Ezt tervezi az MSZP és a Párbeszéd.

Az MSZP-Párbeszéd népszavazást is kész kezdeményezni, hogy megakadályozza a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztással kapcsolatos módosítását.

Az ellenzéki pártok szerint a törvénymódosítás a hatnapos munkahét, a kommunista szombatok bevezetését jelenti.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, a kormány titkos paktumot köthetett a "rabszolgatörvény" miatt a multinacionális cégekkel.

A munkaerőhiányt úgy akarják orvosolni, hogy a magyar munkásokat még több munkára kényszerítik

- hangoztatta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány állításával szemben a túlmunka vállalása nem lesz önkéntes, hiszen a már most is kiszolgáltatott dolgozóknak nem lesz majd választásuk, követniük kell a munkaadó érdekét.

Rögzítette: az MSZP küzdeni fog azért, hogy ne a multicégek, hanem a magyar munkások írják a munka törvénykönyvét.

Tóth Bertalan azt mondta, minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy ellenállásra buzdítsák a munkavállalókat, támogatják és részt vesznek a szombati szakszervezeti demonstráción is.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat házszabálysértő parlamenti vitája újabb bizonyítéka annak, a Fidesz hogyan építi le a jogállamot.

Ha elfogadják a törvényt, először Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak eljárási szabálytalanságok miatt – jelezte. Közölte, ha az államfő aláírja a törvényt, az alkotmánybírósági beadványt készítenek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, Orbán Viktor nem tud leállni a magyar emberek kizsigerelésével, a törvényjavaslat gyakorlatilag a hatnapos munkahét bevezetését jelenti.

Bevezetik úgy a kommunista szombatot, hogy azért még fizetni sem akarnak

- hangoztatta.

Szerinte azért van szükség a törvénymódosításra, mert a Fidesz kormányzása miatt magyar fiatalok százezrei menekültek külföldre és munkaerőhiány alakult ki. Erre Orbán Viktornak és kormányának nincs válasza, az itthonmaradottakat akarja még jobban megnyomorítani – hangoztatta.

Szabó Tímea közölte, Orbán Viktor a tárgyalásból nem ért, csak az erőből, ezért mennek ki az utcára a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel és a magyar dolgozók millióval. Ha szükséges, népszavazást kezdeményeznek a "rabszolgatörvényről" – mondta.

Követelik az Országgyűlés elnökétől, hogy újra tűzze napirendre a vitát – közölte.

Forrás: MTI

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay cco

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
orbán és kövér leszar mindenkit. (Na meg áder is) Itt már a kemény diktatúra körvonalazódik!!??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Teljesen reménytelen! A politikától független, törvényeket tiszteletben tartó bizottság lojális tagjai, miután őket nem érinti, kapásból elutasítják!
Jozefina
orbán és kövér leszar mindenkit. (Na meg áder is) Itt már a kemény diktatúra körvonalazódik!!??
emerencia
A szakszervezetek lefeküdtek a Fide§§nek mikor napirendre került a cselédtörvény úgyhogy nagyon könnyen sikerült törvényerőre emelni. Az ellenzéki politikusok is csak erőtlenül tiltakoztak. Mi, érintettek pedig keserves félelmek közepette húztuk az igát tovább mintha mi sem történt volna. Nem számíthattunk senkire, semmire. Mióta napirendre került a kormány egyéb disznóságairól figyelemelterelő újabb rabszolgatörvény, mintha icipicit bátrabb lenne a tiltakozás de félő, hogy ezt is ugyanúgy be fogják vezetni. Lesz talán egy kis tüntetés vagy sztrájk aztán megy tovább az emberek kizsákmányolása szokás szerint, gátlástalanul...Így megy ez orbániában. Vajon meddig még?
szalai999
----Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Zeta
Bíznak benne, hogy sokan fogják aláírni, megismételhetik a Momentum sikerét?
Az aláírások hatására visszavonják a Kósa féle beadványt?
Vigyáznak majd arra, hogy a Választási Bizottság mindent elutasítson!
Inkább egy ütős tüntetésben legyenek érdekeltek! Ami nem néhány halványhangú előadóból, bulizó tüntetőkről szól! Érezzék , ne csak a kormány , hanem a melósok is , hogy történik valami.
nezelodo
Nem lesz itt népszavazás, majd odaküldik a választási irodába a Nemzethy Magánasszonyokat Herceghalomból, meg Tordasról a Nemzethy Kopaszok kíséretében, aztán törvényesen megakadályozzák a dakoták a népszavazási kezdeményezés benyújtását.
Nem veszi tudomásul az ellenzék, hogy van mit pótolni a tanulmányaikból, mert ők nem a maffiatanszakon végeztek az egyetemen...
Ludmilla
@Mirabilis: aktív tüntetés,komoly fenyegetéssel
Ludmilla
a pedagógus életpálya bevezetésekor a tanerők számára már bevezették a 3 havi elszámolást,24-28 heti tanórával,/természetesen ez a gyerekek között töltött idő,+felkészülés,javítás stb./A helyettesítést ,túlórát nem számolták el,mert valahogy mindig kijött a kevesebb mint 30 óra heti órakeret.Így lesz ez a rabszolgatörvénnyel is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.