Jövőre 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a kormány inflációs adatok alapján hozott szerdai döntése nyomán – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, Erzsébet-utalvány is lesz

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A tárcavezető szólt arról is, a kabinetnek nyugdíjprémium kifizetéséről is döntenie kellett, ami összesen 41 milliárd forintos kiadást jelent az államnak az idei évben, és

átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett valamennyi nyugdíjasnak.

Megjegyezte továbbá, készek a nyugdíjemelés későbbi korrekciójára, amennyiben a végleges inflációs adatok változást mutatnak.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a kormánynak idén tavasszal sikerült Erzsébet-utalványokkal is támogatni a nyugdíjasokat, reményeik szerint pedig

a jövőben is évente egyszer sor kerül hasonlóra a magyar gazdaság jó teljesítménye esetén.

Azt is közölte, hogy jelentősen emelkedik az ápolónők bére, akiknek a fizetése 2012-2019 megduplázódik, majd 2022-ig további csaknem 70 százalékkal emelkedik.

A Miniszterelnökség vezetője a részletekről kifejtette: az ápolók fizetése a következő négy évben 72 százalékkal fog emelkedni. 2019 novemberéig még tart az a korábbi bérmegállapodás, amely szerint utolsó ütemben 8 százalékkal emelik jövőre a béreket, de ennek időpontját előrehozzák 2019. július 1-jére. Ezt követően 2020. január 1-jén újabb 14 százalékos, 2020. november 1-jével 20 százalékos, 2022. január 1-jével pedig további 30 százalékos ápolói béremelés lesz – ismertette.

Összegzése szerint az ápolónők majdnem a háromszorosáért fognak dolgozni a ciklus végére, mint amennyiért 2012-ben, vagyis tíz év alatt háromszorosára nő a fizetésük.

Kiemelte: a központi közigazgatásban átlagosan – január 1-jétől – 30 százalékos fizetésemelés lesz, és a honvédelmi, valamint a rendészeti igazgatási alkalmazottaknál is lesz béremelés, az ő körükben "a bértömegváltozás 25 százalék", de szerinte az átlagos emelkedés ezt meghaladó lesz.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány szerdán felkérte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy – a Pénzügyminisztériummal és az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve – készítsen elő egy valamennyi bírót érintő jelentős fizetésemelési javaslatot.

A tárcavezető úgy fogalmazott, reményeik szerint a kabinet ezzel orvosolni tudja a bírák jelenlegi méltatlan fizetési helyzetét, az ország 2800 bírója pedig legkésőbb 2020. január elsejétől egy új bértábla szerint kaphatja majd illetményét.

Kérdésre elmondta, a minimálbér is emelkedik jövőre, annak mértékéről egyelőre azonban nincs döntés. Aláhúzta, a kormány továbbra is garantálja, hogy jóváhagyja a munkaadók és munkavállalók minimálbér-emelésről szóló egyezségét.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Te mocsok geci!!! A ti pénzetek mennyivel fog emelkedni???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hofipisti
A "Bözsicetlit" majd az urnák előtt adják a nyuggereknek. Ennyire hülyének nézik őket!
Desischado
Hazug, mocskos férgek! De a ti pénzetek bezzeg rendben van! Remélem, a sok hülye nyugger, - tisztelet a kivételeknek - majd hálás lesz orbánnak ezért az alamizsnáért! És akasszanak fel, ha a böske nem a választások előtt lesz! Most bezzeg nem tudtak adni! Ennyire hülyének van a magyar nézve!
Eladott Ország
@RonaGyuri: tegnap, 16:58; Az a 3,8 % infláció amit a fideszes KSH kiszámolt az is megkérdőjelezhető. Ha a választást simán meghamisítottak, az infláció elcsalása már csak gyerekjáték. Az egész fidesz által irányított állami intézményrendszer egy rakás szar! Az eredmény most már kézzelfogható ha nemzetközi viszonylatban vizsgáljuk a gazdasági sikereinket? és az életszínvonalt.
kereső
@advocat: @Eladott Ország: " Elvtársak, nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy"!
RonaGyuri
@Eladott Ország: Ebben neked tökéletesen igazad! A valós infláció ennél lényegesen nagyobb; 4-5 szöröse. Sőt nem csak ebben van trükk, de abban is, hogy
egyfelől; nem a nyugdíjas-inflációval számolnak, ami szintén lényegesen több lenne, ha a KSH kiszámolná. mégha a maga csaló módján is legalább a másfélszerese.
másrészt; ha nem szüntetik meg a svájci indexálást, akkor a két-szám jegyű bérnövekedésekkel kellene átlagolni. Ezek törvényi csalások!
Azonban ezek a mocskok még a a saját törvényeiket sem tartják be, mert májusban beterveznek egy következőévi fiktiv inflációt ez a 2,7, amit szeptember-októberben mért adatok alapján, ez Gulyás novemberi beismerése szerint 3.8, elvben felül kell vizsgálniuk. Egyfelől a novemberi kompenzáció miatt (emelés + visszamenőleg megtérítés), amit egyszerűen elcsaltak, s a januári emelés mértékének korrigálására. Ezt sem tették meg!
Klubtag
Ez a fidesz-módi egyetlen dologra jó, hogy - mint már annyi réteget - az aktív keresőket és a kiszolgáltatott nyugdíjellátásból élőket IS összeugrasszák...Orbán-féle harcmodor...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.