-os kamattal is sápolnak az elftársak.
Eladott Ország
Csökkent az adóterhelés, de így is magas a sarc. Az európai viszonylatban legmagasabbnak számító 27 százalékos magyarországi áfát azóta néhány terméknél és szolgáltatásnál mérsékelték. Az értékesítéseknél továbbra is a 27 százalék dominál. Ha az összes adón belül nézzük a különböző adótípusok arányát, akkor pedig az látszik, hogy fogyasztás és a társadalombiztosítás közterhei még mindig magasak. Egy tipikus magyarországi dolgozó esetében a bruttó bér 50,9 százalékának megfelelő mennyiségű pénzt szed be az állam, ami 2017-ben a hetedik legmagasabb arány az EU-ban, és az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert alkalmazó országok között a legmagasabb:
24.p3k.hu/app/uploads/2018/02/tenyleges_adoterheles-20170728.png
Mindezek alapján úgy tűnik, ha sikerült is csökkenteni a tényleges adóterheket, ez nem volt elég arra, hogy európai összehasonlításban lefaragjuk a hátrányunkat ezen a téren. Mint ahogy a béreknél sem igen sikerült ez eddig.
tudode
Azért a debreceni malacka helyett, egy SZAKIRÁNYÚ VÉGZETTSÉGŰ új húsitól elvárható lenne, hogy ne LEGLEG-ezen akkor, amikor a MUNKÁT TERHELŐ ADÓN túl a csotrogány munkavállalókat "is" terheli az EU legmagasabb ÁFA-ja, amellyel még a CUMIS ÜVEGET is megadóztatja pártunk, és kormányunk TELHETETLEN GAZDÁJA, akinek arányosan a keletinél, és a nyugatinál több VÁNDOROL a hokizsebébe, amúgy törvényesítetten a TORONYMAGAS járandóságán felül!
.
Nem illene a laikus társadalmat hülyének nézni, és arra hivatkozni, hogy LEGMAGASABB akármiről is van nagyba szó, mivel az mindig a BÁZISTÓL, a viszonyítási alaptól függhet, ha igaz!
.
És akko mér vagyunk az EU sereghajtói, ha ERŐSEK, és LEGLEG-ek vagyunk, legfőképp a SZEGÉNYSÉGI mutatókban!
.
Jó lenne tudni, hogy EZEK hova könyvelik el a MUTYI LÓVÉT!
kereső
Nem tudom,hogy az államtitkár úr honnan vette a számait,talán belenézett orbán üveggömblyébe.
A szochó jelenleg 19,5%-ami 2017-ben 22%-volt.Valami unortodox matek szerint lehet ez 5%-os csökkenés.A KATA bevételi értékhatára 2018-ban 8 millió Ft. Ha minden igaz 2019-től lesz 12 millió.
Ugyanakkor a szochó.alapjába jó néhány olyan jövedelem bekerült,ami eddig nem volt szochó köteles.Igen mmegszűnik a százalékos eho- szochó kötelesek lesznek azok a jövedelmek aelyek eddig szja+14%-os ehoval adóztak,ezután szja+19,5%-os szochó+1,5%-os szakképzési.
A caffetériából minden átkerül gyakorlatilag az összevonandó jövedelmek közé-ami azt jelenti,hogy a magánszemély fog utána adózni,és mert összevont szja alá eső jövedelmekről van szó ,igy ezek járulék kötelesek is lesznek 15%szja+10%nyjjár+7%egbizt.+1,5% munkaváll.járulék.

Társasági adó: 2017: 10% 500 millió Ft-os adóalapig, a fölött 19%.
Ebből lett 2018-ban egységes 9 %. Mindenki itélje meg,hogy ez a kkv-k érdekében történt-e igy, vagy nem?

