Dunja Mijatovic arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a törvénycsomagot az Országgyűlésnek.

Az ET emberi jogi biztosa felszólította Ádert, hogy küldje vissza a különbíróságok felállításáról szóló törvényt

Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta:

komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Sajnálatos, hogy a magyar kormány és a parlament nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét, mielőtt elfogadták az igazságügyi miniszter által kezdeményezett törvénycsomagot. Az intézkedésről szóló társadalmi vita meglehetősen korlátozott volt – írta az emberi jogi biztos.

Mijatovic felszólította a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a csomagot a parlamentnek, így lehetővé téve annak alapos felülvizsgálatát.

Hozzátette, az ügyet fel fogja vetni a magyar hatóságok képviselőivel folytatott tárgyalásain.

A szerdán elfogadott kormányzati előterjesztés értelmében 2020-tól Magyarországon önálló, kétszintű bírósági rendszer áll fel, amely a közigazgatási ügyekben fog eljárni.

A jogszabály bírálói szerint a bírák miniszteri kinevezése függő helyzetet teremt, amelynek nyomán kézi vezérlésű törvényszékek fognak létrejönni.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Falra hányt borsó a felszólítás. A halakkal kapcsolatban viszont szólhatna Mijatovic mert azoknak még nincs elég jó dolguk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
János tojik rá! Nem tőle kapja a fizetését!
Commenter
Falra hányt borsó a felszólítás. A halakkal kapcsolatban viszont szólhatna Mijatovic mert azoknak még nincs elég jó dolguk.
simmering73
Hogy ezzekkel a trógerekkel 2010 óta állandóan csak a baj van.
Eladott Ország
"Ottsevolt" Aderjankó is a fidesz házikurvája, értelemszerűen a hatóságokkal együtt.
Eladott Ország
Nem, szó sincs arról, hogy Áder kibeszélne a NER-ből. Áder építi a NER-t. Az az ember és az ő rendszere, amely emberek százezreinek, de inkább millióinak nyomoráért felelős, amely szemrebbenés nélkül nézi végig családok kilakoltatását, lelkifurdalás nélkül vonja el munkaképtelen emberek megélhetésének fedezetét, azt akarja, hogy emberségesnek és felelősségteljesnek lássa az utókor. Az az ember és az ő szolgái, akik milliárdos vagyonokat halmoztak fel, miközben a társadalom jókora része a szakadék szélére sodródott azt akarja, hogy puritánnak lássa az utókor. Az az ember és szolgái, akik éjt nappallá téve uszítanak az Unió ellen és közben Putyin Oroszországának lábtörlőjévé teszik Magyarországot azt akarják, hogy Európa megmentőiként lássa őket az utókor. Valahol hallottak harangozni arról, hogy a történelmet a győztesek írják. Most ők a győztesek és semmi mást nem tesznek, mint megpróbálják megírni a maguk hazug történelmét. Előre. Áder János sem tesz mást, mint amit eddig is. Szó nélkül, szolgai alázattal serénykedik azon, hogy teljesítse a kiadott parancsot. Ezt sem hazaszeretetből teszi (jelentsen az bármit az ő számára), hanem azért, amiért minden mást is tesz. Azért, hogy megúszhassa ezt az egészet. Remélem, nem jár sikerrel.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s---gSUEbJ4--/h_870,w_1160/709AzJptSqvGFUBcs.jpeg
sokanvagyunk
Nem szokása - még az is lehet hogy a konzultációs ívet sem küldte vissza...
ddszalai
[-Itt találsz meztelen lányok a városodban : tress.is/meztelen
namihami
Jövő héten? Csak? Ilyen lassan jár a Posta?
Ez már megint Muszkaföld? Mert arról tudhattunk, de itt is? Akkor meg hívja fel a cselédjét telefonon. Ahhoz se ért? Mert azt tudjuk, hogy a számítógép az bonyolult neki. (21. században...!!!)
Sheilamena
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
papa.49
A csornai munkásőr ivadék a biotoll már hogyan küldené vissza, mikor csak az aláírására kapott utasítást a csutitetűtől !!!
Commenter
@papa.49: csutitetű? Ez új :) eddig görény volt. Csuti protozoon inkább...a harcával meg a FB posztjával ma is...
papa.49
@Commenter: Eszkalálódik a jelző ))))))))))))
Commenter
@papa.49: a görénnyel csak a bűz okán értettem egyet. Okos állat amúgy. Nem véletlenül népszerű kedvenc a vadászgörény és ez nem is büdös. Erre a csutira lassan már nincsenek jelzők...esetleg Mr. Anti Országimázs...
papa.49
@Commenter: Ez is ,,okos,, elhiheted nekem másként hogyan tudná orránál fogva vezetni ezt a nemzetet, meg a fullajtárjait, a külhoni szavazótetűket ???
