Az egészségügyi dolgozók körében további jelentős béremelésekre kerül sor – ismertette az emberi erőforrások minisztere pénteken egy szakmai konferencián.

Kásler: az egészségügyben további jelentős béremelésekre kerül sorKásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a Gyógyuló egészségügy címmel megrendezett, a Nézőpont Intézet konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2018. december 7-én. MTI/Soós Lajos

Kásler Miklós elmondta,

a kormány folytatja a 2016-ban megkezdett szakdolgozói béremelést, és a következő négy év alatt négy lépcsőben tovább emeli az egészségügyi szakdolgozók, a nem egészségügyi főiskolai szintű végzettségű dolgozók, és az alapellátásban foglalkoztatott védőnők bérét.

A béremelés az elkövetkező négy évben a 2018. évi alapilletmény bázisához viszonyítva történne – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján a miniszter elmondta,

a 2019. november 1-től esedékes 8 százalékos szakdolgozói béremelést előre hozzák jövő év júliusára, és a védőnők is a szakdolgozói bértábla alá kerülnek, és részesülnek a béremelésben.

A következő lépcsőben 2020 januárjában további 14 százalékkal, illetve novemberben egy újabb 20 százalékkal emelnék az alapbért. Majd 2022 januárjában egy következő, 30 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók.

Kiemelte, összességében ez 72 százalékos alapbéremelést jelent 2022-re 2018-hoz képest.

A miniszter beszélt arról is, hogy az alapellátás megerősítése érdekében létrehozzák az alapellátó országos módszertani központot, amely meghatározza a kompetenciákat és a hatásköröket.

Mint kifejtette, újragondolták az alapellátási ügyeleteket, a különböző ellátási szinteket. A jövőben nagyban szeretnének támaszkodni az alapellátó orvosokra, kiterjesztve egyéb szakvizsgájukhoz kötött kompetenciájukat. A megfelelő orvosi eszközpark biztosítását is célul tűzték ki, kiépítve az elektronikus összeköttetést a következő ellátási szinttel.

A tervek között említette a családi orvosi praxisok gazdasági helyzetének támogatását, terheik könnyítését, és az elképzelések szerint járásonként egy-egy alapellátási egységet hoznának létre egyéb szakterületek, például az iskolaorvos, foglalkozás-egészségügyi orvos, védőnő, diabetológus vagy logopédus bevonásával. A járásokat szakmai kollegiális vezető irányítaná egy-egy szakterületet megyei szinten összefogva – ismertette a miniszter.

Kásler Miklós beszélt a kórházi adósságok rendezéséről is, megismételve, hogy ebben az évben 55 milliárd forint jut erre.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Pénzügyminisztériummal közös vizsgálat indult a kórházi adósságok okainak feltérképezésére, ugyanakkor – mint mondta – "nem állapot az, hogy a kórházak hanyag gazdálkodása vagy pénzügyi viszonyai okozzák a deficitet".

Úgy fogalmazott: így eltérnek majd attól a gyakorlattól, hogy a kormány állandóan rendezze a kórházi adósságot, és attól, hogy az intézményi tartozások kialakulásáért soha senki nem felelős.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára előadásában arról beszélt, hogy nominálisan, reálértéken és az egy főre jutó támogatások tekintetében is jelentős növekedés volt az ágazatban, ugyanakkor véleménye szerint át kell tekinteni az egészségügy finanszírozási rendszerét, ennek során pedig figyelembe kell venni a teljesítményt és az eredményeket.

Mint mondta, ahhoz, hogy fenntartható legyen az elmúlt évek gazdasági növekedése, ahhoz egészséges lakosságra van szükség, hiszen hosszú távon nem lehet versenyképes egy gazdaság rossz egészségi állapotú lakossággal.

Banai Péter Benő elmondta, a 2019-es költségvetésben az ideinél 191 milliárd forinttal több pénz van az egészségügyre, és új jogcímként bekerült a költségvetésbe a közszolgáltatások fejlesztése egy 40 milliárdos kerettel.

A forrásokból – hangsúlyozta – az ellátórendszer hatékonyságát kell növelni, de javítani kell a finanszírozási rendszer fenntarthatóságán.

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója előadásában azt emelte ki, hogy három területen – az egészségi állapot javítása, a megfelelő szintű közfinanszírozás biztosítása, a betegterhek csökkentése és az egészségügyi rendszer fejlesztése – kell továbblépni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon jó kezdeményezések születtek az elmúlt időszakban az egészség védelmében, de véleménye szerint szükséges egy koherens, ágazatközi kormányprogram össztársadalmi részvétellel.

