Tarlós István főpolgármester és Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet adta át az Adam Mickiewicz 19. századi lengyel költőről elnevezett parkot pénteken a főváros III. kerületében.

A főpolgármester kiemelte:

Budapest az eddig névtelen park elnevezésével ismét tanúbizonyságát adta a közös történelmi sorsból eredő magyar-lengyel barátságnak.

A magyar főváros a névadással is azt kívánja kifejezni, hogy elkötelezett a két ország kapcsolatának további ápolásában – tette hozzá.

A névadásra a világirodalom talán legismertebb lengyel költője születésének 220. és a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóján kerül sor – közölte Tarlós István, aki beszédében hosszan méltatta Adam Mickiewiczet.

Elmondta, hogy a forradalmi szabadságvágyát versekbe foglaló művész Lengyelország széttagoltsága miatt – néhány hónaptól eltekintve – egész életében kénytelen volt hazájától távol élni és alkotni. A lengyel nemzet azonban győztesen került ki az évszázados próbából, az ezt lehetővé tévő hősies harc pedig nem csak a csatatéren folyt – húzta alá a főpolgármester.

Jerzy Snopek köszönetet mondott a főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlésnek, amiért a tavaly, év végén megfogalmazott kérésükre parkot neveztek el a lengyel nemzet egyik legnagyobb alakjáról, aki "lángoszlopként vezette népét a szabadság felé".

A lengyel nagykövet emlékeztetett, Petőfi Sándornak Varsóban szobra van, emellett egy utca és egy iskola is a magyar költő nevét viseli.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.