Na ennyit röviden a kormány adópolitikájáról- meg arról,hogy hogyan hazudnak.
Eladott Ország
@kamazuka: A kapitány leszól a gépházba:
-Mennyi?
-Harminc! -kiáltja a gépész.
-Mi harminc? - kérdez vissza a kapitány.
-Mi mennyi? -kérdez vissza a gépész.
desiro
Milyen adót csökkentettekTE BAROM???
Yoda69
Meddig hazudnak meg a kepunkbe?
27% AFA rekord magas az Unioban.
A 200e atlagfizetes rekord alacsony az Unioban.
Mondjam meg?
lampa laz
Akiket igazán érint azok már észre sem veszik, nem is tudják, h itt adózni is szokás, mert ők a rendszer legnagyobb élvezői/tolvajai, meg a "remek" focistáink, sportolóink...
feleselek
Azt hiszem Churchill mondta:Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam...!
Bástya Béla Elvtárs
@papa.49: Én értem az aggodalmad, de a cégek adója sem 1 % ! Sajnos 18 féle adónem illetve járulék van éves szinten, aminek jórésze havonta fizetendő! S ez az elmúlt 30 évben keletkezett! 1987-ben hozták létre a komcsik az APEH-ot, ami a mai NAV őse! Akkor sem volt könnyebb vállakozni, most sem, meg 15 éve sem!!!
papa.49
@Bástya Béla Elvtárs: Nekem mondod 1972. től 2013. voltam vállalkozó, hol főállásban, hol munkaviszony mellett, és az utolsó 4 évet leszámítva a bevallásokat is én csináltam ...Tulajdonképp pont a mértéktelen ,,rablás,, miatt hagytam abba, mert sokat nem változott az összes elvonás mértéke... A 80 években 100 Ft. kivétre jutott 79,- 82 Ft. befizetni való, 2010 után felment 82.- 86 Ft ra ...
Bástya Béla Elvtárs
@papa.49: Igen, ... 1994-98 időszakban minden kivett 100 Ft után 190-et kellett volna befizetni, ha szabályosan csináltad!!!
bencemacska
Nem azt kell hirdetni, hogy mennyit csökkent, hanem azt: MENNYI LETT!!!
tulipan
@Shikari: Te hülye, NARANCSOS ÚJKOMMUNISTA! Most, itt, még,minden vonalon, ez a tolvaj, csúszó-mászó, féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is. aki tagja vagy és szapolod azokat, akik LÁTNAk, nem csak hozzád hasonlóan BAMBULNAK, űzi mocskos, RABLÓ, kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! ÉPPEN Te és a hozzád hasonlók, akik mindezzel egyetértenek, rosszabbak vagytok,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együttvéve és példaképetekhez, a náci Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétveritek-szétlopjátok az országot!!! Nem tudhatom, mi marad utánatok? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor, a teljes reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedj és vigyázz, nem ÚSSZÁTOK MEG!!!

"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül.”
desiro
@Shikari: Ezt mondták a Lendvay utcában???
Tolvajnak, tolvaj a szeretője...
advocat
A kétharmadnak jó! Ez a demokrácia. Pofázni MÉG lehet. Mert Viktor nagy és hatalma végtelen.
CsipkeRózsa
Az államtitkár akkor szóljon, ha mindenkit érint az adócsökkentés, pl.: az ÁFA 27 %-ról 15 %-ra csökken.
kokopelli
@desiro: ...aki Csehországból ugat át,annak mindegy a legmagasabb élelmiszer-áfa!
Tények nélkül kijelent,ha lehet tőmondatokkal de ß@ros szájjal!
papa.49
@Bástya Béla Elvtárs: Akkor lettem minimál bérre bejelentett, pl. ezért lett a nyugdíjam röhejesen kevés !!!
Eladott Ország
Pártállamban hol van már önálló hatósági intézmény? Sehol!
Grafix69
Igen elvtársak a rothadó kapitalista államokban például a tetves franciáknál , ahol most égetnek mindent , a rohadék kapitalista kormány 51 százalékkal terheli az emberek bérét ( ebben az áfa, a munkáltatói és a jövedelemadó is benne van ) bezzeg nálunk 3 év alatt lecsökkentettük ezt 49,2 százalékra , igen elvtársak ilyen sehol Európába nem történt csak nálunk , szárnyalunk . A rohadt franciáknak legalább évi 53 000 euróból veszik el a felét , bezzeg nálunk évi 12400 euróból veszik el a 49 százalékát , nem ugyan az ám .
simmering73
Nagy boldogság is ez nekünk, hogy egy ilyen végtelenül jóságos kurmány szívja a vérünk már nyolc éve és minden megkeresett ötven forintunkból ötvenet - ilyen olyan címen - lenyúl. A csúsztatás nagymesterei, hogy a pofátokról sülne le a bőr.
Desischado
Már mindent leírtatok, csak annyit fűznék hozzá, hogy csoda, hogy nwm szakadt le a plafon erre az ordas hazugságra!
tulipan
@Desischado: Sajnos erős az éptkezés, pedig a Parlament, anno gyenge anyagból épült...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.