Mint mondta, egyet tud érteni az alapellátás megerősítésének kormányzati szándékával, azonban úgy látja, hogy az egészségi egyenlőtlenségek csökkentése nem várható és nem valósítható meg a társadalmi és szociális egyenlőtlenségek csökkentése és népegészségügyi stratégia nélkül. Hozzátette, csökkenteni kell a betegekre háruló terheket, és ehhez növelni kell az egészségügyi közkiadásokat, és "tovább kell gondolni a gyógyszertámogatási politikát" – emelte ki.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Majd akkor hiszem el,ha te tízparancsos becsületesen élő féreg,ugyan annyi fizetésből fogsz megélni mint egy ápolónő,vagy egy ápolónő. Na ne mond,hogy szar alak vagyok,Neked van egy onkológusi diplomád,csak remélni merem,hogy nem vetted,hanem tanultál érte Ezért az orvosok pénze jár neked. Ne örülj,mert nem sokkal több mint az ápolónőké.Minden esetre Ők fél év alatt kapnak annyi fizetést,mint te egy hónap alatt.Akkor ígérj,ha tudod tartani az ígéreted.Tudod azzal tele a padlás,hogy most a gépek miatt maradt el az emberek fizetésének emelése. Most a gyermek sürgősségi akar összedőlni.Most,beázik a nőgyógyászat. Tudod ezzel csak az a gond,hogy az már 8 éve is ilyen állapotban volt,toldozgattátok foldozgattátok,fillérekért,miközben az EU Euró milliárdokat küldött a hibák kijavítására, a nővérek,orvosik fizetésének emelésére, az elhasznált,ócska vasnak sem jó diagnosztikai gépek cseréjére. Én valahogy ezt a pénzt( és itt Wébernek hiszek),az Orbán) család gyarapodásra ment el..Azt megértem,hogy minden politikus vérszemet kap,ha hatalomhoz jut,de Orbán Basi Rákosin is túl tesz már.Én 1 éves voltam akkor,emlékeim nincsenek,de itt az interneten is rengetegen éltek és élnek még ma is akik ismerték Rákosit.Állítólag Orbánhoz képes kiscserkész volt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ameddig a teljesítmény finanszírozás évek óta nem követi még az inflációt sem, ameddig érvényben van a tvk. ameddig számotokra az amortizáció nem létezik, addig az adósság megmarad!
Az épületek fenntartása, felújítása, az államosítás okán az állam feladata lenne!
Jöhet hetvenhét kancellár, bizonyos dolgok elengedhetetlenek a gyógyításhoz, és ha azt nem finanszírozzák, akkor be lehet csukni a boltot! Marad az "ispotály" szinvonal. Persze nem a VIP ellátottaknak!
ágimami
Tessék mondani! Mikor érjük azt meg, hogy ne csak a cikkben felsorolt dolgozók kapjanak béremelést, hanem pl. az adminisztrátorok, kisegítő személyzet stb. mivel Ők eddig MINDIG kimaradtak!!
Nem is értem, csak orvosok, szakdolgozók, védőnők dolgoznak az eü-ben???
Kiváncsi lennék, ha a kiszolgáló személyzet letenné a "lantot" mi lenne???
Nem tartom valószínünek, hogy pl. a doktorúr írná a recepteket, vagy mint beteghordó tevékenykedne!!

Igérgetések voltak már, de béremelés nem! HAHÓ, Ők is az egészségügyben dolgoznak, mégha nincs is diplomájuk!!!:DDD
staro2
Ezek minden bért a ködös távoli jövőben akarnak emelni.
Eladott Ország
Kásler okos fejétől virágzik a világszínvonal. Az egyik kezével további jelentős béremeléseket és fűt-fát ígérget (még Döbröginek is kettéállt a füle az ötlettől), másik oldalról meg azzal fenyegeti a kórházakat, hogy nem fizeti ki a kormány a végtelenségig az adósságukat.
Teresinta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top...
m73
Már megint mit ugatsz te szerencsétlen barom?!A jogos,törvényben foglalt járandóságokat nem tudtátok kifizetni már hónapok óta te barom!Előbb fizessétek ki az elmaradt pénzeket.Aztán álmodozz te demenciás fassz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. May 25., 22:04
Magyar Kupa-győztes lett a Vidi
Szórakozás - 2019. May 25., 20:53
Ez a film nyerte az Arany Pálmát!