Gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket hívott vissza a NÉBIH.

Gluténmentes zabpehely, illetve zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a termékekben a – nagy mennyiségben émelygést, hányást, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést is okozó – DON mikotoxin mértéke meghaladta az uniós határértéke – közölte a Nébih a honlapján.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég, innen egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók (Hunorganic Kft. és a Flair Mojito Kft.) az ellenőrzés után felfüggesztették a kifogásolt termékek felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonására és visszahívására.

A Hunorganic Kft. a https://hunorganic.com/ oldalon Termékvisszahívás – zabpehely, zabkása részben tette közzé a részleteket, a Flair Mojito Kft. pedig a http://www.szafi-products.com/ honlapon ismerteti a forgalomból kivont termékeket.

A termékeket kicserélik vagy visszatérítik az árát – ismertette a Hunorganic Kft. a honlapján. A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy a többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak – írták.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.