Magyarországnak kreatív, új technológiákra, új menedzsmentre, új piacokra és új szövetségekre épülő, nagyon gyorsan fejlődő, versenyképes gazdaságot kell építenie – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tartott csütörtöki előadásában.

Matolcsy György, aki a Magyar Közgazdasági Társaság hajdú-bihari szervezetének meghívására érkezett az egyetemre, egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: egy újabb válság esetén sok ország áll majd egyvonalban a "startnál", Magyarországnak pedig az a célja, hogy erre a helyzetre megfelelően felkészülve rögtön előzni tudjon.

Matolcsy szerint Magyarországnak versenyképes gazdaságot kell építenie

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a 16+1 Jegybankelnöki Találkozón, a Magyar Nemzeti Bank első alkalommal megrendezett tanácskozásán a Bölcs Várban, az egykori budai Óvárosháza felújított épületében a budai Várban 2018. november 9-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A jegybankelnök rámutatott: a 2010 óta képviselt gazdaságpolitika következő fontos feladata, hogy elősegítse a szükséges versenyképességi fordulatot. "Közösen kell megfogalmaznunk, hogy 2030-ra milyen legyen egy igazán versenyképes magyar gazdaság" – mondta.

Matolcsy György előadásában kifejtette: Magyarország sikeresen kezelte a legutóbbi pénzügyi, gazdasági válságot, ehhez a megszorító politikát kizáró strukturális reformokat kellett bevezetni. A magyar gazdaságpolitika a gazdasági egyensúly és a növekedés egyidejű biztosításával, egyebek között a foglalkoztatás bővítésével, a devizakárosultak mentőcsomagjával, az államadósság csökkentésével és adóreformmal "válaszolt" a válságra. Megjegyezte, hogy az Európai Unió dél-európai tagállamai ugyanakkor éppen ellenkező utat választottak, megszorításokkal próbáltak kilábalni a válságból, de ennek a politikának az lett a következménye, hogy gazdasági teljesítményük húsz százalékkal visszaesett.

A jegybankelnök beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban az adóelkerülés a felére csökkent Magyarországon. A reformok sikeresek voltak – szögezte le. Hozzáfűzte: a foglalkoztatás nagymértékben emelkedett Magyarországon 2010 és 2017 között, és ez a foglalkoztatási fordulat teremtette meg a növekedés alapját.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
milyen strukturális reform? Simicska, Mészáros, Andy Vajna, Garancsi?
colibri
Ilyen kijelentést a magyar emberek nagy többsége tudna tenni, nem kell hozzá Matolcsi bankelnöknek lenni. Ezek azt hiszik, hogy valakik, pedig...
magyarbakancs
"Matolcsy szerint Magyarországnak versenyképes gazdaságot kell építenie"
Eddig mit életuntunk?
Minden napi siker propaganda nem ezt sulykolja?.
Hari
Ezt már évtizedek óta halljuk. A valóságban csendben szakadunk le és válunk gazdasági gyarmattá. Hol van már a 'megteremtjük az erős magyar gazdaság"víziója, annál inkább erősödik a multikhoz dörzsölődés gyakorlata. A magyar ipar szerencsés esetben kiszolgáló szerepre számíthat.
kokopelli
...versenyképeset? Nyerhetsz pirospöttyős,ha a versenytársaidat jól (alacsony szinten)
választod ki! A vakok között az 1/2 ...az úr!... (nem akartam személyeskedni,bocs)
Sonikella
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.