A Belügyminisztérium (BM) szerint – az Amnesty International (AI) civil szervezet állásfoglalásával ellentétben – a magyar rendőrség a támadások ellenére higgadt maradt, nem alkalmazott "felesleges, túlzó erőszakot" a kormány ellen tüntetőkkel szemben.

A BM keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az Amnesty International hétfő este Londonban kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a magyar rendőrségnek a békés tüntetőkkel szemben nem szabad felesleges és túlzott erőt alkalmaznia, beleértve a könnygáz használatát. A felhívás szerint, amelyet Massimo Moratti, az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese jegyez, a vasárnap esti tüntetésen az AI a békés tiltakozókkal szembeni szükségtelen és eltúlzott erő alkalmazásának megnyilvánulásait tapasztalta, könnygáz bevetésével együtt, és ennek nem szabad megismétlődnie.

Válaszolt a BM az Amnestynek: nem volt túlzó és erőszakos a rendőrök fellépése

Az első tüntetés résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

A BM kommünikéjében úgy fogalmazott: Massimo Moratti "Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál"; egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Hangsúlyozták: a magyar rendőrség annak ellenére nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a gyülekezők "15 rendőr sérülését és a rendőrség eszközeiben kétmillió forint kárt okoztak". Azt írták: nem békések azok, akik azt skandálják, hogy "égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!", akik át akarták törni a passzív rendőrsorfalat és akik úgy nyomták társaikat a rendőrsorfalra, hogy a rendőröknek kellett az "eszméletüket vesztett, légszomjjal küzdő" embereket a még súlyosabb sérülések megelőzése miatt kimenekíteniük.

Hozzáfűzték: a szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával, ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakos cselekmény; ezeket tüntetők követték el – közölte a BM.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A tények makacsok!!! Én nem osztom a BM véleményét, figyelembevéve az összes tüntetésen és az MTV székházban történteket is!!!
Jozefina
A tények makacsok!!! Én nem osztom a BM véleményét, figyelembevéve az összes tüntetésen és az MTV székházban történteket is!!!
Pegero
Álljon meg a menet! Nem ez volt a Békemenet!
Az agresszív vaddarazsak nekimentek a rendőrsorfalnak és megérdemelten kaptak egy kis permetlevet.
Ennyi!
namihami
Ez tényleg nem a Békavonulás volt.
Ezt nem az adó-, villanyszámla- és hasonló fizetők zsebéből fizették. Némi ingyenes buszozgattatással, erdélyi kirándulókkal és lengyel hitsorsosokkal spékelve.
És ha most sorosoznál: na, ennek egy részét biztos Ő adja össze, de nem rólunk húzza le, mint teljes összeget a Füstös. Jelent némi különbséget. Hiszen az Unio pénze el se jut hozzánk, az már a felcsúti állomáson kiszáll a kisvonatból.
KisTehen
Ezeket a dolgokat nyilván jobban látják Londonból. A megfigyelőik ... ja, hogy azok nem voltak ...
mackoka46
Tény és való, hogy azt gondolják a fidrsz kdnp lények, hogy a gyilkosság sem drága nekik, hogy a véleménnyilvánítást ellehetetlenítsék, hiszen ez az első lépés a felelősségre vonásuk elkerülhetetlenségére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok