A miniszterelnök állítja: tiszteli a szakszervezeteket, de nincs igazuk ebben az ügyben. Orbán Viktor kijelentette, hogy ez a munkások érdekeit szolgáló törvény és a kormány a munkások oldalán áll. 

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja

– jelentette ki a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak nyilatkozva.

Orbán Viktor a szakszervezeti tiltakozásokkal kapcsolatban közölte: figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen.

Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll

- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat, hogy vállaljanak túlmunkát, különben elbocsátják őket, a kormányfő azt mondta: Magyarországon ma munkaerőhiány van.

A munkásokat az a gazdaságpolitika védi, amely munkaerő-keresletet teremt és a munkások most már több lehetőségek között választhatnak.

Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért

- hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg "buta bürokratikus akadályok miatt" nem tehetik meg.

Orbán azt a lapnak visszautasította, hogy a nagy német multicégek, például a BMW feltétele volt a Kósa-Szatmáry javaslat.

A szakszervezetek közben bejelentették, ha a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosításait, akkor megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Zoom.hu-nak hétfőn elmondta:

Egy, az egész országra kiterjedő munkabeszüntetést az év végi ünnepek miatt leghamarabb csak januárban lehetne megtartani. Ha ilyen lépésre kényszerülnek a munkavállalói érdekvédők, akkor a mostani tervek szerint azok már nemcsak félpályás forgalomlassító, hanem egész pályás útlezárások lennének, amelyek akár teljes ipari parkok működését is ellehetetleníthetik.

Forrás: MTI, Zoom, ATV

Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Önkéntes túlmunka, amit majd egyszer kifizetnek, ha...
Ez még április elsején is rossz vicc lenne!
És mondja ezt az, aki életében két gazszálat nem tett keresztbe, csak tönkre tesz mindent, amihez csak hozzáér.
Erre mondták régen: Ha benéz egy portára, kipusztul az aprójószág!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Zeta: Kiásta ezzel a csatabárdot a bűnöző cigány. Hála a Jóistennek ez lesz a veszte ennek a tróger bandának. Éppen ideje már, így is sok volt belőlük.
tulipan
@Eladott Ország: Még nincs vége, saíjna!!
Eladott Ország
Túlórát a munkáltató rendelhet el. A munkáltatónak a túlórára vonatkozó előírása munkavégzésre való utasításnak minősül. Ha azonban a rendkívüli munkavégzés elrendelésének feltételeit a munkáltató betartja, akkor a munkavállaló köteles az utasítást teljesíteni és munkát végezni." Ha a dolgozó ennek nem tesz eleget, akkor nem csak az utasítás teljesítésére vonatkozó kötelezettségét szegi meg, hanem a munkavégzési kötelezettségét is. Ebben az esetben a munkavállalónak viselni kell a következményeket, amely legrosszabb esetben a munkaviszony felmondással (akár azonnali hatállyal) való megszüntetése is lehet."
tulipan
@Eladott Ország: Ez utóbbi a munkavállíó áltaí alkamazott büntetés...
Eladott Ország
Te nagyon hülye jogászképződmény csúti csüngőhasú cigány! A túlóra végzése az nem kívánsághangverseny, azt a munkáltató RENDELI el, és az UTASÍTÁS ! Ha az a dolgozónak nem tetszik, fel is út le is út és már ki is van rúgva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.