Az ügyészség politikamentesen, objektíven, a jogszabályoknak megfelelően végzi munkáját – jelentette ki képviselői kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt.

A Legfőbb Ügyészség elmúlt évről szóló beszámolója kapcsán elmondta: a szervezet tavaly is törvényesen és eredményesen dolgozott.

Polt Péter: az ügyészség politikamentesen végzi munkáját

Polt Péter legfőbb ügyész azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 26-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Kérdésre válaszolva Polt Péter kifejtette: tavaly is folytatódott a rendkívül szoros együttműködés, amely korábban is jellemezte a magyar ügyészség és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) kapcsolatát. Az OLAF hat ajánlást tett, kérve a nyomozás megindítását, amit két esetben elrendeltek. Háromban a már folyamatban lévő nyomozás iratanyagához csatolták az OLAF ajánlását, a hatodik ügyben pedig – amelyben korábban már volt nyomozás, de megszüntették – újra elrendelték a nyomozást.

A legfőbb ügyész kiemelte: nem szokták "megvárni" az OLAF jelzését; ha megvannak a szükséges adatok, akkor az ügyészség elrendeli a nyomozást. Polt Péter hozzátette: tavaly személyesen is találkozott az OLAF főigazgatójával, Giovanni Kesslerrel, aki rendkívül elégedett volt a magyar ügyészség és az OLAF együttműködésével.

Polt Péter elmondta: bár a bűncselekmények száma összességében csökkent, a korrupciós bűncselekmények esetében kismértékű növekedés volt megfigyelhető tavaly, a 2016-os 984-ről 1123-ra nőtt a számuk, ezen belül több hivatali vesztegetést derítenek fel, a gazdasági vesztegetések száma viszont csökken. Hozzátette: korrupciós bűncselekményeknél a vádemelések aránya 58,1 százalék és emelkedő tendenciát mutat.

Kiemelte: a regisztrált bűncselekmények száma hat éve folyamatosan csökken, a 2016-os 290-ről tavaly 226 ezerre esett vissza. A biztonságérzet szempontjából fontos rablások száma jelentősen csökkent, 1141-ről 853-ra, a közlekedési bűncselekmények száma azonban évek óta emelkedik. Szintén nőtt a kábítószerrel visszaélések száma, a költségvetési csalásoké azonban az általános tendenciának megfelelően, 1880-ra csökkent.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta: az ügyészség iránti bizalmat mutatja, hogy a lakosság a nyomozóhatóságok mellett, helyett az ügyészségen tesz feljelentést; tavaly 20 ezer, az ügyészségen tett feljelentést bíráltak el és több mint 8 ezer ügyben el is rendelték a nyomozást.

A váderedményesség 2013 óta folyamatosan emelkedik, tavaly 97,8 százalék volt, az utóbbi tíz év legmagasabb értéke.

A legfőbb ügyész Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére elmondta, Hernádi Zsolt Mol-vezér letartóztatási parancsát a magyar bíróság szeptemberben megvizsgálta és törvényes indokok alapján elutasította.

Staudt Gábor (Jobbik) az Európai Ügyészséghez csatlakozásról kérdezte Polt Pétert, aki elmondta, az nem az ügyészség, hanem a kormány hatásköre.

Arató Gergely (DK) szerint számos ügy bizonyítja, "az ügyészség politikai függetlensége nem látszik bizonyítottnak". A politikus kérdésére a legfőbb ügyész elmondta: Elios-ügyben nem az OLAF hatására indult a nyomozás, már korábban is nyomoztak az ügyben, és annak megszüntetése után, az OLAF jelzésére újraindították a nyomozást.

Szabó Tímea (Párbeszéd) és Arató Gergely is sérelmezte, hogy a bizottság időkeretben tárgyalta a beszámolót, a frakcióknak 8-8, a független képviselőnek, illetve az LMP és a Párbeszéd frakcióvezetőjének 4-4 percet biztosítva a kérdések és vélemények megfogalmazására. A Párbeszéd frakcióvezetője egyébként annak az ügynek a részleteiről érdeklődött, amelyben a Honvédelmi Minisztérium a gyanú szerint néhány millió forintért ért adott el százmillió forint értékű fegyvereket.

Varga László (MSZP) a Voldemort-üggyel kapcsolatban kérdezte a legfőbb ügyészt, de Polt Péter közölte, az ügyészség 2017-ben vádat emelt, és az ügy jelenleg bírósági szakban van.

Demeter Márta (LMP) a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban tett észrevételt, kifogásolva, hogy az ügyészség nem indított eljárást.

