Az állami vasúttársaság szerint sokan visszaéltek a 100 km alatti útra vett, de le nem kezelt jegyekkel, ezért a december 9-ei menetrendváltáskor ezek érvényessége 4 órára csökken a korábbi adott napra szóló érvényesség helyett.

A december 9-ei menetrendváltással több ponton is módosul a MÁV üzeltszabályzata – olvasható a hvg.hu cikkében.

Bekeményít a MÁV, 4 óráig lesznek érvényesek a 100 kilométer alatti menetjegyek

Fotó: pixabay.com CCO

A legfontosabb ezek közül , hogy "a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek érvénytartama 4 órára módosult. A módosítást az tette szükségessé, hogy 100 kilométernél rövidebb távolságra, egy útra szóló, nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségével való visszaélések – különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár vonalon nyáron, illetve a Budapest–Vác–Szob vonalon egész évben – egyre aggasztóbb méreteket öltenek. Az elővárosban fokozottan jelentkező utasszám-növekedés – és így a jegyvizsgálók munkaterheinek növekedése – miatt a munkatársak minden igyekezetük ellenére sem tudnak mindig minden jegyet kezelni, és az utóbbi időben egyre több utas fedezte fel a nem kezelt jegyek visszatérítésének lehetőségét” a MÁV közleménye szerint.

Az állami vasúttársaság tapasztalatai szerint "a vásárlások túlnyomó többségét – különösen a 100 kilométer alatti távokon – azonnali utazás követi és az elővételben vásárló utasok többségének sem okoz gondot az utazási időszak pontosabb megjelölése, ezért a vasúttársaság bízik benne, hogy az elővétel új feltétele – az utasnak ismernie kell az utazás időpontját vagy az igénybe venni kívánt vonatot, hogy menetjegye az utazása teljes tartama alatt érvényes legyen – nem fog komolyabb fennakadást okozni a jegyvásárlásnál.

További fontos változás, hogy az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését (kivéve, ha az utazás forgalmi akadály miatt hiúsul meg). A december 8-ig elővételben megváltott jegyek a régi szabályok szerinti (hosszabb) érvénytartammal használhatók fel, de visszaváltásuknál december 9-i országos menetrendváltástól már az új szabályok lesznek az érvényesek."

Arra az eshetőségre is felkészültek a MÁV-nál, ha valakinek a regionális vonalakon esetleg 4 óránál hosszabb lenne az útja 100 km-en belül. 

Mint közleményükben írják, utasbarát módon, rugalmasan fogják kezelni "a 100 kilométer alatti, 4 órásnál hosszabbra nyúló – elsősorban regionális vasútvonalakat érintő – utazások ügyét: a már megkezdett vonatút a célállomásra közvetlenül közlekedő járaton az érvénytartam lejártát követően is befejezhető lesz, tehát az átszállást is magában foglaló utazásnál elegendő lesz az érvénytartam 3. órájának 59. percében megkezdeni az utazást az utolsó (már a célállomásra tartó) vonattal."

A további módosításokról, megvett jegyek cseréjéről és egyebekről ezen a linken lehet többet olvasni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Benedista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
ila51
kérdés hogy addig megteszi - e a 100 kilométert ...:D ...vagy lerugdosnak ?
herczeg0210
Négy óra után mehetsz kézihajtánnyal a vonat után. EGYÉBKÉNT A MÁV NEM ISMERI AZ ÓRÁT, A MENETRENDET, A MEGÁLLÁS HELYÉT. Egyébként meg szarik Rád!
wpym
@herczeg0210: Igy igaz, ezert nem kell vasuttal utazni. Ennyire egyszeru... lol
wpym
@namihami: Igy van, vehetsz masik jegyet. Arrol nem a vasut tehet, hogy a mj ervenytartama alatt nem tudtal elutazni. Eleve nem kotelezo vasutat valasztani, rengeteg utazasi lehetoseg van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.