Az intézet vezetője be is vallotta, hogy a magyar miniszterelnökre tett megjegyzés miatt lett az utolsó pillanatban letiltva a darab.

Az Index cikke szerint egy nappal a bemutató előtt tiltatta le spiró György Csirkefej című darabjának felolvasószínházi bemutatóját a Párizsi Magyar Intézet, miután a rendező egy barátainak küldött emailben Orbán Viktor rendszerét szidta. 

Két nappal a bemutató előtt küldtem egy utolsó meghívót franciául az ismerőseimnek, ebben írtam olyanokat, amik miatt letiltották az előadást

- mondta el a lapnak a rendező Gerzsenyi Bea. Gerzsenyi az emailben többek közt arról írt, hogy a totalitárius gondolkodás újra felütötte a fejét egy szabadnak gondolt helyen, az országban félelmet és gyűlöletet táplálnak az emberekbe. 

Bemutató előtt tiltott le egy előadást a Párizsi Magyar Intézet, mert a rendező Orbánt szidta

Fotó: Stekovics Gáspár (a kép a Párizsi Magyar Intézet honlapjáról származik)

Az emailben arról is írt a barátainak Gerzsenyi, hogy a korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van. Spiró kapcsán megemlítette, hogy a Csirkefej a nyolcvanas években íródott a kommunista rezsim bukása előtt, de manapság újra aktuális, mivel "rávilágít a mai Magyarország szomorúságára, sötétségére, abszurditására".

A butaság államvallássá alakult

- írta a levélben.

Gerzsenyi a levelet kedd éjjel küldte szét francia és magyar barátainak, egyikük küldhette tovább a külügynek. Szerdán főpróbájuk volt, utána hívta a Párizsi Magyar Intézet vezetője, Havasi János főigazgató, hogy az email miatt nagyon gondolkodik az előadás letiltásán. Két óra múlva egy emailben közölte, hogy letiltja az előadást, "az okokat ismered" – írta hozzá. 

Gerzsenyi úgy tudja, páran ennek ellenére csütörtökön elmennek az intézet elé szolidaritásból. Az intézet honlapján annyi szerepel, hogy az ingyenes előadás elmarad.

Az Index megkeresésére Havasi János egy közleményben reagált, amiben elismerte, hogy az email miatt tiltotta le az előadást. 

A Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét. A színdarab a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező minden szakmai kívánságát teljesítettük, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottunk számára.

Egy nappal Spiró művének bemutatója előtt tudomásomra hozták, hogy az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea olyan provokatív meghívólevelet küldött szét az esemény kapcsán, mely Magyarországra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas.

Ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel.

Inkorrekt lépésével Gerzsenyi Bea olyan helyzetbe manőverezte intézetünket, magát és társulatát, amelyben nem dönthettem másként, mint hogy megszakítottam az együttműködést a rendezővel és a bemutatót töröltem az intézet programjából

- írta a közleményben Havasi.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
az önkényuralmi tobzódás erősödik! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
Akik nem latnak el az orrukig, azok ilyen dontest fognak hozni...
Szoval a franciak olvasataban jelenleg Magyarorszagon minden nagyon szep, minden nagyon jo, mindennel meg kellene lennunik elegedve, mert ugyebar csak nehany rebellis alak allitja, hogy nagy a baj, de azok csak a szart kavarjak...
Gratula a havasinak - jaj, csak nem a bercike testverkeje buzgolkodik Franciahonban? Mert a bercike meg a sajat testet sem kimeli, ha a galad riporterektol kell megvedeni a fo"nit...
Szoval mar a vigyazo szemunket sem kell Parizsra vetnunk, mert lassan ott is a szar kerul lekvarkent a polcra...
namihami
Hiszen szólásszabadság van, nem???
Szabad szólnod, ha a Vezért dicséred.
RonaGyuri
@karma1: Mindeközben

a cím okkal utal az index.hu egyik obligát rovatának címére

Nem csak jelentése okán, de azért is mert az egyik hír egyértelműen a portálhoz köthető, sőt kötendő.
Miközben a derék média arról cikkez, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének küldött válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke eljuttatta az MTI-nek.”, amiben rendesen kioktatta Lauder urat (aki levélben nehezményezet kancsi-mancsi alpjának antiszemita címlapját). Kijelentette, hogy „Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében”, majd kifejtette, hogy „Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem. Az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni. Ezt a levelet is csak a személyes ismeretségünk és az Ön iránt érzett tisztelet indokolta”!
Mindeközben – ahogy arról az index.hu beszámolt – „egy nappal a bemutató előtt tiltatta le Spiró György Csirkefej című darabjának felolvasószínházi bemutatóját a Párizsi Magyar Intézet, miután a rendező egy barátainak küldött emailben Orbán Viktor rendszerét szidta. ”!
S nem, az intézet vezetője Havasi János (a derék Bercinek feltehetőleg rokona, mert sok a közös pont az életükben) nem laca-facázott keményen kiállt és beleállt a dologba: dacosan közölte, hogy ő bizony ezen magán-levél alapján intézkedett! =))
Hic & nunc nem értékelem azt a kérdést: hogyan szerzett erről tudomást! =))
solidedge
Orbán mondá legyen világosság. És lőn sötétség.
Borsodi
@karma1: Hidd el sok Francia utálja Orbánt és csodálkoznak,hogy mi türjük ,mért nem zavarjuk el!
simmering73
A "butaság államvallásá lett" - telitalálat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.