A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) "elfogadhatatlannak" tartja Törökország szerdán bejelentett offenzíváját Szíriában a kurdok lakta területek ellen.

A Pentagon elfogadhatatlannak tartja Törökország bejelentett offenzíváját Szíriában

Egyoldalú katonai akció bármely érintett fél részéről Szíria északkeleti részén, különösen abban az övezetben, ahol amerikaiak lehetnek jelen, nagyon nyugtalanító

- hangsúlyozta Sean Robertson, a Pentagon egyik szóvivője, leszögezve, hogy Washington "elfogadhatatlannak" tart egy ilyen akciót.

"Nem szabad és nem is engedhetjük, hogy az Iszlám Állam lélegzethez jusson ebben a kritikus pillanatban, különben kockára tesszük a koalíciós partnereinkkel elért jelentős eredményeinket, s fennáll a veszélye az Iszlám Állam újbóli felbukkanásának" – figyelmeztetett Robertson.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán jelentette be, hogy "a következő napokban" a török hadsereg támadást indít a Szíria északi vidékeit ellenőrzésük alatt tartó kurd erők ellen. A kurdok az Egyesült Államok fő szövetségesei az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, Ankara azonban terroristacsoportnak tartja a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciájukat, mert kapcsolatban áll a török földön élő kurdokkal, akik évek óta fegyveres küzdelmet folytatnak a Törökországon belüli autonómiájukért.

Nem fogjuk kívülállóként szemlélni a közvetlenül a határainknál folyó játszmát

- mondta televíziós beszédében szerdán a török elnök, és bejelentette, hogy "az Eufrátesz folyótól keletre fekvő vidékeken néhány napon belül" megindítják a támadást, annak érdekében, hogy – mint fogalmazott – "megmentsük a területet a szeparatista terroristaszervezettől", azaz a Kurd Népvédelmi Egységektől. Erdogan szerint ez a lépés biztosítja majd Szíria területi integritását, megteremti a lehetőséget a szír helyzet politikai rendezéséhez, és egyúttal egészségesebb légkört alakít ki az együttműködésre az Egyesült Államokkal a térségben.

A kurd milícia és a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) együtt küzdenek a dzsihadisták ellen, és a kurdok 2014 óta fő szövetségesei Washingtonnak a térségben az Iszlám Állam elleni harcban. Az Egyesült Államok a milícia ellenőrzése alatt lévő északkeleti vidékeken fegyverzi fel és képezi ki az SDF harcosait.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
Mekkora sértés kihagyni a pentát a balhéból!
Mingyá megcsappan a haszon.
Sullianta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.