A kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaországi magyarság nem mögötte, hanem mellette áll, segíti a szülőföldön történő megmaradását, boldogulását és mostani küzdelmének sikeres megvívását – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Beregszászon.

Szili Katalin üzent a határon túli magyaroknak

Fotó: illusztráció, MTI/Soós Lajos

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tisztújító XXII. közgyűlését köszöntő beszédében Szili Katalin kifejtette: Ukrajna 1991-es függetlenné válása idején senkinek eszébe nem jutott volna, hogy a 21. század második évtizedének második felében Kárpátalján nem az önigazgatásról, önkormányzatiságról fognak beszélni, hanem azokról a küzdelmekről, amelyeket a kárpátaljai magyar közösségnek a szülőföldön maradásáért, jogainak – az anyanyelv szabad használatának, a félelem nélküli élet feltételeinek, az akadálytalan határátlépésnek – a biztosításáért kell folytatnia a többségi társadalom törekvéseivel szemben.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy sikerüljön szülőföldjén tartani a kárpátaljai magyar ifjúságot és megőrizni az értelmiséget.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: az ukrán többségi társadalomnak meg kell értenie, hogy a biztonság kérdésével azonos fontosságú a demokrácia és a kisebbségi jogok érvényesítésének az ügye. Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön élnek, államalkotó tényezők, nem migránsok, a szülőföldjükön szeretnének maradni, boldogulni és gyarapodni. Azt szeretnék, hogy például Beregszászon száz év múlva is legyen magyar szó, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, gondolkodjanak és imádkozzanak.

Kijelentette: az ukrán többségnek tudomásul kell vennie, hogy a politikai szempontok nem írhatják felül az emberi szempontokat.

Szili Katalin méltatta és a Kárpát-medencében is példaértékűnek nevezte a kárpátaljai magyar szervezetek összefogását. Az anyaország is mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyarság küzdelme hatékony legyen, hogy sikerüljön visszaszereznie az új ukrán oktatási törvény 2017. szeptember 5-i elfogadása előtt meglévő jogait.

"A kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaországi magyarság nem mögötte, hanem mellette áll, segíti a szülőföldön történő megmaradását, boldogulását és mostani küzdelmének sikeres megvívását"

- zárta beszédét a miniszterelnöki megbízott, köszönetet mondva az UMDSZ-nek a kárpátaljai magyarság megmaradása érdekében kifejtett erőfeszítéseiért.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
A Magyarországban élő,Magyarországban született idősek,felnőttek,fiatalok,gyerekek életét és jövőjét ki védi meg? Kormányunk támogatja,védi milliárdokat költ Ukrajna,Románia, Szerbia jobbá tételéhez,iskolákat,óvodákat,kórházakat,stadionokat épít nekik,de a Magyarországon született,itt élő,ide adózó felnőttek,nem mernek gyermeket vállalni,családot alapítani,mert a milliárdok nem az itt élőket segítik. Egy szavam sem lenne,ha itthon mi Magyarok biztonságos anyagi helyzetben élnénk. A nyugdíjasok a nyugdíjukból megélnének. A gyermekes családoknál az apának elég lenne egy munkahely,ahol 8 órát dolgozna azért,hogy a gyerekeit is láthassa. Jó lenne,ha a beteg emberek nem hónapok múlva kerülnének életmentő műtétre,hanem akkor mikor szükségük van rá. Jó lenne ha a Magyar Orvosok,Nővérek,Ápolók Magyar kórházakban,rendes fizetésért,Magyar embereket gyógyíthatnának. Sajnos erre eély sincs.Sajnálom az Ukrán,a Román, a Szerb népet,de Ők már elhúztak mellettünk élet színvonalban,még mi még most is támogatjuk Őket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
A kormány politikai prostituáltként ebben, mint mindenben túltolja a biciklit amikor a hazai lakosság kifosztása árán, puszta szavazatszerzés érdekében támogatja a külhoni magyarokat. Szili Katalin pedig nem teszi elfogadhatóbbá az itthoniak szemében ezeket az akciókat, mert a köpönyegforgatásával hiteltelenné vált.
emerencia
A szülőhazájukban élő és dolgozó határon belüli magyarok pedig kénytelenek lemondani a jogállamról és már nem is álmodhatnak másról csak a napi anyagi-erkölcsi kínlódásról amennyiben nem tartoznak a jólfizetett orbánista nertársi körbe. Nem másból, mint a belmagyar többség sorozatos kifosztásából jut bőven orbánéknak a határainkon kívül élők szavazatvásárlási célból elkövetett lefizetésére. A Stockholm-szindrómás Szili Katalinnak kötelessége lenne ezt a tényt is közölni a külhoniakkal, hogy ne érje őket meglepetés, ha a saját országukban élő honfitársaik és/vagy az élhető Magyarországra vágyó anyaországi emberek végleg megelégelik, hogy aránytalanul sokat áldoz az orbán rezsim idegen országok polgárainak jólétére.
Zeta
@emerencia: sikerült nekik a " nagy nemzetépítő" szöveg mögé bebujni. Pedig csak hatalmuk megtartása , a pénz parkoltatása a lényeg.
Olsiosta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
namihami
Ez is (IS) megölné apját-anyját, csak hogy részt vehessen az árvák vacsoráján.
Katica, a becsület nem kabát. Egyiket leveszed és felveszel egy másikat? Nézd meg a Kenyéradódat, hányadiknál tart. És (kis csavarral )a kósai örökzöld ide is passzol:
Minden ember annyit ér, amennyi becsülete már/még van. Ti már erősen mínuszban vagytok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.