Nem véletlenül szoktam néha ,,LÓKUPECNEK,, is nevezni a lopásra, a csalásra pompásan működik az esze !!!
Commenter
@papa.49: az ő okossága inkább rafkóság. És a fullajtárjai ott fogják hagyni ahogy elapad a pénz vagy itt a vég.
papa.49
@Commenter: Előbb még egy rendes ,,egymás haján búcsúzás,, kinéz, hiszen mindegyik próbál még az ország húsából minél nagyobb darabot kiszakítani magának, de a végeredmény az lesz amit írtál !!!
Commenter
@papa.49: már a tüntetések kapcsán látszik hogy ebből olyan fene nagyon boldog karácsony nem lesz. Tudod mit? Egyék meg egymást de az országot és az embereket hagyják már ki ebből. Ha lehet. Jó, tudom vszeg nem lehet... :(
papa.49
@Commenter: Tudod ezt már taglaltuk NINCS JÓ FORGATÓKÖNYV a nép mindenféleképp rábaszarint a változás körüli történésekre ...
Commenter
@papa.49: kicsit visszavennék. Nem hogy forgatókönyv nincs B terv sincs...csak az amit taglaltunk.
human
Vajon mit lép erre "Nem tehetek mást, mint aláírom." János?
terlasz
Jól van ez így, mert hát mégiscsak így akartuk, még ha nem is kétharmaddal, de azért volt ott szavazat elég. Csak reklamáló emberekkel találkozom, de természetesen senki nem szavazott rájuk.
Dr plágium
Ez is Orbán nyalonc, alá fogja írni. A céljuk a teljes hatalom. Áder aláírásával megkapják.
Eladott Ország
@Dr plágium: A „csornai Charles Bronson" nem kegyelmez, nem beszél ki a NER-ből. Egy alomból vannak.
kereső
Trócsányi gyorsan ki is oktatta őket. éppen csak azt nem kérdezte meg,hogy tudnak-e magyarul:
"A biztos véleménye "vélhetően sajtóinformációkon alapul", állításai azt tükrözik, hogy nem ismeri "sem a szabályozás hátterét, koncepcionális elemeit, sem az elfogadott törvény szövegét" - írták a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az IM arra reagált, hogy Dunja Mijatovic, az ET emberi jogi biztosa Áder János államfőhöz fordult pénteken a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Az IM kiemelte: a közigazgatási bíróságokról szóló törvény garantálja a bírói függetlenséget. Ezen bíróságok igazgatásában - fűzték hozzá - a bírói önigazgatásnak, a bírósági vezetőknek is jelentős hatásköreik vannak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közigazgatási bíróságok költségvetésével kapcsolatban a bírói testületeknek vétójoguk van."
papa.49
@kereső: Tökmindegy a bírót is ki lehet dobni a pulpitusból !!!
Jozefina
Aki nézte a parlamenti közvetítést, amin Á is részt vett, az láthatta, hogy porig lett alázva és a feltett kérdésekre is sunyi módon nem válaszolt!!! A helyében erkölcsös lenne, ha szépne lemondana!!!
kereső
@Jozefina: lemondani? Ezek ezt a szót nem ismerik. Még olyan áron sem, hogy azt a hivatalt,és cimet amit bitorolnak lejáratják.
Jozefina
Talán ez fog következni??? (wikipedia)
"A statárium sajátos szabályok alapján történő rögtönítélő bíráskodást jelent. Általában kivételes közrendészeti és közbiztonsági állapotok idején alkalmazzák súlyosabb bűncselekményekkel megvádoltakkal szemben. A latin eredetű elnevezés eredetileg azt jelentette, hogy a bíróság állva hozta meg a döntését, ezért a statáriális bíróságot magyarul lábon álló bíróságnak is nevezték.

A statáriális eljárás során a bírósági tanács egyetlen tárgyalás után egyhangúlag hozza meg ítéletét, ami általában csak halálbüntetés vagy felmentés lehet, fellebbezésre és kegyelemre nincs lehetőség, a végrehajtásra pedig haladéktalanul sor kerül. Alkalmazására (bevezetésére) csak rendkívüli esetekben, az államrendet vagy a közbiztonságot súlyosan fenyegető vagy megzavaró körülmények között kerül sor. Ilyen körülmények különösen a háború, forradalom vagy súlyos természeti katasztrófa.

Hasonló körülmények szükségállapot bevezetésére is alapul szolgálhatnak, de ebben az esetben nem csupán a bíráskodás, hanem az állam egyéb feladatainak ellátását is rendkívüli szabályok határozzák meg."
Lepényleső
Az ET emberi jogi biztos felszólította? Minek? A der az emberi jogokat,ahogy a többit is,lesarja.
Dr plágium
@Jozefina: Gondolom ezt viccnek szántad :) Soha nem fog lemondani egyik sem. Nagyon jó kis zsírosbödön nekik az államkassza.
Rockxy
Ideje lenne megtisztítani a hivatalokat az idegenektől.
És szép lassan az országot is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.