A Magyar Bankszövetség elnöke szerint a mostani növekedési ciklus a magyar gazdaságtörténetbe óriási sikertörténetként fog bevonulni, és Magyarország egy következő válságot sokkal kisebb problémákkal fog átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben.

Patai Mihály a Növekedés.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában azt mondta, hogy

azért különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak

Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív – közölte rámutatva arra, hogy "ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben".

Szerinte ebből az következik, hogy a következő leszálló ágba a magyar gazdaság úgy fog belekerülni, hogy nincsenek egyensúlyi problémái. Vagyis "a következő válságot sokkal kisebb problémákkal fogjuk átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben" – mondta Patai Mihály.

A Bankszövetség elnöke szerint gazdasági visszaesés nélkül tudja Magyarország a következő ciklust végigmanőverezni, egy nagyon alacsony növekedéssel, de visszaesés nélkül.

Korábban minden válságba úgy mentünk bele, hogy fizetési mérleg és államháztartási deficitproblémákkal küszködött az ország, a külkereskedelmi mérlegünk pedig tradicionálisan deficites volt

- mutatott rá.

Hangsúlyozta:

Most teljesen más a helyzet, és ez Trianon óta nem fordult elő. Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság.

Patai Mihály elmondta azt is, hogy idén 4,5, jövőre 3 százalék feletti növekedést várnak, utána, 2020-ban pedig valamivel 3 százalék alattit.

A lakáshitelek növekedéséről szólva arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank tanulva a devizahitelezésből és a válságból, leszabályozta a folyamatokat és számos esetben "megkötötte" a bankok és az ügyfelek kezét. Emellett igyekszik a fix kamatozás irányába tolni a piacot. Van még számos olyan szabályozás, amit a közvélemény nem lát, amely az eszköz-forrás gazdálkodást befolyásolja a bankokban. Nagyon körültekintően szabályozott a következő 10-30 évre a lakossági hitelnyújtás – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy a magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon, Patai Mihály aggasztónak nevezte, hogy az állomány az elmúlt öt évben megduplázódott, 2400 milliárd forintról 5000 milliárd forintra emelkedett. Ezt a pénzügyi tranzakciós illetéknek köszönhetjük – tette hozzá.

Patai Mihály közölte, jövő júliustól bevezetik az azonnali fizetési rendszert, az "instant paymentet". Ezzel a világszínvonalú technológiával – Európában csak öt országban van ilyen és ott sem teljeskörűen nyújtják a bankok – mindenkinek az utalása öt másodpercen belül teljesül, bármikor is utal – magyarázta hozzátéve: ha ez bekövetkezik, akkor a tranzakciós illetéket is újra lehet gondolni, és az viszont az egész készpénzállományra is hatást gyakorol majd.

Forrás: MTI

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Én emlékszem jobb időkre is. Csak már rég volt. Elmúlt közben nyolc év.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Grafix69: Az érje be azzal ami ott kap. Nem olyan bonyolult. Nem a lehetőség korlátozott hanem a tenni akarás. Ezek semmit nem tesznek magukért megérdemlik a sorsukat.
creativehun
Nem mondjátok komolyan,hogy képesek vagytok leállni egy Shikari félével vitázni??? Agyhalottal vitázni..lényegében hullagyalázás...
Eladott Ország
@gulyasgyula: Érdemes megfigyelni a magyar adatok dinamikáját. Mármint azt, hogy dinamikusan lezuhant és dinamikusan úgy is maradt, a béka segge alatt pár lépéssel. Románia – miközben igen mélyről indult – jó ütemben végez a magyarral ellentétes mozgást. Nem kizárt, hogy azóta már sikerrel megelőzték üvöltve fejlődő kicsiny hazánkat.
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/20...
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...A Román rokonaim nem így látják , érzik ...Biztos nem értenek a dinamikához ezért költöznek még mindig elég sokan Magyarországra ..
volvós
Patai elvtárs !!! " Szopok, nyalok, gombot varrok ! ( By Hofi ) Igaz ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. May 27., 06:31
Pataky Attila: a táltos dobommal űztem el a felhőket
Itthon - 2019. May 27., 05:35
Most az a baj, hogy sok az eső