Az ellenzéki pártok szerint nem volt jogszerű a héten tartott parlamenti ülés, így szerintük nem is volt ülés. A házelnök azonban már ki is szabta a hétfői rendzavarásért az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselőire a pénzbüntetést.

Ellenzéki pártok: nem volt a héten parlamenti ülés

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte,

törvénytelenül fogadták el hétfőn a parlament ülésének napirendjét, mivel az ellenzék napirend-módosítási javaslatairól külön-külön és nem egyszerre kellett volna szavazni. Innentől kezdve az egész heti ülésezés, a törvények elfogadása és a büntetések kiszabása is törvénytelen volt

- hangsúlyozta.

Kifejtette: hétfőn az igazságügyi bizottság 12.46-kor értesítette az országgyűlési képviselőket a 12.45-kor kezdődött üléséről, amelyen a Fidesz politikai többségével visszaélve, házszabály-ellenesen döntött arról, hogy egy szavazás lesz a módosító javaslatokról.

Ismertetése szerint a hétfői parlamenti rendzavarásért 400-600 ezer forintos tiszteletdíj-csökkentést javasol Kövér László házelnök Bangóné Borbély Ildikónak (MSZP), Harangozó Tamásnak, Kunhalmi Ágnesnek (MSZP), Szabó Sándornak (MSZP), Tordai Bencének (Párbeszéd), Tóth Bertalannak (MSZP) és Varju Lászlónak (DK). A házelnök javaslatát az Országgyűlésnek jóvá kell hagynia.

Nevetségesnek nevezte Kövér László azon állítását, hogy szerdán puccskísérlet történt az ellenzék részéről. A kormánypártok államcsínyt hajtanak végre lassan kilenc éve az országban

- fogalmazott.

Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese egyetértve azzal, hogy törvénytelen volt a parlamenti ülés közölte, a házbizottságon megerősítették, hogy az informatikai szolgálat lehetővé tette, a képviselői kártyák használata nélkül is lehessen szavazni, holott ebből korábban számos probléma volt, több országgyűlési képviselőnek is le kellett mondania, mert más szavazógépét használta.

Közölte, a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei törvényellenesen voltak az ülésteremben. A házszabály világosan rendelkezik arról, kik azok, akik szavazás közben az ülésteremben tartózkodhatnak – mutatott rá, idesorolva az országgyűlési képviselők mellett a teremszolgákat és az országgyűlési őrség tagjait. A TEK munkatársainak nincs ilyen jogosítványa – hangsúlyozta.

Ráadásul, a miniszterelnök nem volt veszélyben, az ellenzék női képviselői voltak veszélyben, őket Budai Gyula (Fidesz) lökdöste. Az ő megvédésük érdekében a Fidesz semmit nem tett

- hangoztatta.

Burány Sándor is hangsúlyozta, szó nem volt semmiféle puccskísérletről. Puccskísérletnek azt nevezik, ha valaki megpróbálja erőszakos eszközökkel átvenni a hatalmat, az Országgyűlés ülésén ilyen kísérlet nem történt – mondta. Kövér László "teljesen el van tévedve", az ellenzék a házszabály adta lehetőségeit használta volna ki – tette hozzá, azt követelve, Áder János köztársasági elnök ne írja alá a törvényeket.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese közölte, a házvezetés iránymutatását kérte.

Határozzák meg "plusz-mínusz hány perc" az, amikor még azt lehet mondani, a bizottság szabályos ülést tart. Mondják meg, hogy 30 napirend-kiegészítés még rendben van, de 32 már obstrukciós problémát jelent

- sorolta kéréseit.

Elmondta, azt tapasztalják, hogy hiába vannak a házszabályban meghatározott határidők, egyéb rendelkezések, ezeket a kormánypárt kénye-kedve szerint értelmezi.

A képviselő a büntetést elfogadhatatlannak nevezte. Jelezte, a döntést minden lehetséges módon megtámadják, mert elegük van abból, hogy Kövér László azt hiszi, ennek a háznak az ura. Ő ennek a háznak a szolgája kellene, hogy legyen – hangoztatta.

Közölte azt is, várható még házbizottsági ülés és elképzelhető, hogy lesz még parlamenti ülés is az év vége előtt.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője közölte, a házbizottság csütörtöki ülését pártja kezdeményezte a hétfői ülésnap miatt, amelyet teljesen szabálytalanul intézett a Fidesz. Ő is úgy látta, a héten nem tartott törvényes ülést a parlament.

Elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy ha a házszabályban valami nem tetszik a Fidesz-KDNP-nek, akkor azt menet közben alakítja.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint szintet lépett az önkényes ülésvezetés a parlamentben a munka törvénykönyvének módosítása, "a rabszolgatörvény" miatt.

A jogszabállyal a Fidesz a magyar emberek elevenjébe vágott, emiatt spontán tüntetések voltak a fővárosban, amelyre brutális eszközökkel reagált a rendőrség – értékelt, hozzátéve, a helyzetet nem tudják kezelni Orbán Viktorék.

Kitért arra is, hogy lassan már terroristáknak nevezik az ellenzéki képviselőket a kormánypárti sajtóban. Hol anarchisták vagyunk, hol marxisták, hol pedig terroristák. Nem, mi országgyűlési képviselők vagyunk, úgy, mint ők, csak mi próbáljuk betartani a szabályokat – fogalmazott, közölve azt is, hogy az ügy azzal kezdődött, hogy Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke jogellenesen elhallgattatta az ellenzéket a törvény november 27-ei vitáján.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azt eddig is tudtuk, hogy magyar az, aki fideszes. Miniszterelnök meg az, akit dugdosni kell, védeni kell a nyilvánosságtól, aki nem mer kimenni az utcára, csak akkor, ha biztos lehet abban, hogy fideszesek jönnek szembe. Szép teljesítmény ez, Viktor! Erre ment rá három évtizednyi megélhetési politizálásod. Hogy rettegsz a saját népedtől. Nem akarom elrontani felhőtlen jókedvedet, de lesz ez még rosszabb is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Orbánnak és Kocsisnak van humora ehhez a nőhöz. :)
namihami
@verőce21: Amint azt a mellékelt fotón tisztán láthatjuk. Erre a "" humorra"" Grazban már a dupla injekciót és a markosabb ápolószemélyzetet is pánikszerűen aktivizálják.
Bár ott, a humor szó helyett az ápolt kifejezést használja az orvosi team.
papa.49
Bűncselekmény az lett volna ha a Szabó tünde jól tökön rúgja míg fütyült a pofájába !!!
verőce21
@namihami: Nosza, riaszd akkor a Graziakat, vigyék Szabó Tímeát, mert "erre a "" humorra"" Grazban már a dupla injekciót és a markosabb ápolószemélyzetet is pánikszerűen aktivizálják."
namihami
@verőce21::Biztos igazad van. Bár a Gazda fejét nézve a véleményed elég labilisnak tűnik. Olyan "" Vert és rúgott az apuci, de a Soros kompenzálta"" jellegű.
Mert azt ugye Te is tudod, hogy --a fényképezőgép hozott anyagból dolgozik---.
Ilyen az àllaga. Ez lenne a kisebb baj, de mára egy orszàg élére sodorta a jósorsa és a korrupció.
papa.49
@namihami: Csak már SODORNÁ TOVÁBB A SORSA !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.