Uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében a V4-ek közös fellépése nyomán – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

"Eredményes a Visegrádi Négyek közös fellépése azon osztrák döntés ellen, amely a gyermekek után járó családi ellátásokat alacsonyabb összegben állapítja meg január 1-jétől az Ausztriában dolgozó uniós, így magyar állampolgárok számára is" – mondta az államtitkár.

Novák Katalin: uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Miután a V4 országok, valamint Litvánia, Szlovénia és Bulgária nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottságot(EB), hogy tegye meg a szükséges lépéseket, Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa jelezte, hogy a testület vizsgálatot indít az osztrák döntés uniós joggal való összeegyeztethetőségéről.

Az államtitkár ismertette: a visegrádi országok azt követően fordultak a bizottsághoz, hogy egy osztrák kormánydöntés értelmében 2019. január 1-jétől csökken az Ausztriában dolgozó uniós állampolgároknak a nem Ausztriában élő gyerekek után járó családtámogatások összege.

A V4-ek, valamint Bulgária, Litvánia és Szlovénia határozott álláspontja, hogy a döntés súlyosan sérti az uniós jogot, az egyenlő bánásmód elvét és a szociális biztonsági koordináció alapelvét, illetve indokolatlan megkülönböztetést jelent, hiszen a külföldi munkavállalók ugyanolyan mértékben adóznak és fizetnek járulékot, mint az osztrák munkavállalók.

Marianne Thyssen válaszlevelében jelezte Novák Katalinnak: a EB meggyőződése, hogy a szabad mozgás elve alapján minden uniós állampolgárt azonos jogok illetnek meg, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a családtámogatások tekintetében sem.

A szociális biztonsági koordináció alapelve szerint megengedhetetlen az EU-ban a családi ellátások folyósításának csökkentése.

Novák Katalin hangsúlyozta: az osztrák családtámogatások indexálása legnagyobb mértékben a magyar családokat, közel 40 ezer magyar gyermeket érint.

A magyar kormány számára a gyermeket nevelő családok támogatása kulcsfontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a családok teljes körű hozzáférését a jogaikhoz és ellátásaikhoz. A kormány pozitívan tekint az EB által hamarosan elindított vizsgálatra, és reméli, hogy a testület ezúttal kiáll a magyar emberek, családok jogaiért is – fűzte hozzá az államtitkár.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ennek a koránynak ugyan esze ágában sincs a nyugdijakat emelni éves szinten jogszerűen, a családi pótlék is változatlan ember emlékezet óta, de azért a más fa@ával veretnék a csalánt. Ez a Novák K számtalan iskolai végzettséggel rendelkezik (állítólag, olvastam valahol), de ezért kár volt annyit tanulnia, hogy csak arra használja, hogy orbán hátsójából lóg ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
te vegtelenul buta 3.14csa! Az, hogy ti bemoszeroltok valakit, es vizsgalat indul ellenuk, az egyaltalan nem jelenti azt, hogy TALALNANAK is hibat - az, hogy elindult egy vizsgalat, csak a torvenyes utat jelenti - de semmi tobbet!

Es azzal, hogy ti ossze-vissza csaltok, hazudtok, ezt nem fogja kisebbiteni, hogyha masokat is megprobaltok olyasmivel vadolni, amit ti naprol napra gyakoroltok... Nagyon pitik vagytok a gazdaallatoddal egyutt...
kokopelli
@tulipan: Tegnap már megnéztem!Már régen kérdeztem magamban,hogy mi van a
nagy beteggondozással Pannoniában?Elég rossz reklám a hazának,már maga a ME
ápolása ?! Sokan kérdezhetik a határon túl azt is,hogy nem kínos egy ilyen főnök?
(amit ketten tudnak,azt már mindenki tudja!) ;-)
kereső
@karma1: nem is értem-hogy Novák Katalin mint ifjúság-és családpolitikáért "felelős"? államtitkár miért nem a magyar csp.-t teszi szóvá a családok érdekében. És,ha már akkor a minimálnyugdij összegét is, hiszen annak összegétől rengeteg családokat!!!érintő ellátás függ.
tulipan
@kereső: Há' nanáá, majd kapna is jókorűkat a pofájára, ez a kiskati,hisz AZT a rabló narancsosknak kell fizetni! :)
tulipan
@kokopelli: Ha nem lenne ilyen rettenet, még kacagtató lenne...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.