Dunja Mijatovic arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Az ET emberi jogi biztosa felszólította Ádert, hogy küldje vissza a különbíróságok felállításáról szóló törvényt

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta:

komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Sajnálatos, hogy a magyar kormány és a parlament nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét, mielőtt elfogadták az igazságügyi miniszter által kezdeményezett törvénycsomagot. Az intézkedésről szóló társadalmi vita meglehetősen korlátozott volt – írta az emberi jogi biztos.

Mijatovic felszólította a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a csomagot a parlamentnek, így lehetővé téve annak alapos felülvizsgálatát.

Hozzátette, az ügyet fel fogja vetni a magyar hatóságok képviselőivel folytatott tárgyalásain.

A szerdán elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében 2020-tól Magyarországon önálló, kétszintű bírósági rendszer áll fel, amely a közigazgatási ügyekben fog eljárni.

A jogszabály bírálói szerint a bírák miniszteri kinevezése függő helyzetet teremt, amelynek nyomán kézi vezérlésű törvényszékek fognak létrejönni.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Falra hányt borsó a felszólítás. A halakkal kapcsolatban viszont szólhatna Mijatovic mert azoknak még nincs elég jó dolguk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Jozefina: lemondani? Ezek ezt a szót nem ismerik. Még olyan áron sem, hogy azt a hivatalt,és cimet amit bitorolnak lejáratják.
Jozefina
Talán ez fog következni??? (wikipedia)
"A statárium sajátos szabályok alapján történő rögtönítélő bíráskodást jelent. Általában kivételes közrendészeti és közbiztonsági állapotok idején alkalmazzák súlyosabb bűncselekményekkel megvádoltakkal szemben. A latin eredetű elnevezés eredetileg azt jelentette, hogy a bíróság állva hozta meg a döntését, ezért a statáriális bíróságot magyarul lábon álló bíróságnak is nevezték.

A statáriális eljárás során a bírósági tanács egyetlen tárgyalás után egyhangúlag hozza meg ítéletét, ami általában csak halálbüntetés vagy felmentés lehet, fellebbezésre és kegyelemre nincs lehetőség, a végrehajtásra pedig haladéktalanul sor kerül. Alkalmazására (bevezetésére) csak rendkívüli esetekben, az államrendet vagy a közbiztonságot súlyosan fenyegető vagy megzavaró körülmények között kerül sor. Ilyen körülmények különösen a háború, forradalom vagy súlyos természeti katasztrófa.

Hasonló körülmények szükségállapot bevezetésére is alapul szolgálhatnak, de ebben az esetben nem csupán a bíráskodás, hanem az állam egyéb feladatainak ellátását is rendkívüli szabályok határozzák meg."
Lepényleső
Az ET emberi jogi biztos felszólította? Minek? A der az emberi jogokat,ahogy a többit is,lesarja.
Dr plágium
@Jozefina: Gondolom ezt viccnek szántad :) Soha nem fog lemondani egyik sem. Nagyon jó kis zsírosbödön nekik az államkassza.
Rockxy
Ideje lenne megtisztítani a hivatalokat az idegenektől.
És szép lassan az országot is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.