A bizottság kormánypárti többsége 7 igen szavazattal, az ellenzéki képviselők nem szavazatával a beszámoló elfogadását javasolta.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Aki elolvassa a cikket, már a címtől is, meg a politika mentességtől is röhögőgörcsöt kap, szóval vidám karácsonya lesz, mert addig sem tudja abbahagyni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ja de főleg tisztesség és korrektség mentesen! =))
nezelodo
Aki elolvassa a cikket, már a címtől is, meg a politika mentességtől is röhögőgörcsöt kap, szóval vidám karácsonya lesz, mert addig sem tudja abbahagyni...
Nessy
Jól megépítették őseink a parlamentet! Ennyi valótlan állítástól sem szakadt le a mennyezet. Hát még amik az űlésteremben elhangzanak, meg a bizottsági üléseken immáron sok évtizede!
tudode
Valójában I-GAZSÁGA van. amit előadnak a KEGYELTJEI az nem politika, aszmás. egy olyan ÁLLAM SAJÁTSÁGA, amely nincs "is"!
.
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag
.
Játszadoztak volna azzal, az egész galeri, AMI EGYIDŐS VELÜK!
.
Oszt a bumeráng visszavág - az országnak
.
index.hu/video/2008/03/30/orban_nevetve_nincs_is_kormany/
.
Hahahahahahaha! Meddig!
.

.
bencemacska
@Nessy: Nekem is mindig ez jut eszembe az ilyen mondások hallatán!
advocat
Végül is az el nem rendelt nyomozások nem ügyek!
Sámannus
Nehéz is a bűnpártolást politikamentesnek tekinteni, mert az ugye már a bűnözés fogalmát meríti ki.
Jozefina
Ugyanazt mondja minden kérdésre!!! Hazug, korrupt, bűnsegéd...!!!???
justhpeter
Szerencsétlen Polt Pot rekordot állított fel. Közismert, hogy gazdaállata, Orbán a Nemzet Szégyene minden percben hazudik, de Polt Pot mos kettőt rávert a másodperc-mutatóra, amikor azt állította "az ügyészség politikamentesen, objektíven, a jogszabályoknak megfelelően végzi munkáját". Ez akkora hazugság, hogy Kövér házmester pulpitusán biztosan megszólalt a csengő, amikor ezt kimondta. És megállta röhögés nélkül.
Ha Orbanisztánban véletlenül találnának olyan elvetemülten bolondot, aki hisz Polt Potnak, akkor azt a szerencsétlen azon nyomban Főügyész.helyettesnek kell kinevezni. Ő biztosan megszolgálná.
csipetke
Azért irigylem poltot,hogy ekkora önuralma van,és meg bírta állni röhögés nélkül ezt az orbitális nagy hazugságot kijelenteni. orbán csicskája...
namihami
Vajon milyen szintű munkát végeznének, ha még politikát is kevernének bele?
Pintér--Polt csak így szimplán és főleg politikamentesen. Biztos úgy van, ha ők mondják.
Desischado
Ennek a tolvaj gazembernek akkora bőr van a képén, hogy a Nasa sírva könyörögne a receptért, a krokodilusokkal együtt!
kereső
Ez,igy kora reggel, bearanyozza az ember napját. Tudom,hogy ugyanúgy fog felkelni ma is aNap,hazudnak,tegnap,ma,holnap-mindig amikor kinyitják a szájukat.
kereső
Ha ,valamikor is lesz még jogállam Magyarországon, akkor Polt Péter-nek a főhely jár a vádlottak padján, mert nélküle ez az egész orbanizmus-"orbán magánállama" nem jöhetett volna létre.
mackoka46
Csak a tisztesség és az ész hibádzik az ügyészségnél.
papa.49
Teljesen politika mentes a szÜgyészség hát persze, ha fityüszes az elkövető ,,NINCS MIT VIZSGÁLNI,, ha nem évekig előzetesben tartják azt aki nem hajlandó ,,mószerarankát,,játszani !!!
Polpot az egyik első oszlop a tied kell, hogy legyen !!!
Peller Anikó
@nezelodo: Hahhhahhahhhahhhhaaaa, bruhahahaa
bencemacska
@mackoka46: Én amondó vagyok, hogy nagyon sok ész kell ahhoz, hogy valaki egy egész országgal - önként és dalolva - el tudja fogadtatni, sőt újra választatni ezt a vezetést.
A gazemberséghez több ész kell, mint a becsületes munkához!
bencemacska
Szerintem nem politika mentesen, hanem ETIKA mentesen!
Micike
"Polt Péter: az ügyészség politikamentesen végzi munkáját"
www.youtube.com/watch?v=l_ryuYuH-08
DR Eric CARTMEN
Bakker - megfájdúlt a hasam a röhögéstől !!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.