A budapesti elektronikus jegyrendszer aktuális helyzetéről is tárgyalhatnak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon pénteken közzétett – előterjesztésben tájékoztatják a képviselőket a kialakult helyzetről, és a javaslat elfogadásával a testület kimondhatja: továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projekt megvalósítását.

A testület felkérheti Tarlós István főpolgármestert, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója útján az érintettek – ezen belül az érintett kormányzati szervek – bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról és az ehhez szükséges egyeztetések lefolytatásáról. Továbbá a projekt befejezési határidejét 2020. december 31-re módosíthatja a testület.

A projekt aktuális helyzetről szóló tájékoztató szövegben az olvasható:

másfél éve műszaki és jogszabályi változások miatt szükségessé vált a szállítói szerződés módosítása, valamint a projekt megvalósításának átütemezése a kölcsönszerződés módosítása is.

Mint írták, az elmúlt másfél évben folyamatos napi szintű egyeztetések eredményeképp elkészült a követelményeket leíró dokumentum, valamint a felek konszenzusra jutottak a szállítói szerződés módosításának szövegezésében. A szerződés mellékletét képező változtatási ajánlatok tekintetében a felek a 23 ajánlatból 18 esetében konszenzusra jutottak.

A BKK és a Scheidt&Bachmann német cég között a legnagyobb ellentmondás az állomástelepítési, járműszerelési és üzemeltetési költségeket érintő változtatási ajánlatokat illetően volt, mivel a szállító nem tudott érdemben műszaki, jogi, pénzügyi alátámasztást nyújtani ezen ajánlatok tekintetében.

Továbbá a szállító a megnövekedett üzleti kockázataira való hivatkozással is többletár igényt kívánt érvényesíteni, valamint az elmúlt három év – 2016-2018 – során elvégzett, az újratervezéssel kapcsolatos többletköltségeinek megtérítésére is igényt jelentett be – olvasható.

Közölték, mivel a megfelelő alátámasztások hiányoztak és azokat a szállító nem pótolta, a BKK számára egyik igény sem volt elfogadható.

A tárgyalások folytatásának, valamint a szerződés fenntartásának objektív akadályát képezte és jelentős kockázatot jelentett azonban a bankgaranciával kapcsolatos szállítói magatartás.

A projekt kezdetekor átadott előleggarancia és teljesítési garancia – bankgarancia – időközben lejárt. A bankgarancia hiánya a szállító szerződésszegését eredményezte.

A BKK a lejáró bankgaranciák haladéktalan megújítására szólította fel a szállítót.

Azonban november közepére úgy ítélték meg, hogy a további kockázatok elkerülése, valamint a projekt folytatása érdekében a felmondás késedelem nélküli érvényesítése elengedhetetlenné vált, ezért az igazgatóság elé terjesztették a szállítói szerződés azonnali hatályú felmondását tartalmazó javaslatát.

A BKK igazgatósága november 21-én szerződésszegés miatt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előzetes hozzájárulásának birtokában, egyhangúlag döntött a szerződés azonnali hatályú felmondásról.

Ezzel egyidejűleg a BKK felszólította a szállítót a kifizetett, de el nem számolt előlegek – 4 millió 96 ezer 513 euró – és a meghiúsulási kötbér – tervezés és fejlesztés vonatkozásában 4 milliárd 589 ezer 699 euró, valamint az üzemeltetés vonatkozásában 1 milliárd 467 millió 685 ezer forint – azonnali teljesítésére.

A BKK tájékoztatása szerint a projekt során eddig megvalósult elemeket a jövőben felhasználják, így "a projekt során felhasznált források a projekt megvalósítása céljára hasznosulnak" – áll az előterjesztésben, amely szerint folyamatban a van a szerződés lezárásával kapcsolatos elszámolási kérdések rendezésének előkészítése is.

A BKK megkezdte a projekt koncepcionális újrastrukturálását. A projekt folytatása új szállítóval, valamint a jelenlegi követelményekhez és igényekhez igazított műszaki tartalommal történik – írták.

Közölték, "reális idősíkú megvalósítható megoldási alternatívát" jelent a projektnek az országos elektronikus jegy- és bérletrendszerhez történő kapcsolódása. Egy olyan, a kormányzati informatikai rendszerekkel integrált elektronikus jegyértékesítési rendszer alakítható ki, amely biztosítja a fővárosi és elővárosi jegyrendszerek integrálását, valamint az online, mobil és egy egyéb korszerű értékesítési technológiákkal történő összekapcsolást.

Az újratervezést követően – az eredeti elektronikus jegyrendszerrel összefüggő célokkal összhangban – a rendszer lehetővé fogja tenni: az országos elektronikus jegyrendszerrel történő átjárhatóságot, a fővárosi jegyek és bérletek elektronikus úton történő megvásárlását, és az így megvásárolt jegyek és bérletek papírmentes módon – elektronikus személyazonosító igazolvány, vagy elektronikus közlekedési kártya igénybevételével, illetve online mobil eszközzel – történő használatát. Továbbá a felszíni közlekedési eszközök, a HÉV és a MillFav esetében az utazások számának pontos, járathoz között elektronikus alapú mérését (a járműre történő felszálláskor), a metrók esetében a teljes zártkapus rendszer bevezetését, valamennyi jegy- és bérlettermék elektronikus ellenőrzését.

Emellett a BKK megkezdte a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer útján történő értékesítés lehetőségének előkészítését – olvasható az előterjesztésben.

Az előterjesztéshez mellékelt, a projekttel kapcsolatos eddigi teljesítésekre és annak pénzügyi kereteire vonatkozó összefoglaló szerint a 35 milliárd 569 millió forintos szerződött összegből eddig 8 milliárd 787 millió 686 ezer forintot fizettek ki. A függőben lévő kifizetés összege 99 millió 266 ezer forint, így a fennmaradó összeg 26 milliárd 682 millió 71 ezer forint.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mit nekünk elektronikus jegyrendszerre elgórt irdatlan milliárdok? Jóvanazúgyahogyvan. Kifizetjük ezt is, kirúgnak pár balekot és kezdődik elölről az egész. Mert amihez hozzányúlnak, az mind szarrá válik.Tarlós azt mondta a klímáról, hogy "jó,hogy nem büfékocsi kellene az utazóknak a metróba?" Az a baj ezzel a kiaszott tolvaj fideszmaffia rendszerrel, hogy senki a fidesz köreiből nem vonható felelősségre. Az adófizetők meg majd kipengetik a kárt. Hát a jó qrva anyjukat! a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2F24.p3k.hu%2Fapp%2Fuploads%2F2014%2F02%2Forban-evertekelo-mem-4.gif&key=tG0E1B6PMH0F1oOdKOO_Dw&w=600&h=275
Sonikella
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.