Munkácson zárja idei, második éve tartó kárpátaljai szűrővizsgálat-sorozatát a Katolikus Karitász orvosmissziója, amelynek önkéntesei szombaton és vasárnap 150 gyermek és ugyanennyi felnőtt ingyenes egészségügyi szűrését végzik el a Szent István Római Katolikus Líceumban.

Az évzáró szűrővizsgálat alkalmából tartott sajtótájékoztatón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy idén 12 alkalommal végzett egészségügyi szűrést Kárpátalján a szervezet 49 tagú orvosmissziója. Tevékenységükre azért van szükség, mert Kárpátalján sok helyen hiányos vagy nehezen elérhető az alapvető egészségügyi ellátás – tette hozzá.

Magyar orvosmisszió segítette az ellátás nélküli kárpátaljai gyermekeket és kismamákat

Mint kifejtette, a misszió tagjai valamennyien önkéntes orvosok, akik a többi között szemészeti, fogászati, ortopédiai és EKG-vizsgálattal segítik a hozzájuk fordulókat. Elmondása szerint Munkácson a római katolikus líceumban elsősorban gyermekeket és kismamákat szűrnek, és meglepetésként a megjelentek mindegyike csokimikulást is kap a Katolikus Karitásztól. Hozzáfűzte, a jelzetteken kívül egyéb ellátások is voltak, amelyek akár Kárpátalján, akár Magyarországon történtek, szintén a Katolikus Karitász támogatta és finanszírozta.

Vojcek László főorvos, egyetemi tanár, az orvosmisszió vezetője elmondta: Munkácson a célcsoportnak számító gyermekek szokásos szűrővizsgálata mellett az őket kísérő vagy külön jelentkező felnőtteknél vércukor-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatot végeznek.

Fontosnak nevezte, hogy előadásokat tartanak kismamáknak, kismamajelölteknek a várandóságról, mert Kárpátalján nagyon alacsony színvonalú a terhesgondozás, a Felső-Tisza vidékén például nincs is terhesgondozás, így ott az orvosmisszió tájékoztató csomagot is ad az érintetteknek. Mivel Kárpátalján nincs nőgyógyászati rákszűrés, és a nők mintegy 90 százaléka soha nem vett részt ilyen vizsgálaton, a misszió 2019-ben a kismama-tájékoztatást és a gyermekek két éves korig történő figyelemmel követését szeretné nőgyógyászati rákszűréssel kiegészíteni – emelte ki.

Magyar orvosmisszió segítette az ellátás nélküli kárpátaljai gyermekeket és kismamákat

A főorvos azt is közölte, hogy Kárpátalján összesen 600 felnőtt szűrését végezték el, és több mint 2200 gyermeket vizsgáltak meg a misszió orvosai. Jelezte, hogy 263 szemüveget, valamint 500 talpbetétet készítettek el és osztottak szét. Szerinte a nagy számok abból adódnak, hogy Kárpátalján nincs iskolaorvosi hálózat, és igen alacsony szintű az egészségügyi felvilágosítás és tájékoztatás. A Katolikus Karitász orvosmissziója a tervek szerint jövőre 15 alkalommal végez majd Kárpátalja különböző településein egészségügyi szűrővizsgálatokat – mondta el Vojcek László.

(MTI)

Fotók: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Hát persze.Kárpátalját kell rendbetenni,a magyarok,akik ide fizetjük az Európában egyedülállóan magas járulékokat,mi le vagyunk [email protected] lesz már végre olyan vezetője ennek a nyomorult országnak,aki a Magyarországon lakó magyar emberek érdekeit képviseli?És ha már itthon minden rendben van,akkor mehet máshová is a segítség.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Hát persze.Kárpátalját kell rendbetenni,a magyarok,akik ide fizetjük az Európában egyedülállóan magas járulékokat,mi le vagyunk [email protected] lesz már végre olyan vezetője ennek a nyomorult országnak,aki a Magyarországon lakó magyar emberek érdekeit képviseli?És ha már itthon minden rendben van,akkor mehet máshová is a segítség.
emerencia
"Tevékenységükre azért van szükség, mert Kárpátalján sok helyen hiányos vagy nehezen elérhető az alapvető egészségügyi ellátás – tette hozzá."

Szeretném felhívni Écsy Gábor és hívei figyelmét, hogy Magyarországon rengeteg ember számára ugyanez a helyzet. A különbség csak annyi, hogy mi ideszülettünk, egész életünkben ide fizetjük az adókat és járulékokat melyből önöket is busásan finanszírozza a magyar kormány. Egy kivételezett réteget leszámítva mi határon belüli magyarok kényszerdolgozunk öregen, akár betegen is keményen az EU egyik legalacsonyabb béreiért. Javaslom, próbálja ki milyen érzés 12 órában, atipikus munkarendben dolgozva akár fájdalmakkal kínlódva, hosszú hónapokat várni, hogy bejussunk a szakrendelésre mely még egyáltalán nem biztos, hogy gyógyulást nyújt annak akinek nincs pénze igénybe venni a fizetős ellátást.
kereső
Érdekelne Écsy Gábor véleménye erről:
A HM szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a napokban megjelent sajtóinformációkkal szemben az intézmény koraszülöttosztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve - a PIC előreláthatóan december 16-ától rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira, intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. "Így a biztonságos ellátás folyamatos" - tették hozzá.

Ha nem tudná a Honvéd Kórház koraszülött osztályáról van szó.
Peller Anikó
Ezzel nem is lenne olyan nagy baj ha nem a szavazatokért menne a kampanyéró.

Az ukrán nyugdíjak vérforralóak de ha az egészségügyi segítség önzetelen (lenne) akkor gondolom senkinek sem tűnne fel némi katolitikus orvosmisszió.
namihami
Ezek az orvosok a túlzottan jól teljesítő magyar egészségügy átmeneti könnyítése céljából mennek át. A honi kórházakban már olyan nagy az orvosok tömege, hogy száműzetésbe kell vonulniuk. Kásler bácsi a hónuk alá csap egy Bibliát és pluszpénzt kapnak, hogy a hazai orvostúltengés végre enyhüljön.
A kinti TB meg röhög rajtunk és az általunk kidobott pénzen.
papa.49
Itthon nem is kell időpontot kérni semmilyen vizsgálatra, rögtön fogadnak bármilyen gondod akad, ja most látom hogy elaludtam a klavi felett!!! ))))))))))))))))))))))))
namihami
@papa.49: Persze, mert a rendelőkben nincs rá időd. Még a kabátodat sincs időlevenni, mert az asszisztensnéni máris rángat be a rendelőbe.
Aztán, mivel olyan sok az orvos, minimum félórát szán rád az orvos, hogy kitöltse a munkaidejét. Néha még így is kénytalelen egy órával a rendelési idő vége előtt hazamenni, mert nincs már beteg a váróban.
Jajjjj, bevertem a fejem a telefon kijelzőjébe...
Olsiosta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Commenter
Kedvesek! Itthon mi is a helyzet, hogy is volt azzal a klórgáz mérgezéssel a SOTE koraszülött osztályán pár hete?
papa.49
@namihami: Látom hasonló a bajunk )))))))))
,,Az álmodozás az élet megrontója,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.